Film

Skribent

Alexander Kardelo

27 januari 2023 | 08:40

Oscarsgalan har än en gång ignorerat skräckfilmer

”Det måste till en förändring”, säger skådespelerskan Mia Goth som var med i två av 2022 års bästa rysare.
Vad har Oscarsgalan emot skräckfilm egentligen? Hollywoods stora firmafest har än en gång snuvat genren, trots ett fantastiskt år för skräck - där många hoppades på nomineringar till Jordan Peeles snygga sci-fi-thriller ”Nope” eller Ti Wests omtalade ”Pearl”.
 
- Jag tror det är politiskt, säger skådespelerskan Mia Goth som spelade i både ”X” och prequeln ”Pearl” under förra året.
 
- Det handlar inte helt om projektets kvalitet. Det är mycket som pågår och många kockar i köket när det kommer till nomineringar. Jag kanske inte borde säga det, men jag tror det är sant. Och jag tror många vet om det.
 
Mia Goths två roller i skräckfilmen "X".
 
Goth medverkade i två roller i Ti West-regisserade slasherfilmen ”X”. I hemlighet spelade man också in en prequel, och det är i ”Pearl” som aktrisen verkligen har fått skina. Hennes roll som psykotisk bondtös har fått applåder från självaste Martin Scorsese - men ingen kärlek från Oscarsjuryn.
 
Hon säger i en ny intervju att det skulle vara bra för Oscarsgalan att nominera fler skräckfilmer och inte blunda för mästerverken i genren:
 
- Det måste ske en förändring. Ett skifte behövs om de vill engagera den bredare publiken.
 
 
”X” gick på svenska biografer i våras. ”Pearl” (hyllad av MovieZines recensent) har däremot ännu inte fått något premiärdatum. Snart fortsätter trilogin med filmen "MaXXXine".

Skådespelerskan Mia Goth är närmast aktuell i thrillern ”Infinity Pool” mot Alexander Skarsgård. Den ser vi på svenska biografer 24 mars.
 
Håller du med Mia Goth om att Oscarsgalan borde uppmärksamma mer skräckfilmer? Kommentera nedan.
| 27 januari 2023 08:40 |