Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

23 april 2015 | 20:00

Om "The Avengers" vore svensk

Vilka hade spelat rollerna i en svensk Avengers?
Tänk dig in i en värld där Sverige är en cineastisk stormakt. Där budgetarna klättrar uppåt miljarden och där de största filmerna i världen spelas in i Rissne, eller kanske i Degerfors, istället för Hollywood. Världspremiärerna läggs i Stockholm, våra svenska skådisar är alla megastjärnor och filmvärldens absolut största projekt spelas in på svenska. 

Hur hade det sett ut? 

Jo, ”The Avengers” hade hetat ”Hämnarna” och haft svenskar i rollerna såklart, och de lyckliga på listan nedan hade fått äran att spela dem. Om jag fått bestämma alltså.

Vi kör igång!


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Här behövs något elakt, med en viss charmig glimt i ögonen. Gustaf Skarsgård bevisade redan i ”Ondskan” att han kan spela en riktigt otäck och hal skurk, och hans flummiga insats i ”Vikings” visar på bredd. Jag tror han hade skött sig utmärkt som den manipulative och passiv-agressive Loki. En skådespelare som med sin talang hade kunnat bära upp skurk-rollen galant gentemot alla de andra hjältarna.


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Ett uppenbart val här hade varit Alexander Skarsgård, men jag tror Thor hade mått bra av att spelas av någon med en lite större dos charm. Och är det något Björn Starrin har så är det charm. Det vore något helt annat än "Pölsa" uppenbarligen, men jag tror att han skulle kunna spela humorn i karaktären till perfektion, samtidigt som hans gedigna vikingautseende känns helrätt för asaguden Thor. På med 20 kilo muskler och en blond peruk bara, så är vi ”good to go”.

Tuva Novotny - Agent Maria Hill

Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Var är Tuva Novotny? Charmknippet från ”Jalla! Jalla!” och fantastiska ”Smala Sussie” har inte synts så mycket som många nog hade velat de senaste åren, inklusive jag! Rollen som Agent Maria Hill hade varit som klippt och skuren för Novotny som med sin genomsympatiska framtoning också besitter den typ av inneboende styrka och pondus som karaktären måste ha. 

Jonas Karlsson - The Hulk

Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Ett lätt val. Få svenska skådespelare kan spela intelligens som Jonas Karlsson kan, och dessutom utstrålar han en viss ångest och inre plåga (eller något) bara genom sin milda uppsyn. Det är också någonting med Karlsson som gör att jag väldigt ogärna vill se honom riktigt arg, håller ni med mig om det?


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Valet stod länge på Peter Stormare, men om sanningen ska fram var det nog mest på grund av att han är rätt lik Thanos. Det behövdes någon vassare, någon som var mer skrämmande och mer rysningsframkallande i rollen än Stormare. Valet föll till sist på Mikael Persbrandt. Hans lynne, isblå uppsyn, och fullständiga oberäknelighet gör honom perfekt som superskurk, och hans mörka whiskeyröst inger fullständig respekt.

Tilde Fröling - Black Widow

Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Listans mest otippade rollbesättning är garanterat programledaren och modellen Tilde Fröling i rollen som Black Widow. Kan hon ens skådespela då? Ingen aning, men här har jag gått på attityd rakt av. Många filmer slänger ju in en modell här och där (exempelvis Kate Upton eller Rosie Huntington-Whiteley) och jag tycker faktiskt, på riktigt, att Fröling hade passat som ryska Black Widow. Efter att ha sett henne och Peter Siepen i ”Rocky & Drago” på sexan för massa år sedan verkar det som att hon har skinn på näsan blandat med kaxighet och charm. Eller är jag helt fel ute här?

Alexander Skarsgård - Captain America

Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Klart som tusan listan inte kunde vara utan Alexander Skarsgård. Den äldsta brorsan i klanen får rollen som Steve Rogers på grund av sin heroiskt, urnordiska framtoning (jaja, jag vet att han ska vara amerikan, med det passar in ändå), och för att jag tror att han hade kunnat blanda den fumliga skojigheten från hans karaktär i ”Hundtricket”, med en långt mörkare sida på ett alldeles utmärkt sätt. Hans muskulösa men ändå lite gängliga fysik ger också intrycket av att klara av att hoppa runt och svinga en sköld på ett högst fördelaktigt sätt.

Rolf Lassgård - Nick Fury

Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Pondus, pondus, pondus. Allt som krävs för rollen som ”S.H.I.E.L.D”-chefen Nick Fury, i mina ögon i alla fall. Vilka svenska skådisar har vi då som har massvis av den varan? Det finns faktiskt en hel del att välja bland, men den som för mig bäst personifierar egenskapen är allas vår egen Rolf Lassgård. Visst, Kjell Bergqvist hade kunnat passa, men inte hade man velat ta order från honom på samma sätt som från gamle Kurt Wallander? Den magnifika kroppshyddan gör ju också att man hade lytt order utan att klaga.

Fares Fares - Hawkeye

Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Vi har nu nått den tråkigaste av de tråkiga, hjälten inget barn någonsin lekt; Hawkeye. I en grupp av gudar, monster och genier bidrar Hawkeye med att skjuta hyfsat med en pilbåge. Pew, pew, liksom. Vem ska då spela honom? En tråkig skådis? Andreas Wilson från ”Ondskan” poppade direkt upp i mitt huvud när jag tänkte på Hawkeye, men sen slog det mig att en mer otippad skådis hade kunnat liva upp rollen. Jag menar, Jeremy Renner är ju svintråkig, och vi kan ju faktiskt gå en annan väg nu när vi ändå fantiserar. Valet föll på Fares Fares. Det är något med honom som skådespelare som gör att jag känner med vilken karaktär han än spelar. Och att känna någonting alls för ”Clint Barton”, eller Hawkeye, hade varit ett monumentalt fall framåt i mina ögon.

Michael Nyqvist - Iron Man

Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Listans svåraste rollbesättning. Det finns helt enkelt inget givet alternativ här, och om det gör det får du gärna kommentera det nedan. Många passar sådär halvbra in i rollen, och jag vet inte om det har med åldern på ”Tony Stark” att göra eller om det är att han bör spelas med självförtroende som sätter käppar i hjulet här. Jag valde Micke Nyqvist här, i brist på alternativ. Han ger ett intelligent och sympatiskt intryck och hade nog varit helt okej i rollen, men jag är medveten om att det inte är helt klockrent. Vem hade du valt?

Morgan Alling - Agent Phil Coulson 

Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Fan-favoriten Agent Coulson måste spelas av någon med komisk tajming. Jag tänkte först på Gustaf Hammarsten, men precis när jag skulle skriva ner det här kom jag på ett mycket bättre alternativ. Morgan Alling! Det är ju klockrent! Man blir glad bara av att se karln, och att han kan skådespela vet vi sedan tidigare. Jag hade absolut velat se ”Tippen”-kungen Morgan som Coulson.


Vad tycker ni om skådis-valen? Har jag missat någon som uppenbart borde vara med? Är någon katastrofalt fel? 

Borde jag börja jobba med casting på heltid kanske?


Kommentera nedan!
| 23 april 2015 20:00 |