Film

Skribent

MovieZine

22 mars 2024 | 05:00

Premiär för ny svensk skräckfilm på bio - med höga betyg: "Riktigt läskig!"

Stämningsfullt och intelligent, säger kritikerna om Sveriges senaste rysare. Idag har den biopremiär.
Den svenska skräckvågen kickade igång på allvar häromåret med influencer-rysaren "Feed". Sedan dess har vi fått åka "Karusell", gästa "Konferensen" och blivit "Canceled".
 
Till skillnad från dessa titlar är "Ur mörkret" varken skapad av Jocke Lundell eller Netflix - däremot är det en indiefilm uti fingerspetsarna, som använder sig av skådisar du inte känner igen och enbart naturligt ljus (eller mörker då) för att skapa... riktigt ruggig stämning.
 
Jepp, du läste rätt. Man kunde tro att kritikerna skulle kasta sig över den första yxan eller sågen de kom över, och slakta detta försök till genrefilm (som när höstens thriller "Fungi" tvärsågades). Men "Ur mörkret" har fått oväntat höga betyg inför sin biopremiär.
 

"Grattis svensk genrefilm!"

 
Sajter som Filmparadiset, Filmtopp och Kulturbloggen drog till med 4/5 i betyg. Dagens Nyheters kritiker blev positivt överraskad och bjöd på en 3:a.
 
DN: "Grattis svensk genrefilm! Äntligen en riktigt läskig och välspelad svensk skräckthriller som kan sin sak och inte kräver skämskudde."
 
Filmtopp: "Stämningsfulla bilder, tillsammans med det rejäla vassa manuset, ger mig starka vibbar av skräckklassikerna The Blair Witch Project (1999) och The Thing (1982)."
 
Kulturbloggen: "En av de absolut smartaste skräckfilmer på länge och dess enorma styrka sitter i att den utspelas i en miljö som i sig kan vara läskig."
 
Filmparadiset: "Redan från start skapas en mardrömslik atmosfär, där mörkret och tystnaden i skogen gömmer oväntade faror."
 
MovieZines skribent Katarina Emgård delade ut 3 av 5 i betyg i sin recension av "Ur mörkret". Hon skriver att "en lågbudgetproduktion finansierad av manusförfattarens bolag tillsammans med dedikerade kollegor. Denna begränsning tycks främst lyft filmen (...) Berättelsen genomsyras av en säreget skör ton som för tankarna till senaste säsongen av ”True Detective” och svenska folksagor."
 
 
| 22 mars 2024 05:00 |