Film

Skribent

Andreas Samuelson

25 februari 2014 | 10:01

Nedräkning till Oscarn: Bästa originalmanus

Fem starka historier tävlar i kategorin Bästa originalmanus. Vem är din favorit?

I en värld full av remakes, uppföljare och andra filmatiseringar så är konsten att skapa en ny, fräsch historia en konst i sig. Ibland räcker det att inspireras av verkliga karaktärer som inte fått sin historia berättad på vita duken eller ta teman som ensamhet och depression och försätta i outforskade miljöer. Årets originalmanus utspelas i både då-, nu- och framtid. De nominerade är...

David O. Russell, Eric Warren Singer - "American Hustle"

Bakgrund: Regissören, manusförfattaren och producenten Russell har skrivit samtliga av sina långfilmer förutom "The Fighter", och detta är hans tredje tungt Oscarsnominerade film i rad. Singer är även en av filmens producenter och har tidigare enbart skrivit thrillern "The International" samt ett avsnitt av animerade TV-serien "Aeon Flux".

Andra vinster: BAFTA, Capri Award samt kritikerpriser i New York, San Francisco och Australien.

Tidigare Oscars: Russell nominerades för "Silver Linings Playbook".

Woody Allen - "Blue Jasmine"

Bakgrund: Veteranen som skrivit över 50 filmer (varav han regisserat de flesta själv) håller fortfarande sin starka känsla för spelregi, djupodlade karaktärer (främst kvinnliga) och intelligenta dialoger vid liv, vare sig det handlar om lättsamma komedier eller tyngre thrillers.

Andra vinster: -

Tidigare Oscars: Vann för "Annie Hall", "Hannah & hennes systrar" och "Midnatt i Paris". Nominerad ytterligare 12 gånger.

Spike Jonze - "Her"

Bakgrund: Reklamfilm- och musikvideoregissören som blev hyllad filmare. "Her" är hans fjärde långfilm och den andra han skrivit manus till även om han även skrivit kortfilmer och varit med i skapandet av flera "Jackass"-projekt, inklusive senaste filmen "Bad Grandpa".

Andra vinster: Golden Globe, Writers Guild of America Award samt en lång rad kritikerpriser.

Tidigare Oscars: Enbart reginominering för "I huvudet på John Malkovich".

Bob Nelson - "Nebraska"

Bakgrund: Långfilmsdebutant (och f.d. skådespelare) som tidigare enbart skrivit för basketspelaren Magic Johnsons talkshow "The Magic Hour" och teknikprogrammet "The Eyes of Nye".

Andra vinster: Kritikerpris i Phoenix.

Tidigare Oscars: -

Melisa Wallack, Craig Borten - "Dallas Buyers Club"

Bakgrund: Wallack filmdebuterade med "Meet Bill" (som hon även regisserade) och har sedan dess även skrivit Snövit-filmatiseringen "Spegel spegel". Filmdebutanten Borten är snart aktuell med "The 33", dramat om gruvolyckan i Chile.

Andra vinster: -

Tidigare Oscars: -

De fem senaste årens Oscarsvinnare i kategorin Bästa originalmanus:

"Milk", "The Hurt Locker", "The King's Speech", "Midnight in Paris" och "Django Unchained".

Vem är den värdiga vinnaren ovan? Lämna din kommentar.

| 25 februari 2014 10:01 |