Film

Skribent

Patrik Linderholm

28 maj 2023 | 17:00

Nostalgitripp på bio! 7 gamla hjältar som gör comeback  i sommar

Från pisksvingande arkeologer till pizzaälskande sköldpaddor – sommarens bioutbud kommer bli en högtidsstund för gamla ikoner.
Att gamla saker återvinns i filmbranschen med jämna mellanrum är ingen nyhet, men just denna biosommar är extra packad med gamla karaktärer som gör comeback. För den som vurmar efter en nostalgitripp på bio är det således en ypperlig tid som ligger framför oss. Här är sju filmer där gamla favoriter kommer tillbaka!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

“Den lilla sjöjungfrun” (Biopremiär 26 maj)

 
Disneys live action-adaptioner har varit av minst sagt vacklande kvalitet, men skam den som ger sig att urvattna minsta nostalgidroppe. Nu är det Disney-versionen av H.C. Andersens gamla saga som ska få nytt liv, denna gång med musikalveteranen Rob Marshall (“Chicago”, “Into the Woods”) vid rodret. Det tecknade originalet från 1989 blåste nytt liv i ett segnande Disney. Kanske kan denna nytolkning göra detsamma för deras live action-filmer?
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

“Spider-Man: Across the Spider-Verse" (Biopremiär 2 juni)

 
Efter både populära tv-spel och nostalgitrippen i “Spider-Man: No Way Home” känns det som att det kryllat av Spider-Men de senaste åren. Och mer ska det bli i denna efterlängtade uppföljare till den Oscarsvinnande “Spider-Man: Into the Spider-Verse". Miles Morales är tillbaka och kastas rakt in i the Multiverse där han stöter på en hel drös med olika varianter av spindelpimpade superhjältar. Frågan är om man är trött på vävslingande hjältar eller om denna kan svinga upp sig och bli en lika stor succé som föregångaren?
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

“Transformers: Rise of the Beasts” (Biopremiär 9 juni)

 
Vid det här laget har de flesta säkert tappat räkningen på antalet Transformers-filmer sedan Michael Bays nystart 2007, men denna sjunde film i räkningen backar bandet en aning (likt spinoffen “Bumblebee”) och skildrar rymdrobotarnas vistelse på jorden under 1990-talet. Även om äventyr med Autobots kanske inte kittlar lika mycket som förr, så kan det nog locka gamla fans att äntligen få se den gamla spinoffen “Beast Wars” komma till liv.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

“The Flash” (Biopremiär 14 juni)

 
Även om Ezra Miller återvänder som Barry Allen och hans superhjälte-alter ego The Flash i sin första solofilm så är det ett annat namn som får nostalgihåren att resa sig i nacken. Under sina äventyr genom tid och rum hamnar han nämligen i en alternativ verklighet där ingen mindre än Michael Keaton gömmer sig under Batman-masken.
 
Om den forne superhjälteskådisen fortfarande kan leverera i sina lädertrikåer återstår att se, men om man ska tro förhandssnacket (bland annat från några av MovieZines läsare som fått en förhandstitt) bjuds det på storstilad comeback.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

“Indiana Jones and the Dial of Destiny” (Biopremiär 28 juni)

 
Årets kanske största comeback är ingen mindre än en av filmhistoriens allra mest populära hjältar. Efter att ha gett både Han Solo och Rick Deckard en till chans de senaste åren har det blivit dags för Harrison Ford att återigen plocka upp piskan och betitla sig själv som Indiana Jones. Regissören James Mangold kliver in istället för Steven Spielberg, men efter att ha gjort ett gediget arbete med en annan åldrad hjälte (“Logan”) känns förhoppningarna höga.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

“Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One” (Biopremiär 12 juli)

 
Vad säger sommaraction mer än dödsföraktande stunts och spionintriger? Tom Cruise tar sig för sjunde gången an rollen som Ethan Hunt i denna första del av två som kanske blir ett avslutande kapitel för spionsagan. Förra året räddade han biograferna med “Top Gun: Maverick”, kanske har Tompa vad som krävs för att bli kung över även denna sommar?
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

“Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem” (Biopremiär 4 augusti)

 
Allas favoriter till pizzaälskande mutantsköldpaddor är tillbaka på vita duken. Den evige tonåringen Seth Rogen är en av de kreativa rösterna bakom denna nya animerade film som ska få nästa generation att förälska sig i ninjamoves och skateboards. Med en säregen animationsstil och en uppsjö av välkända röster (Jackie Chan, John Cena, Rose Byrne, Seth Rogen, Paul Rudd och Maya Rudolph för att nämna några) kan den förhoppningsvis landa snäppet över tidigare TMNT-filmatiseringar.
 
Vilken comeback ser du mest fram emot att se på bio i sommar? Kommentera nedan!
| 28 maj 2023 17:00 |