Film

Skribent

MovieZine

25 december 2021 | 11:00

Nya ”Utvandrarna” får blandade betyg av kritikerna

Den sägs vaea tidernas dyraste svenska film. Men inte alla imponeras av den påkostade filmatiseringen.
Den har kallats för årtiondens svenska storfilm (av filmbolaget själva) men frågan är om recensenterna håller med?

Inför premiären av påkostade historiska dramat ”Utvandrarna” spretar recensenternas betyg mellan 2 och 4. En del sveps med av den rörande episka berättelsen, andra tycker att filmen missar en hel del ur Wilhelm Mobergs böcker om Kristina och Karl Oskars resa till Amerika på 1850-talet.

”Smärtsamt vackert”, skriver MovieZines recensent Katarina Emgård. ”Med fokus på moderskapet och släktskapets djupa rötter ställs trygghet mot drömmen om frihet. Vibrerande känslosamt om att våga slå rot i ny mark. Trots alla risker som medföljer.” Betyget blev en 4.

Samma höga betyg hittas också hos Kulturbloggen: ”Det är en gripande skildring. Parallellen till nutidens immigranter är tydlig. Svält och fattigdom i hemlandet och drömmen om ett bättre liv. Svårigheten att lära sig språket, att inte kunna göra sig förstådd är gemensam.”
 
 
DN delar ut 3/5 i betyg. ”Lisa Carlehed lyser starkast i nyinspelningen av Vilhelm Mobergs episka ”Utvandrarna” som sätter kvinnorna i centrum." Recensenten Helena Lindblad skriver om "en intim, varm och rörande filmatisering som landar på egna fötter även om den inte överträffar Jan Troells 70-talsklassiker.”
 
Betyget 3/6 hittas hos SvD som undrar: ”Behövs det en ny filmversion av Vilhelm Mobergs Utvandrarserie? Gjorde inte Jan Troell en fulländad filmatisering redan på 1970-talet? Finns det inte nya berättelser som är mer relevanta att skildra på våra biodukar?”

”Guldet blir till sand i nya filmatiseringen” skriver Jens Peterson i Aftonbladet och beklagar sig över en tunn nyfilmatisering. ”Mobergs romanvärld har gott om minnesvärda personer och gripande öden, en rik fiktion grundad i verkliga händelser. Av detta finns bara smulor kvar.” Betyget blev 2 plus.

Liknande kritik framförs av Kulturnytt. ”I en tid där en roman blir tio timslånga avsnitt i en tv-serie, väljer teamet bakom nyinspelningen av Utvandrarna att trycka ihop fyra romaner i en långfilm.”
 

ANNONS: Julfynda hos Kjell & Company! Här hittar du årets mellandagsrea...

 
 
Erik Poppes "Utvandrarna", med Lisa Carlehed, Gustaf Skarsgård och Tove Lo i rollistan, släpps idag på bio. Hur är era förväntningar på filmen?
| 25 december 2021 11:00 |