Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 september 2022 | 09:00

Martin Scorsese hyllar nya skräckfilmen: ”Hade svårt att somna efteråt”

"Ti West drivs av en renodlad kärlek till film", skriver regissören i sin recension.
Filmälskaren och veteranregissören Martin Scorsese kanske inte är den första som kastar sig över en Marvel-film, men en ny skräckis slinker ner då och då.
 
Mannen bakom klassiker som "Taxi Driver", "Maffiabröder" och "The Wolf of Wall Street" tackar inte nej till en gammal hederlig psykopatrulle, och häromdagen blev han så hänförd och tagen av nysläppta "Pearl" att han var tvungen att skriva av sig.
 
Scorsese mailade in en recension till filmbolaget A24 som har publicerats hos Slashfilm. Han hyllar regissören Ti West och hans aktris Mia Goth som bjuder på obehaglig stämning och framkallar mardrömmar.
 
 
"Ti Wests filmer har en slags energi som är så sällsynt nuförtiden. De drivs av en ren, outspädd kärlek till film. Man känner det i varje bildruta. "Pearl" är en prequel till "X" gjord i ett diametralt motsatt filmstil (tänk 50-talets melodramer i färg och CinemaScope), och bäddar för 102 vilda, fascinerande och djupt störande minuter", skriver Scorsese.
 
"West och hans musa och kreativa partner Mia Goth vet verkligen hur man leker med publiken... innan de hugger kniven i vår bröstkorg och vrider om. Jag blev hänförd, sedan störd, sedan så obekväm att jag hade svårt att somna. Men jag kunde inte sluta titta."
 
 
"Pearl" är en prequel till skräckfilmen "X", som släpptes på svenska biodukar i våras, och spelades in samtidigt i hemlighet. Filmen utspelar sig på 1920-talet när Amerika och världen lever i skräck för en pandemi (låter det bekant?) men fokuserar på helt andra otäckheter... nämligen en hunsad bondflicka som börjar ta ihjäl alla som kommer i vägen för hennes stora Hollywooddrömmar.
 
 
I skrivande stund har "Pearl" inget svenskt premiärdatum.
| 20 september 2022 09:00 |