cannes 2023

Skribent

Jonna Vanhatalo

30 maj 2023 | 09:00

Hennes agentur ska hjälpa skådespelare med olika bakgrunder att hitta fler roller

G Actors Agency är en nystartad svensk agentur med fokus på mångfald och inkludering. Det är den första i sitt slag i Sverige, och företaget lanserades under storslagna former på filmfestivalen i Cannes.
Sara Zommorodi är den stolta grundaren av agenturen och berättar för MovieZine om vikten att ha en plattform för även andra än bara etniskt svenska. Agenturen riktar sig till skådepelare med olika bakgrunder, nationella minoriteter, och hoppas kunna ge dem stöd och hjälp att hitta, men också få fler roller. Även människor med till exempel varierande funktionsnedsättningar är välkomna.
 
- Filmbranschen har i många år pratat om bristen på inkludering, men få saker har egentligen gjorts för att förändra detta. Sverige har otroligt talangfulla skådespelare med olika bakgrunder, och flera har också vunnit priser för sina prestationer, säger Zommorodi.
 
Hon berättar också att många har vittnat om kampen det har inneburit att nå till toppen, och att det har varit svårt att få adekvat representation eller en agent som kan föra deras talan, utifrån deras villkor. Det är heller inte en hemlighet att det ofta är samma personer med invandrarbakgrund, som syns i olika produktioner och inte sällan i ganska stereotypiska roller.
 
- I och med G Actors Agency kan även oetablerade få chans att hitta fler och mer nyanserade roller, samt få stöd och hjälp med hela castingprocessen, vilket är väldigt viktigt.
 
Hon får ännu inte nämna vilka stjärnor som agenturen har i sitt stall, men säger att ett hundratal skådespelare har redan anslutit sig. Och av närvaron på kickoff-evenemanget i Cannes att döma så är intresset stort.
 
Netflix-representanter, samt andra samarbetspartners som SF Studios, Svenska Filminstitutet och Europas största castingplatsform Spotlight var på plats, liksom var tv- och filmpersonligheter från hela världen. MovieZine försökte smyglyssna på tisslet vid cocktailborden och det var tydligt att kontakter knöts och förhandlingar inleddes.
 
Vad säger ni? Behövs mer mångfald i svensk serie- och filmindustri?
 
Foto: Erik Dalström
| 30 maj 2023 09:00 |