Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

8 december 2023 | 08:00

På tv ikväll: Panik och dödsångest i klaustrofobisk hajrulle

Föreställ dig att vara fast i en bur på havets botten och omringad av hajar.
Hajfilmer är vi inte direkt bortskämda med, speciellt inte bra hajfilmer. I år fick vi ta del av den smått usla “Meg 2: The Trench” som trots saftig budget och Jason Statham föll plattare än sin föregångare. 2017 var inget märkvärdigt år för hajfilmer men vi fick “47 Meter Down” som trots sina brister lyckas göra större intryck än senaste tidens CGI-orgier.
 
Regissören Johannes Roberts har bland annat bidragit med den ytterst fantasilösa nyversionen “Resident Evil: Welcome to Raccoon City” och den kriminellt underskattade “The Strangers: Prey at Night”.
 
“47 Meters Down” handlar om två systrar som fastnar i en hajbur på havets botten med knappt en timma syre kvar - omringade av hajar. "Johannes Roberts lyckas med intensiva närbilder och klaustrofobisk stämning" skriver Andreas Samuelson i sin recension på MovieZine.  
 
Konceptet är minimalistiskt och man känner av paniken och ångesten hos systrarna. Stämningen byggs upp och hotet utanför buren blir mer och mer påtagligt. Vem har inte varit i en knivig situation som man ångrat rätt rejält? Filmen fick uppföljaren “47 Meters Down: Uncaged” som är mindre trovärdig men en galet underhållande åktur.
 
 
Här kan du se "47 Meters Down": 
 
• Ikväll 21:00 på Kanal 3
• Streama på Tele 2 Play eller Viaplay
• Hyr/köp på SF Anytime, Google Play eller Itunes 
| 8 december 2023 08:00 |