Film

Skribent

MovieZine

22 juni 2016 | 20:45

Nu vet vi mer om karaktärerna i ”Rogue One: A Star Wars Story”

"Star Wars"-fansen har sett Forest Whitakers karaktär förr!
Om ett halvår går nya Star Wars-filmen ”Rogue One” upp på bio, och nu börjar mängder med ny information att sippra ut. Entertainment Weekly bjuder på en närmare presentation av alla de nya karaktärerna från en galax långt, långt borta…

Några av dem visste vi knappt namnet på, andra har det ryktats och viskats om tidigare. Häng med och lär känna hela gänget i den mest diversifierade ”Star Wars”-casten hittills.

Felicity Jones är Jyn Erso
Jyn beskrivs som ”en streetsmart brottsling”. Hon har fått klara sig på egen hand sedan hon var 15 år, hon kan slåss, och hon besitter kunskaper om den galaktiska undre världen som Rebellalliansen desperat behöver. 

- Hon har ett tufft förflutet. Hon har gripits av Rebellerna och får en chans att göra lite nytta. Och det skulle kunna korta hennes straff. Hon är en riktig överlevare, något av den här berättelsens Joanne d’Arc, berättar producenten Kathleen Kennedy.

Felicity Jones medverkade senast i dramat "The Theory of Everything".

Diego Luna är Captain Cassian Andor
Andor är Rebellernas underrättelseofficer med uppdrag att få ordning på bångstyriga Jyn Erso. Han är engagerad, ordningsam och praktisk men ingen tråkmåns. Andor har varit med om en del strider, berättar Lucasfilms Kiri Hart;

- Han bär på en hel del erfarenhet av hur det är att göra detta varje dag, att försöka stå emot Imperiet på ett effektivt och intelligent sätt. Det är inte lätt.

Diego Luna känner vi igen från "Elysium" och "Din morsa också!".

Donnie Yen är Chirrut Imwe
Blinde Chirrut är inte en Jedi, men han har studerat deras sätt och lyckas med andliga medel att bli en fantastisk krigare. En krigarmunk, enligt Kathleen Kennedy. Han tror på allt Jedi-krigarna stod för, även om de inte längre skyddar galaxen. 

- Ingen tror längre på att magiska varelser ska komma och rädda oss. Det är upp till vanliga människor att ta ställning mot den dominerande ondskan, säger filmens regissör Gareth Edwards.

Actionstjärnan Donnie Yen spelade bland annat huvudrollen i "Ip Man"-filmerna.

Jiang Wen är Baze Malbus
Base föredrar tunga vapen framför gammeldags religioner, men han kommer skydda sin vän Chirrut med allt som krävs. Se dem lite som galaxens Don Quixote och Sancho Panza, tycker Kennedy:

- Han förstår Chirruts andlighet även om han inte nödvändigtvis stöttar det. 

Riz Ahmed är Bohdi Rook
Rebellstyrkans förstepilot kan vara hetsig och motsträvig, men det överskuggas av hans färdigheter uppe i luften - och ute i rymden. 

- Han flyger mycket last, det är ett av hans nyckeljobb. Han kan verka lite spänd, lite stabil, men alla i gruppen förlitar sig på hans tekniska kunnande.

Riz Ahmed har du kanske sett i "Four Lions" eller "Nightcrawler". Han är snart aktuell i miniserien "The Night Of".

Alan Tudyk är K-2SO


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Gareth Edwards beskriver den långe och kraftfulle droiden som neurotiska C-3PO:s raka motsats. Han är tuff, självsäker och inte speciellt intresserad av "human-cyborg relations".

- Kaytoo är lite som Chewbaccas personlighet i en droid-kropp. Han skiter i vad du tycker. Han censurerar inte sig innan han säger saker och gör saker. Han säger bara sanningen.

Sci-fi-fans minns Alan Tudyk från Joss Whedons "Firefly".

Ben Mendelsohn är Director Orson Krennic
På den mörka sidan möter vi Imperiets ambitiöse byråkrat. Krennic vill använda sina Deathtroopers till att förinta Rebellerna och göra Kejsaren nöjd - och undvika Darth Vaders vrede.

- Skurken är alltid mer skrämmande när han är riktigt smart, och riktigt effektiv, säger producent John Knoll. Det pågår mycket intriger hos Imperiet, flera som försöker ta sig uppåt och sabotera för andra. Det finns inte mycket lojalitet där.

Mendelsohn spelar en ljusskygg figur i Netflix-serien "Bloodline".

Forest Whitaker är Saw Gerrera


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

En Rebellkrigare som är så extrem att de andra knappt vet om han är på den goda sidan. Karaktären skapades av George Lucas och dök först upp i tv-serien ”The Clone Wars” (där finns mer bakgrundsinfo att hämta), då som ung man som stred tillsammans med Anakin. Han har sedan dess blivit lite mer härdad. Han litar inte på någon och jobbar bara för sig själv, berättar Kathleen Kennedy:

- Se honom som en krigsveteran som leder en grupp Rebell-extremister. Han är på Alliansens sida men till och med de är lite oroliga för honom.

Whitaker syntes senast i miniserien "Roots".

Mads Mikkelsen är Galen Erso


"Hannibal"-stjärnan Mads Mikkelsens karaktär förblir den mest hemlighetsfulla. Vi vet inte varför Jyn och hennes far förlorade kontakten, vad som hände deras familj är en hemlighet som Lucasfilms Kiri Hart inte vill avslöja. Man har också valt att inte släppa någon officiell bild än. Men klart är att Jyns far bär på stora kunskaper som både Imperiet och Rebellerna vill åt:

- Han är en sådan person som har insikt i specifika aspekter av hur universum fungerar.


"Rogue One: A Star Wars Story" går upp på bio 16 december i år.
| 22 juni 2016 20:45 |