Serie

Skribent

Gäst

27 juli 2021 | 15:00

Läckta detaljer om "Lord of the Rings": mörkhyade hobbitar, korthåriga alver och koncentrationsläger

Nyligen läckt info kring Amazons kommande flaggskepp – en rekorddyr serie om Midgårds andra ålder – avslöjar detaljer med potential att dela upp Tolkien-fans världen över i två läger. (Varning för spoilers!)
Det har väldigt tyst om Amazons "Lord of the Rings"-serie under de 18 månader inspelningarna har pågått. Nu har äntligen nya detaljer kring serien (vars första säsong har kostat Jeff Bezos hisnande 465 miljoner dollar att spela in och därmed blir världens dyraste TV-serie) börjat sippra ut från Nya Zeeland.

Fansajten TheOneRing.net har lyckats verifiera följande nyheter rörande den efterlängtade serien, varav en del är riktiga scoop.
 
(Obs: Ingenting är dock officiellt så ta rapporten nedan med en nypa salt. Vi vill också varna för spoilers längre ned.)
 
1. Tolkien Estate är väldigt nöjda med vad de har fått se hittills. Det verkar som om de är mer involverade i arbetet med Amazons serie jämfört med tidigare film- och TV-adaptioner av Tolkiens böcker (inklusive Ralph Bakshis "Sagan om ringen"-film från 1978 och Peter Jacksons sex filmer). Amazons övergripande vision för serien har haft en förtroendegivande inverkan på Tolkien Estate, som därför har valt att sälja fler av sina bokrättigheter till Amazon.

2. För första gången någonsin har Tolkien Estate tillgängliggjort element och passager från böckerna Silmarillion och Sagor från Midgård – exklusivt för Amazon och den här serien. Förmodligen rör det sig om de sektioner av böckerna som handlar om Númenor och maktens ringar. Amazon har sedan tidigare rättigheter till Härskarringen och dess appendix, där det står en del om Midgårds andra ålder.
 

3. Amazon har rätt att sälja merchandise relaterat till serien.

 
 
4. Tre experter på Tolkiens legendarium har under perioder varit på plats under inspelningen i Nya Zeeland.

5. De tre fria folken, dvs människor, alver och dvärgar har tilldelats egna, fristående inspelningsenheter. Detta kan tyda på att i första säsongen har ännu inga allianser mellan folkslagen bildats, och att berättelsen består av fristående storylines som kan komma att vävas ihop längre fram.

6. Skådespelare och inspelningsteam har enbart fått ta del av manus på digital väg och under väldigt rigorösa säkerhetsrutiner för att förhindra att de hamnar i orätta händer.

7. Ett helt produktionsteam har fungerat som ”lockbete” och jobbat med att spela in material som aldrig kommer att användas på fejkade inspelningsplatser. Detta för att avleda journalister, paparazzis och andra nyfikna.
 
 
8. Inspelningarna av den första säsongen avslutades i april 2021. Flera av skådespelarna är nu tillbaka i sina hemländer och jobbar med andra produktioner.

9. J.A. Bayonas två inledande avsnitt kommer att fungera som en fristående introduktion till serien och ska enligt uppgift vara närmare 90 minuter långa båda två.

10. Flera stora namn – både skådespelare och regissörer – som ännu inte annonserats kommer inom kort att avslöjas.

11. "Lord of the Rings" och "Wheel of Time" (som också är en kommande fantasyserie producerad av Amazon) samsas om resurserna: både inspelningspersonal och flera regissörer är gemensamma för de båda serierna.

12. Amazon siktar på att den första säsongen av "Lord of the Rings" ska få premiär på Amazon Prime Video under mitten av 2022.
 
Augustus Prew, Cynthia Addai-Robinson och Lenny Henry är tre av skådespelarna i den enorma ensemblen.
 

