Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

8 december 2023 | 20:00

Nu på bio: "Silent Night" är John Woos första amerikanska film på 20 år

Den har fått ett blandat mottagande men många är överrens om att Joel Kinnaman och det John Woos visuella stil fungerar. Idag går filmen upp på svenska biografer.
MovieZines Annika Andersson hör till de som varit mer skeptiska i sin recension av "Silent Night". Hon gillar insatsen Joel Kinnaman gör men tycker manuset är tunt, fyllt av klichéer och saknar realism. Men gör det egentligen så mycket, i den här typen av actionfilm? Andra sinnen verkar onekligen få sitt: 
 
"Paketet är en snygg produktion alltigenom, med kluriga kameraval som Godlocks spegelbild i Newtons vagga eller den effektfulla introduktionen i slowmotion. Tillbakablickarna sker ofta i samma tagning där ljussättningen transporterar oss till en solig och lycklig dåtid. Annars är tonen dov och dystopisk, och staden ser ut som ett Gotham i behov av en superhjälte för att återställa ordningen."
 
Och är det inte en sådan film som passar bäst på att se på bio?
 
Om inte annat är det ett intressant och annorlunda experiemt, och det är precis så den 77-årige actionregissören John Woo ser filmen. Som han nyligen sa i en intevju med Screen Rant:
 
- Det är verkligen ett utmanande projekt. Som Alfred Hitchcock har sagt, var varenda en av hans filmer ett experiment, och det här är mitt experiment. Så det känns jättebra.
 
"Silent Night" går alltså upp på svenska biografer idag, den 8 december. Läs Annika Anderssons recension först och se filmen sen, eller vice versa. Valet är ditt!
 
 
| 8 december 2023 20:00 |