Transformers: Rise of the Beasts 2023

Action Äventyr Sci-Fi
USA
127 MIN
Engelska
Transformers: Rise of the Beasts poster

Synopsis

"Transformers: Rise of the Beasts" tar med publiken på ett globalt 90-talsäventyr med Autobots och introducerar en helt ny sorts Transformer – Maximals – som blir deras allierade i den pågående striden på jorden.
Ditt betyg
2.6 av 42 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Transformers: Rise of the Beasts
Biopremiär
9 juni 2023
DVD-premiär
16 oktober 2023
Digitalpremiär
8 augusti 2023
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Paramount Pictures
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

6 juni 2023 | 18:00

Fniss, klyschor och pampig action i ny omgång robot-fight

RECENSION. Troligen vet du vad du ger dig in på med en film om robotar som slåss och förvandlas till bilar. Dumt och fånigt ja, men "Transformers: Rise of the Beasts" ger kul underhållning med action och spänning för den på rätt humör.
Att se robotar banka sönder varandra i ”Transformers”-filmerna för direkt tankarna till ”Lego filmen”. Fantasifulla barn som bygger hela världar och berättelser med en rad leksaker som interagerar med varandra. Fast barnen i det här fallet är Michael Bay och Steven Spielberg som möjligen har mer pengar än fantasi. 
 
Men det är ändå imponerande hur man komma på nya idéer så här många filmer in i en franchise, som inte bara bygger på en gammal leksak från 1980-talet utan vars huvudsakliga premiss är bilar som förvandlas till robotar. Men det finns, åtminstone i den här installationen, en uns självironi. I en scen försöker Noah (Anthony Ramos) förklara för Elena (Dominique Fishback) om att de har att göra med robotar från rymden och hon svarar med en rått idiotförklarande, död blick.
 
Ingen förväntar sig heller film i Oscarsklass när de ser Bay-producerad robotaction. Det är dumkul underhållning med fokus på action som lär tillfredsställa fansen. Storyn är tacksamt enkel där nyckel med superkrafter göms på jorden varpå både goda och onda representanter av de utomjordiska robotbilarna försöker få tag på den.
 
Den här gången är hjältarna en arbetslös ex-soldat (Ramos, ”In the Heights”) som försöker betala för sin lillebrors sjukdom (ja, det är den typen av film...) samt en intelligent men underskattad museumpraktikant (Fishback, ”Judas and the Black Messiah”) som båda hamnar mitt i robotarnas kamp. Även om det är robotarnas film så lyfts den aningen av två charmiga, löjligt begåvade skådespelare i de mänskliga huvudrollerna. De ger dessutom en andningspaus från filmseriens etablerade stereotyper vi vant oss vid i Mark Wahlbergs machohjälte samt en rad lättklädda, kvinnliga våp.
 
Sedan är det fortfarande gott om klyschor och fåniga repliker. Är du inte ett insatt fan så är det svårt att ta mycket av robotarnas dialog och mytologi på allvar, och jag kommer ofta på mig själv att dränka ett och annat fniss. Men samtidigt är det lika ofta god underhållning och action med några riktigt effektiva spänningsmoment och fight-sekvenser.
 
Då gör det inte så mycket att det som alltid i denna franchise är lite svårt att hålla koll på vem som är vem av alla robotar. Eller att de kanske introducerar några för många när alla ska ha specifika karaktärsdrag men ändå mest figurerar i bakgrunden. Det blir trots allt stundtals riktigt mäktigt, speciellt med Jongnic Bontemps pampiga musik, storslagna effekter (som till och med imponerar en CGI-allergiker som undertecknad) och nämnvärda röstskådespelare, där nya tillskottet Michelle Yeoh som robotfalken Airazor sticker ut mest.
 
Vid det här laget så vet du ungefär vad du får med en ”Transformers”-film, det är ingen idé att varken höja eller sänka förväntningar. Denna har filmseriens - och genrens - dumheter i form av oavsiktliga skratt och fåniga klichéer. Men den bjuder samtidigt på dumkul underhållning för den på rätt humör och de häftiga fightscenerna kanske till och med får fansen att ge ett ännu högre betyg.
| 6 juni 2023 18:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (4)
2
En ok film att streama. Ingen film som jag skulle betala en biobiljett för. Egentligen får filmen 2,5 stjärnor av mig . Eftersom det ej går att sätta 2,5 i betyg, så får det bli ⭐⭐ i betyg (då jag tycker att 3 i betyg är för högt). Hyrde den billigt (med ett par kompisar) digitalt på YouTube (då jag inte ämnar att skaffa mig Paramount+ bara för denna film).
Läs mer
4
Ett matineäventyr med Optimus Prime är aldrig fel men den här gången hade den nog passat bättre som ytterligare en spin off. Man väntar fortfarande på den riktiga uppföljaren till The Last Knight. Storyn väl kopierad från tidigare TF filmer. Och var är Megatron i sin originalhjälm??? Önskade mer av den tecknade seriens elegans och design, men inte den här gången heller.......nåja man myser till då och då iallafall. En stark 4 stjärnor från mig.
Läs mer
2
xyz
Vissa saker har blivit bättre än de två sista från Bay, men det finns alltför många plotholes i Transformers Rise of the Beasts. Jag skulle vilja se en riktig reboot där man skapar en genomtänkt historia där man börjar på cybertron. För mig handlar det om Optimus Prime och Megantrons gemensamma historia och fighten mellan de två fraktionerna Autobots och Decepticons. Hasbro släpper ett tydligt ägg om var de är på väg, vilket jag tror kommer floppa ännu en gång.
Läs mer
Visa fler