Film

Skribent

Alexander Kardelo

9 februari 2023 | 14:15

Netflix nya besked till dig som delar lösenord

Dags att klämma åt fuskarna - nu även i Europa. Så funkar det.
Det ska vara lätt och självklart att dela sitt konto med alla som bor under samma tak, tycker Netflix. Men man räknar med att över 100 miljoner konton och lösenord delas med andra - och det är inte bra för affärerna.
 
Netflix har på sistone testat olika metoder för att klämma åt fuskarna och få dem att betala för sitt tittande. Först i Latinamerika, och nu är det dags för nya världsdelar. Kanada, Nya Zeeland, Spanien och Portugal har under veckan fått en rad nya funktioner, vilka enligt streamingtjänsten ”ska ge medlemmar bättre kontroll över vilka som använder deras konto”.
 

Hur funkar det då rent praktiskt?

 
Enligt en uppdatering på deras sajt aktiveras nu följande funktioner:
 
Välj din primära plats. Berätta för Netflix vilket hushåll som kontot tillhör.
 
Hantera åtkomst och enheter. I dina inställningar kan du se vilka enheter som använder ditt konto och var de befinner sig. Detta finns nu tillgängligt i Sverige.
 
Överför din profil. Är du en sån där snyltare kan du lätt flytta din profil, ihop med din personliga watchlist och rekommendationer, till ett nytt betalkonto. Även det funkar nu för svenska tittare.
 
Köp till en extra medlem. Du kan lägga till 1-2 personer som du inte bor ihop med på ditt konto. Det kommer kosta ca 50-60 kronor extra i månaden, och det krävs att du har en Standard- eller Premium-plan (inte Basic).
 
Se trailern till nya Netflix-filmen "Luther: The Fallen Sun"
 

Netflix fick nyss en del kritik för sina nya planer för att stoppa lösenordsdelning, bland annat från folk som reser mycket och vill fortsätta streama fastän de inte är hemma. Det verkar iallafalllöst: ”Medlemmar kan fortfarande se Netflix på egna enheter eller logga in på en ny tv, till exempel på hotell” skriver man.

Under de kommande månaderna ska Netflix nya metoder lanseras i ännu fler länder. Det är bara en tidsfråga innan även binge-snyltare i Sverige får öppna plånboken och betala för sina egna avsnitt av "You". Jag hoppas min lillasyster läser detta. 
| 9 februari 2023 14:15 |