Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

5 december 2023 | 10:00

Netflix presenterar 5 nya svenska serier och filmer i stor satsning

Streamingjätten fortsätter sin satsning på Sverige för 2024 och 2025, med fokus på variation och autenticitet.
Netflix, som släppte sin första svenska originalserie 2019, har fortsatt att satsa stort på vårt lilla nordiska land. Idag berättar de om tre helt nya projekt och ger oss mer information om två andra.
 
Jenny Stjernströmer Björk, nordisk innehållschef på Netflix, säger i ett pressmeddelande att: “vi är glada och stolta över vår resa i Norden och de fina historier vi kunnat berätta genom våra filmer och serier - här finns talanger i världsklass både framför och bakom kameran. Under våren flyttar vi till nya lokaler i centrala Stockholm och ser fram emot att fortsätta satsa på svenskt innehåll och svenska historier i olika genrer”.
 
Och de nya projekten är...
.

Glaskupan

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Efter ett koncept av Camilla Läckberg. Det officiella synopsises beskriver historien så här:
 
Till ett litet avfolkat samhälle någonstans i Sverige återvänder beteendevetaren och kriminologen Lejla. Hon har dubbla känslor till platsen. Någonstans i samhället har hon som flicka hållits fånge av en okänd gärningsman. Men det är också platsen där hon tillslut fick ett hem, hos nu mera pensionerade polischefen Valter. När Lejla nu återvänder dröjer det inte länge innan en flicka försvinner. I takt med att Valter och Lejla gräver i försvinnandet tvingas hon även gräva i sitt allra innersta mörker - en plats hon länge försökt hålla stängd. Det ska visa sig att hela bygden bär på hemligheter. Kan det vara så att historien upprepar sig? 
 

Love Fårever

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Officiellt synopsis:  Stockholmarna Hanna och Samuel planerar ett lågmält och intimt bröllop på Gotland. En dröm som slås i spillror av familj och vänner. Allt slutar i kaos. Hanna flyr från bröllopet och bråk bryter ut. Ut ur detta kaos gryr en ny dag. En dag som kommer vara starten på en lyckligare framtid. 
 

Strul

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Remake av den klassiska Björn Skifs-rullen med samma namn. MovieZine kunde berätta den redan för ett par veckor sedan, med exklusiv kommentar från den nye Rutger Jörnåker: Filip Berg. Här kommer nu ett officiellt synopsis:
 
Conny är skild och jobbar som säljare på en stor elektronikkedja. Mest av allt ser han fram emot varannan vecka då han får spendera tid med sin dotter Julia. Helt plötsligt vänds livet upp och ner. Conny är på fel plats vid fel tillfälle, blir oskyldigt dömd för mord och hamnar i fängelse. I fängelset möter han brottslingarna Norinder och Musse som misstar Conny för att vara pilot, yrket hans exfrus nya framgångsrika pojkvän Tomas har. Conny blir en del av deras plan att fly från fängelset – men han behöver också hitta en häst till sin dotters födelsedag.
 
Och till dessa två, tidigare kände projekt har Netflix nu släppt hela rollistorna:
 

Helikopterrånet

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
En verklighetsbaserad och spänningsserie i åtta delar om det hemliga dramat bakom ett av de mest spektakulära rånen genom tiderna, det så kallade helikopterrånet 2019. Mahmut Suvakci och Ardalan Esmaili leder ensemblen, och i övriga roller syns bland andra Dejan Milacic, Iskra Kostic, Erik Svedberg, Vic Sonne, Johanna Hedberg och Wim Elfwencrona.
 

Allt blir bra

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Josephine Bornebusch, Pål Sverre Hagen, Sigrid Johnson och Olle Tikkakoski Lundström gör de ledande rollerna i Bornebusch drama om Stella som tror sig ha allt under kontroll. Men Familjen är på väg att brista när Stella får ett besked som förändrar allt, och hon bestämmer sig för att försöka samla familjen igen.
 
I övriga roller syns Leon Mentori, Tone Danielsen, Irma Jämhammar, Niklas Falk, Mathias Lithner och Lola Zackow.
 
Vilket av dessa projekt ser du mest fram emot?
| 5 december 2023 10:00 |