13. Rasdebatten som delar Tolkien-fans

 
Då en relativt stor andel av skådespelarensemblen är färgad/mörkhyad har det sedan en tid tillbaka rasat en debatt mellan olika läger av Tolkien-fans: ena sidan välkomnar detta och tycker det är självklart att även mörkhyade skådespelare ska kunna porträttera alla typer av karaktärer i Tolkiens Midgård, medan den andra sidan tycker att det handlar om ”PK-fiering”, mångfald för mångfaldens skull och att det inte finns stöd i Tolkiens texter för mörkhyade alver eller dvärgar.
 
Tolkien var ett barn av sin tid och hans sagor är starkt ”eurocentriska” med nästan uteslutande ljushyade karaktärer (hans avsikt var att skapa ett legendarium för sitt hemland Storbritannien). De enda färgade karaktärer som dyker upp i böckerna och filmerna om Härskarringen är ondsinta människor från östern och södern som tjänar Sauron, vilket lett till diskussioner om Tolkien var rasist eller helt enkelt bara ett barn av sin tid. Nu har det kommit rapporter om att flera av de mörkhyade skådespelarna (däribland den brittiske komikern Lenny Henry) ska spela förfäder till de hobbitar vi får se i Härskarringen- och Hobbit-trilogierna.
 
Manusförfattarna har hittat stöd i Tolkiens texter för att en viss gren av hobbitarnas anfäder (”harfötterna”) var mörkhyade, och detta går att läsa i prologen till Sagan om ringen. Det verkar dock som att ordet ”hobbit” inte får användas av Amazon, utan att de istället kommer att kallas för ”halvlingar”. Värt att notera är att Tolkien aldrig inkluderade hobbitar i sina berättelser om Midgårds andra ålder, utan detta är ett påfund av manusförfattarna.
 
 
14. Skådespelaren Tom Budge som hoppade av inspelningen i våras spelade alvsmeden Celebrimbor (som är en viktig karaktär under den andra åldern, då han var delaktig i smidandet av maktens ringar). Anledningen till avhoppet var ”kreativa meningsskiljaktigheter” (Budge var missnöjd med karaktärsutvecklingen). Rollen har sedan dess blivit tillsatt med en ny skådespelare.

15. De troll som finns med i serien kommer att kallas ”istroll” eftersom benämningen ”grottroll” har belagts med copyright av Warner Brothers.
 

16. Nakenhet och sex i Midgård

 
Ytterligare en kontrovers som delar Tolkien-fansen har med nakenhet och sex att göra. Det har i vissa rollbeskrivningar stått att skådespelarna måste vara bekväma med att visa sig nakna och Amazon har också anställt en så kallad ”intimicy coordinator” (som övervakar så att alla intima scener går rätt till).
 
Det har lett till en debatt mellan å ena sidan fans som anser att sex och nakenhet måste varit en naturlig del av livet i Midgård och att det måste gå att porträttera fysisk intimitet i en TV-serie av den här digniteten, och å andra sidan fans som menar att den strikt katolske J.R.R. Tolkien aldrig hade accepterat sex- och nakenscener i adaptioner av sina böcker, samt att Amazon är ute efter att förvrida Tolkiens verk till ett nytt "Game of Thrones" med allt vad det innebär.
 
Nu har det dock framkommit uppgifter om att det kommer att vara sparsmakat med nakenhet i serien, och att de nakenscener som kommer att visas inte kommer att vara av sexuell natur. Istället kommer det att handla om nakna alver i vad som närmast kan beskrivas som koncentrationsläger, där de torteras och förvandlas till orcher av mörkrets makter.

17. Seriens alver kommer att ha kortare frisyrer än vad vi tidigare varit vana att se Tolkiens alver i.
 
Spoilervarning nedan! Läs på egen risk...
 
 
18. Sauron kommer att vara seriens huvudsakliga antagonist, men kommer inte att presenteras under den första säsongen – förmodligen eftersom han kommer att framträda i fager gestalt under namnet Annatar, och i denna skepnad förleda alverna med Celebrimbor i spetsen att smida maktens ringar.
 
Olof Jisborg
| 27 juli 2021 15:00 |