Film

Skribent

Alexander Kardelo

7 januari 2014 | 14:01

Över 700.000 har sett "Hundraåringen"

Flytta på dig, "Monica Z". Årets mest sedda svenska film är nu "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann".

Vi visste att den skulle bli stor, men så här stor? Snart har var tionde svensk tagit sig iväg till närmaste biograf för att se Robert Gustafsson som 100-årige Allan Karlsson - 761 648 biobesökare på 13 dagar. 

"Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" som hade premiär på juldagen behåller förstaplatsen på biotoppen, och inte nog med det - det är den mest sedda svenska biofilmen sedan Millennium-trilogin år 2009. Felix Herngrens komedi har fått 3,4 i snittbetyg från MovieZines läsare.

"Hobbit: Smaugs ödemark" klättrar upp till andraplatsen och byter därmed med "Sune på bilsemester", nu trea på biotoppen.

Se hela biotoppen här...

Årets första skräckfilm fick en hyfsad start på bio, men inte jämfört med föregångarna. "Paranormal Activity: The Marked Ones" - spinoffen, kusinen eller vad vi nu ska kalla den - gick in på 6:e plats på svenska biotoppen, och som tvåa på Box office i USA i helgen med 18 miljoner dollar i intäkter.

Det är fina pengar för en rysare, speciellt en som kostade 5 miljoner dollar att producera. Den som kan sin matte förstår att Paramount gjort ännu en vinnande affär. Jämför man med de fyra föregångarna så blir bilden lite annorlunda. "Paranormal Activity 3" öppnade till exempel med otroliga 52 miljoner dollar. "Paranormal Activity 4" nöjde sig med 29 miljoner.

Kanske var amerikanerna lite extra lata efter jul- och nyårsfirande för att ta sig ut till premiärhelgen? De tidigare filmerna har alla haft premiär kring skräckfilmshelgen nummer ett, Halloween. Det återstår att se om "Paranormal Activity 5" (premiär i oktober) lyckas vända den nedåtgående trenden, eller om filmserien helt enkelt inte skrämmer någon längre.

Den mest sedda biofilmen i USA är Disneys "Frost", som sedan premiären den 22 november fått ihop 296 miljoner dollar i USA och 638 miljoner världen över. Svenska biopremiären dröjer till 31 januari.

| 7 januari 2014 14:01 |