Film

Skribent

Anders Eklöf

12 april 2021 | 20:36

Netflix gör otecknad långfilm av fenomenet "Mobile Suit Gundam"

Det över fyrtio år gamla japanska multimediafenomenet "Gundam" blir storfilm på Netflix.
Förutom att Netflix satsar rejält på egenproducerade animeserier, lägger de även rätt stora pengar på att göra otecknade tv-serier av tecknade förlagor som kommande tolkningar av "One Piece" och "Cowboy Bebop".
 
Nästa stora projekt är att de ska göra en spelfilm baserad på den över 40 år gamla franchisen "Mobile Suit Gundam", som ofta handlar om krigsföring med enorma robotar. 
 
Det är streamingtjänsten själva som går ut med att Jordan Vogt-Roberts, som gjort sig mest känd för "Kong: Skull Island" och den kommande "Metal Gear Solid", som ska regissera och producera den otecknade långfilmen baserad på de japanska robotarna. 
 
 
Animeserien "Mobile Suit Gundam" hade premiär 1979 och handlar om den unga pojken Amuro Ray, som hamnar i mitten av ett enormt krig mellan jordens allierade trupper och rymdkolonin Principality of Zeon. Från förarsätet på roboten Gundam RX-78-2 startades en franchise som sedan dess har fått över svindlande trettio uppföljare både på tv och bioduken, samt skapat en enorm industri för plastmodeller av robotarna. 
 
 
Serien har inspirerat såväl andra animeserier, filmen "Pacific Rim" och mycket annat. I filmen "Ready Player One" från 2018, där mängder av figurer från populärkulturen möts, använder sig hjälten av en Gundam-robot för att vinna i slutstriden. I senaste säsongen av den brittiska komediserien "Breeders" refererades även en av de många "Gundam"-serierna i ett avsnitt. 
 
 
Serien är så pass stor att en Gundam i naturlig storlek står utanför ett köpcentrum på den konstgjorda ön Odaiba utanför Tokyo, samt att en enorm rörlig replika är huvudattraktionen på underhållningskomplexet Gundam Factory i staden Yokohama. 
 
 
 
Hur Netflix tolkning av "Mobile Suit Gundam" blir får vi helt enkelt se, men deras tidigare otecknade adaptioner på animeserier har varit ganska halvdana, som "Death Note" och "Full Metal Alchemist". Jordan Vogt-Roberts ligger bakom den enligt mig bästa filmen i Monsterverse-serien, så görs det rätt kan det här bli riktigt mäktig robotaction. 
 
Har du sett någon "Mobile Suit Gundam"-serie? 
| 12 april 2021 20:36 |