Film

Skribent

Andreas Samuelson

22 december 2022 | 18:00

Andreas Samuelson listar de 15 bästa skräckfilmerna från 2022

Kannibaler, utomjordiska monster och seriemördare stod på menyn när 2022 serverade ett smörgåsbord av sevärda skräckfilmer.
Filmåret 2022 var en saftig buffé för oss skräcknördar. Vi skämdes bort med välkommen återkomst av ikoner som Ghostface, Rovdjuret, Pinhead och Michael Myers men fick även en förfriskande samling originaltitlar, varav majoriteten på denna lista. Bland dessa är tre från våra stolta grannländer medan vår, egen blågula ”Feed” får nöja sig som bubblare.
 
Från franska kannibaler till psykotiska pensionärer - här är de bästa skräckfilmerna från 2022.
 
 

15. Some Like It Rare

 
Utsökt (ursäkta ordvitsen), fransk skräckkomedi om gift par vars köttbutik - och äktenskap - får ett rejält uppsving när de upptäcker att det bästa och populäraste köttet kommer från människor, och specifikt veganska sådana. Skarp satir om såväl veganer och köttindustrin som konservativa och jakt.
 
 

14. Fresh

 
Ännu en kannibalfilm men den kanske mer sexigare typen. Här upptäcker en kvinna (Daisy Edgar-Jones) att hennes nya pojkvän (Sebastian Stan) har annorlunda avsikter med deras relation. Udda, liten thriller som lyckas inkludera både hejdlösa fight-scener och medryckande danssekvenrser.
 
 

13. Bodies Bodies Bodies

 
Aningen missvisande marknadsförd som en slasher, denna kaxiga kombination av vass Generation Y-satir och oförutsägbart mordmysterium erbjuder både humor och spänning med en sevärd, mestadels kvinnlig ensemble, inklusive ”Borat 2”-stjärnan Maria Bakalova som tuff hjältinna/misstänkt.
 
 

12. Master

 
Vanligtvis roliga ”Scary Movie”-stjärnan Regina Hall tar sig an och briljerar i en seriös, dramatisk roll som rektorn på ett elituniversitet i New England där både fördomar och ondska lurar. Stämningsfull rysare som lyckas hantera både skrämmande inslag och politiska teman.
 
 

11. De oskyldiga

 
Norsk, läckert subtil rysare med såväl psykologiska som övernaturliga inslag. Tre ensamma förortsbarn, som kan vara några av genrens kusligaste sedan ”Children of the Corn”, bildar en stark vänskap men upptäcker också att de har farliga krafter. Fint regisserad av ”Världens värsta människa”-författaren Eskil Vogt.
 
 

10. The Black Phone

 
En seriemördarthriller som med sin psykopat som spärrar in sin offer i källaren kan låta ordinär men livas upp betydligt av en övernaturlig twist samt tänkvärda skildringar av våld och mobbning. Ethan Hawke, som återförenas med sin ”Sinister”-regissör Scott Derrickson, är effektiv som ond magiker i diverse, läskiga masker. Han kidnappar och mördar barn men senaste tilltänkta offret får dock kontakt med tidigare sådana via en mystisk telefon. Madeleine McGraw i minnesvärd biroll är en stor bonus.
 
 

9. Fall

 
För någon som egentligen inte är särskilt höjdrädd så gav den här svettiga mardrömmen panikkänslor som ekar från Hitchcocks "Studie i brott". Imponerande, välgjord thriller där två väninnor (Grace Caroline Currey, Virginia Gardner) inte helt genomtänkt klättrar upp - och blir fast i - ett 600 meter högt radiotorn. Spänning som med små men effektiva medel utnyttjar sin begränsade miljö och begåvade huvudrollsinnehavare, och får oss att frustrerat skrika åt karaktärerna medan vi kikar mellan fingrarna.
 
 

8. Prey

 
Trots en del hyfsade uppföljare så har vi sedan Schwarzenegger i 1987 års klassiker ”Rovdjuret” väntat på en film som ger samma testosterinstinna adrenalin-action. Denna lämpligt våldsamma, intensiva prequel gav oss tacksamt precis detta - rå, brutal action på samma nivå som originalet. Dessutom en stark, rövsparkande hjältinna i Amber Midthunders vars krigare som utmanar det utomjordiska monstret för 300 år sedan i Comanche-nationens värld sållar sig till klassiska hjältinnor som Sigourney Weaver och Linda Hamilton.
 
