Skribent

Alexander Kardelo

4 februari 2023 | 08:30

Netflix drar tillbaka regler kring lösenordsdelning

"De lades upp av misstag", hälsar streamingtjänsten.
Netflix planerar att ta till åtgärder mot alla abonnenter som delar sina lösenord med vänner eller familj.
 
Häromdagen postades deras planer att klämma åt fuskarna: bland annat att spåra kontots IP-adress och tvinga den ursprunglige ägaren att logga in och verifiera kontot en gång i månaden. Enheter som inte befinner sig på "hemadressen" kan bli blockade efter 31 dagar.
 
Streamingjättens planer kan påverka uppemot 100 miljoner tittare. Det har naturligtvis en del backlash världen över, skriver Washington Post. Många undrar hur det ska funka för exempelvis särbopar, familjer med barn på college eller de som reser mycket i jobbet. Definitionen av "hushåll" i den moderna världen är inte solklar.
 
Nu backar Netflix och menar att "det var ett misstag" att lägga upp reglerna. De har nu plockats ned från FAQ-sidan:

"Under en kort period publicerades en hjälp-artikel med information som bara gäller i Chile, Costa Rica och Peru, och gick ut även i andra länder. Vi har nu uppdaterat den", lyder en kommentar till media.
 
"Love is sharing a password", skrev Netflix på Twitter för bara fem år sen.
 
Enligt en artikel hos Streamable testar man olika lösenords-åtgärder runt om i Latinamerika, och under våren är det dags för USA. Ett förslag som presenterats är att tittarna som lånar lösenord och tittar gratis ska betala runt 3 dollar extra för att kunna fortsätta streama. Det är alltså möjligt att man väljer att anpassa sina regler efter olika marknader. 
 
- Det finns olika saker som motiverar olika lånare. Ibland är det ekonomiskt drivet, och vi vill vara ansvariga och hitta det rätta priset, har Netflix co-CEO Greg Peters tidigare sagt.

När Netflix börjar jaga svenska lösenordsfuskare är inte känt än.
 
Se trailern till nya Netflix-thrillern "Vikingavargen":
 
 
| 4 februari 2023 08:30 |