Spel

Skribent

Anders Eklöf

30 september 2023 | 18:00

Lönnmördare, superhjältar och skräck – 7 spel vi ser fram emot i oktober 2023

Ett nytt "Assassin's Creed", mer superhjälteaction i "Spider-Man 2" och en riktig rysare i form av "Alan Wake 2" är bara några av spelen som väntar i oktober.
Höstmörkret faller, temperaturerna sjunker och spel i soffan låter minst sagt ockande.
 
Oktober är en rejält speltät månad, så den här gången bjuder vi på hela 7 spännande speltips om titlar som släpps under månaden.
 

"Assassin's Creed Mirage"

 
 
Efter minst sagt enorma rollspel som tar en halv livstid att klara, har Ubisoft gått tillbaka till rötterna med ett mer fokuserat och kortare äventyr i ""Assassin's Creed Mirage".
 
Spelet utspelar sig under 800-talet i Bagdad. I huvudrollen ser vi Basim Ibn Ishaq som dök upp i "Assassin's Creed Valhalla" och utspelar sig 20 år innan händelserna i det spelet. 
 
Under sin resa till att bli lönnmördare blir det mycket smygande, klättrande och en mer linjär berättelse – precis som på "den gamla goda tiden". Håll utkik efter vår recension.
 
Format: PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One, PC
Släpps: 5 oktober
 

"Lords of the Fallen"

 
 
Suktar du efter en rejäl utmaning, gotiska slott och mäktiga monster att besegra? Då kan "Lords of the Fallen" vara något för dig, som hämtar inspiration från "Dark Souls" och andra From Software-spel.
 
Som en mörk korsriddare ger du dig ut på ett äventyr i en värld som är fem gånger så stor som i föregångaren, för att besegra demonguden Adyr. En stor del av spelet handlar om att färdas mellan två parallellvärldar, där utmaningarna är ännu svårare i de dödas rike än i de levandes.
 
Förra månaden fick vi det Pinocchio-inspirerade "Lies of P", så det finns mycket att spela för de som diggar mörka och utmanande actionrollspel i år.
 
Format: PC, PS5, Xbox Series X/S
Släpps: 13 oktober
 

"Sonic Superstars"

 
 
Vid det här laget har nog Sega själva tappat räkningen över hur många gånger de försökt återskapa charmen från de allra första "Sonic the Hedgehog"-spelen från 90-talet – men skam den som ger sig!
 
"Sonic Superstars" ger sig Sonic, Tails, Knuckles och Amy ut på nya sidoskrollande äventyr för att besegra Doctor Eggman och hans kumpaner Fang the Hunter och Trip the Sungazer. 
 
Förutom den charmiga grafiken bjuder spelet på ett samarbetsläge och unika krafter för varje karaktär. Vi får hoppas att Sega träffar rätt på de nostalgiska nerverna den här gången.
 
Format: PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One, Switch, PC
Släpps: 17 oktober
 

"Marvel's Spider-Man 2"

 
 
Efter det första spelet från 2018 och sidospåret "Marvel's Spider-Man: Miles Morales" har Peter Parker och hans lärling slagit sig samman mot nya skurkar som hotar New York City i "Marvel's Spider-Man 2" – som den fruktade Venom (spelade av Tony Todd) och Kraven the Hunter.
 
På en ännu större karta än i föregångaren med tillgång till stadsdelarna Brooklyn och Queens får du använda nya symbiotiska krafter, växla mellan de två spindelmännen och slå ner skurkar.
 
De två tidigare spelen är utan tvekan några av de bästa Marvel-spelen som gjorts, så jag har svårt att se att tvåan skulle bli en besvikelse.
 
Format: PS5
Släpps: 20 oktober
 

"Super Mario Bros. Wonder"

 
 
Den hoppande rörmokaren och hans vänner är tillbaka i ett nytt sprudlande äventyr, i form av "Super Mario Bros. Wonder".
 
Den här gången får du spela som Mario, Luigi, prinsessan Peach, Daisy, Toad, Toadette, Nabbit och Yoshi i Flower Kingdom. Med nya förmågor som att förvandla sig till elefant och inte minst Wonder-blomman som får allt möjligt knasigt att hända låter det här som ett minst sagt underhållande plattformsäventyr.
 
Det är dessutom första gången sedan "Super Mario 64" som röstskådespelaren Charles Martinet inte lånar ut sin röst till Mario och de andra.
 
Format: Switch
Släpps: 20 oktober
 

"The Lords of the Rings: Return to Moria"

 
 
"The Lord of the Rings: Return to Moria" är det upp till dvärgarna att återvända till Moria för att återta och återställa sitt hemland, efter händelserna i filmerna och böckerna om ringens brödraskap.
 
Här kallas du till Dimmiga bergen av ingen mindre än Gimli (med röst av John Rhys-Davies från filmerna) för att kontrollera en grupp dvärgar. Det går att samarbeta med andra spelare för att överleva, tillverka, bygga och utforska de ikoniska gruvorna.
 
Vi får väl hoppas att det blir ett bättre "Sagan om ringen"-spel än det riktigt usla "The Lord of the Rings: Gollum" från tidigare i år. 
 
Format: PS5, PC
Släpps: 24 oktober
 

"Alan Wake 2"

 
 
Finska Remedy Entertainment är tillbaka med ett nytt stämningsfullt skräckäventyr med "Alan Wake 2", som tar vid flera år efter händelserna i föregångaren från 2010.
 
Uppföljaren följer författaren med samma namn som spelet, vars skräckromaner förts till liv och tagit honom till en mörk och obehaglig plats. Den här gången får vi även spela som polisen Saga Anderson, som försöker hitta skräckförfattaren.
 
Precis som i ettan får du kämpa mot fiender med hjälp av din ficklampa, för att sedan skjuta ihjäl dem. I början av spelet får du välja att antingen börja som Alan eller Saga, för att sedan spela resten och knyta ihop berättelsen.
 
Format: PS5, Xbox Series X/S, PC
Släpps: 27 oktober
 
Vad ska du spela i oktober?
| 30 september 2023 18:00 |