 

7. Barbarian

 
Nackdelen med att avhandla majoriteten av skräckgenrens utbud är att många filmer är trötta kopior av varandra eller gamla klassiker. Men även om mycket är välbekant i den här anti-reklamen för Airbnb - gästerna i kusligt hus upptäcker något fruktansvärt som gömmer sig i källaren - så lyckas den galant med skräckfilmens syfte att faktisk skrämmas. Då gör det inte saken sämre att Georgina Campbell, vår egen Bill Skarsgård och inte minst Justin Long bidrar med fina insatser.
 
 

6. Ruva

 
Mellan påkostade Hollywood-produktioner är det ibland härligt att luta sig tillbaka med lite okonventionell, nordisk genrefilm och ska du pröva att se film från det lite bortglömda grannlandet Finland så är den här titeln mer värd en titt. Följer en ensam flicka som finner ett ägg vars innehåll växer till en lojal men farlig, monsterliknande bästa vän. Bisarr, kittlande fantasi som hanterar ung prestationsångest och modern satir på ett kraftfullt sätt som både engagerar och underhåller.
 
 

5. The Menu

 
Ännu en skräckfylld satir där ett gäng osympatiska, överspenderande middagsgäster som upptäcker att den exklusiva måltid de bjudits in på en ö ser ut att kunna bli deras sista. Den här typen av vass humor och oförutsägbar spänning är perfekt för oss skräckkonnässörer när vi behöver en paus från blodiga slasher-filmer men fortfarande vill avnjuta genrens mörker. Vår nya genredrottning Anya Taylor-Joy är dessutom fantastisk i huvudrollen och har tillsammans med Ralph Fiennes blivit välförtjänt Golden Globe-nominerad.
 
 

4. Nope

 
Efter mästerverket "Get Out" och grymma uppföljaren "Us" så har Jordan Peele skrämt sig in i våra skräckfilmssuktande hjärtan. Därför fanns både förväntningar inför hans tredje spektakel, men också en mindre oro - skulle han, nu med en generös budget och inom science fiction-genren, misslyckas att leverera? Man kunde ganska snart med trygghet komma fram till slutsatsen nej när den häftiga, skruvade uotmjordiska invasionen bjöd på regissörens vanliga ruggiga spänning och tänkvärda metaforer. Dessutom en liten men järnstark ensemble med alltid sevärda "Get Out"-stjärnan Daniel Kaluuya och fräcka Keke Palmer i täten.
 
 

3. Speak No Evil

 
En del skräck är härlig popcorn-spänning med kittlande spänning - en del, som denna, gör att du vill gå hem och gråta i duschen. Vi följer en dansk familj som bjuds hem till nederländskt par de blivit flyktigt bekanta med men inser snart att allt inte står rätt till. Obehaglig stämning byggs effektivt upp fram till ett klimax som kommer lämna dig riktigt illa berörd. Denna dansk-nederländska feelbad-thriller lär knappast uppmuntra någon att bekanta sig med främlingar på semestern...
 
 

2. Scream

 
Man kände både oro och förväntningar när ”Ready or Not”-regissörerna Matt Bettinelli-Olpin och Tyler Gillett plockade upp stafettpinnen från framlidne Wes Craven för att ta över vår kanske bästa slasher-franchise. Men Ghostface-mördarens comeback gjordes med stil där blodiga mord varvades med tacksam meta-humor och välkomna återseenden av bekanta ansikten. Den varma tonårskänslan från den första titten på 1996 års original återfanns i biomörkret och väntan på del sex är minst sagt spänd!
 
 

1. X

 
Det är sällan man får en pirrig aha-upplevlese under eftertexterna av en blodig slasher-rulle men därför var denna hårdkokta, oväntat intelligenta och 1970-talsinspirerade rulle en extra njutning. En porrfilmsinspelning på en gård resulterar i ond, bråd död när det äldre värdparet visar sig ha en skruv lös. Tänkvärda teman som ålderdom, sexualitet och moral analyseras mellan den inspirerade slakten och stjärnskottet Mia Goth fullkomligt lyser i en Oscarsvärdig dubbelroll.
 
Vilka var dina favoritskräckisar från 2022?
| 22 december 2022 18:00 |