Film

Skribent

Alexander Kardelo

2 november 2023 | 22:50

Kritikerna slaktar nya svenska lågbudgetfilmen: ”Omöjlig att ta på allvar”

"En av årets sämsta produktioner" får nu biopremiär.
Ju fler kockar, desto sämre svampsoppa?
 
Hela fyra regissörer - Lottie Johansson, Ove Valeskog, Björn Engström och Sofia Brattwall - gick samman för att skriva manus och skapa något så unikt som en svensk postapokalyptisk eko-thriller. Man har kaxigt utlovat "ett fartfyllt äventyr som passar hela familjen" - recensionerna tyder snarare på att hela familjen bör hålla sig långt borta från "Fungi".
 
Temat, om en dödlig svamporganism som tagit kål på större delen av världen, gör det lätt att dra liknelsen till HBO-serien "The Last of Us", men där slutar också alla likheter. En knappt befintlig budget och en tafflig produktion har fått kritikerna - de få som bemödade sig att se och tycka till om filmen - att plocka fram stora sågen.
 
 
Aftonbladets kritiker gör något sällsynt och delar ut ett minus, med motiveringen att filmen "är direkt omöjlig att ta på allvar".
 
"Absolut ingenting hänger ihop, skådespeleriet lämnas bäst okommenterat, och den typ av charm, humor och fantasi som en lågbudgetfilm behöver för att kunna kompensera för sin brist på resurser saknas helt" skriver Karolina Fjellborg.
 
Hos Nöjesguiden blev det också lägsta betyg: "Alltsammans resulterar i en total blunder, som utan tvivel är en av årets sämsta produktioner och ett steg i fel riktning för svensk genrefilm."
 
Recensenten i P1 är bland de mer positiva med en 2:a i betyg: "Fungi försöker (...) och den backar inte från fullskalig action med drönare och automatvapen. Visst, den känns ibland mer som ett lajv i typ skårgårdsmiljö, än en faktisk film med stort F. Men den vill så mycket mer än svensk film brukar vilja."
 
Här på MovieZine blev det dock ännu en tvärsågning: "Allt skulle vara okej om det ändå fanns något charmigt eller distinkt. Men det saknas spänning i dramat och varken karaktärerna eller scenariot känns trovärdiga" tycker Lucas Mass i sin recension av "Fungi".
 
"Fungi" går upp på biodukar den 3 november. Se den på egen risk.
 
| 2 november 2023 22:50 |