Film

Skribent

MovieZine

5 mars 2016 | 21:00

Önskelistan: 5 reboots vi vill se med kvinnor i huvudrollerna

I de 100 största filmerna förra året hade kvinnor bara en tredjedel av de största rollerna, trots att filmer med dem i huvudrollerna tycks dra in sanslöst mycket pengar. Vi önskar oss fler filmer om kvinnor, gärna i form av reboots.
Filmbranschen är en mansdominerad bransch, som så många andra. Det kommer då kanske inte som en chock att när det har pratats om rebooten av "Ghostbusters" (som har till största delen kvinnliga skådespelare) så har det blivit en hel del prat och motstånd.  Bristen på kvinnor är visserligen inte det enda problemet filmindustrin har när det kommer till representation men medan vi väntar med spänning på premiären i juli och en förändring i branschen ägnar vi oss åt några önskedrömmar: filmer som skulle bli fantastiska med en rollista fylld av kvinnor eller som kanske hade haft nytta av ett annat fokus.

"Spider-Man" (2002)
Marvel och DC har minst sagt en framgångsrik tid just nu, med otaliga filmer planerade och mängder med biobesökare som trillar in varje år. Kvinnorna bland superhjältarna är relativt få och syns främst bland X-Men. Under lång tid har vi tjatat, bett och frågat snällt efter en film om Avengers Black Widow - utan framgång. Enligt Marvel finns det inte tillräckligt stort intresse. Så kanske är det dags att vända på steken och kräva något annat: en nytappning av deras älsklingsbarn Spiderman. Om de kan göra 3 miljarder versioner med en manlig, mänsklig spindel, varför då inte en kvinnlig? I serietidningarna finns det redan minst två kvinnliga, liknande versioner: en Spider-Woman (som visserligen inte hade något med Peter Parker att göra) som senare blir en del av Avengers och ett alternativt universum där Peters flickvän Gwen blir biten i stället för honom.

"Döda poeters sällskap" (1989)
När filmen kom ut gjorde den stort intryck på lärarkårer världen över. Den provocerade och utmanade dåvarande normen för utbildning: att tänka fritt är stort, att tänka rätt är större, ord man fortfarande kan hitta på universitetsbyggnader i Uppsala. Utöver det är det en enastående film om att följa sitt hjärta, vänskap och mod. Självklart lyfte Robin Williams filmen i en av sina bästa roller, men skulle ni inte vilja se den igen, med nya ögon? Visserligen hittar vi ett liknande koncept i "Mona Lisas leende", men den når inte riktigt ända fram och tar upp lite annorlunda ämnen. Det är det inspirerande och samtidigt hjärtskärande en vill komma åt, och varför inte njuta av det till verser av fantastiska poeter som Sapfo och Emily Dickinson.

James Bond (1962-)
Om vi ska vara ärliga, är inte allas vår James Bond något uttjatad? Vi har sett honom om och om igen, med våld, vodka martini och en rätt kass attityd gentemot kvinnor. Säg, ge oss en kvinnlig Bond, lite äldre än Nancy Drew och mer seriös än Gracie Hart i "Miss Secret Agent".  Ge oss en bad-ass kvinna utanför dystopiernas värld. Och jag lovar, vi kommer att se den även om den inte handlar om en skönhetstävling. 

"Ocean's Eleven" (2001)
Minns ni denna filmen från början av det nya årtusendet? En lång rad kända skådisar (George Clooney, Brad Pitt m. fl.) sammanstrålande i denna underhållande film om en kupp mot tre casinon. Det är något extremt tillfredsställande när en sådan sanslös plan gå i lås. Den här typen av filmer domineras starkt av manliga huvudkaraktärer, så vore det inte härligt med en grupp smarta, verkliga och olika kvinnor som sätter otroliga planer i verket? Jo, självklart, och som tur är så är en reboot av filmen med Sandra Bullock i huvudrollen redan på gång. 

"The Theory of Everything" (2014)
Ja, filmen om Stephen Hawking är rätt fantastisk. Ja, Eddie Redmayne vann en Oscar för bästa manliga huvudroll, och ja - Stephen är definitivt mer känd än sin ex-fru Jane. Det underliga med filmen är dock att den är baserad, inte på Stephens självbiografi, utan på Janes. Borde den då inte rimligtvis handla om henne, trots att fler känner till hans namn? Jane är onekligen viktig i filmen, men fokus ligger ändå inte på henne. Om det hade gjort det hade det blivit en helt annan film, och säkert minst lika bra. Visst är hennes historia är också värd att berättas?

Vilken film skulle du vilja se i en nytappning med kvinnor i huvudrollerna?

Sofie Eliasson
| 5 mars 2016 21:00 |