Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 oktober 2016 | 07:45

Nytt från J.R.R. Tolkien: ”Beren and Lúthien” släpps 2017

Den episka kärlekshistorien från Midgård påminner om Arwen och Aragorns.
En ny bok från J.R.R. Tolkien är på väg. Nästa år släpps ”Beren and Lúthien”, en saga om kärleken mellan en man och en odödlig alv.

2017 är det hundra år sedan Tolkien skapade karaktärerna, som han senare har skrivit om i flera år. Delar av deras historia har publicerats i andra former, och bland annat finns Beren och Lúthien med i Tolkiens ”Silmarillion”.

Kärleksparet blev extra personliga för den brittiske fantasy-författaren. Det var hans fru Edith som inspirerade honom, och på deras gemensamma gravsten står det ”Lúthien” under hennes namn och ”Beren” under hans.

J.R.R. Tolkien dog år 1973, två år efter sin hustru. Hans son Christopher är den som publicerar tidigare outgivna böcker, senast ”The Children of Húrin” för tio år sen.

Om den omöjliga romansen mellan människa och alv känns bekant, så kan det bero på att Arwen (en ättling till Lúthien) själv hade en liknande historia med Aragorn. 

Efter de enorma framgångarna för Peter Jacksons Tolkien-filmatiseringar, ”Sagan om Ringen”-trilogin och ”Hobbit”-trilogin, är det nog bara en tidsfråga innan Hollywood ger sig på en ny episk historia från Midgård.
| 20 oktober 2016 07:45 |