Film

Skribent

Andreas Samuelson

2 mars 2014 | 10:01

Nedräkning till Oscarn: Bästa film

Den stora dagen har kommit. Vem av de nio kandidaterna tror du tar hem Oscarn? Rösta här.

Kommersiella, påkostade filmer mot mindre, smalare indierullar. Storslagna historieskildringar mot intima, djupodlade personporträtt. Det är nio spännande, underhållande, gripande, intressanta och tragiska filmer som tävlar om den mest eftertraktade av alla Oscars. De nominerade är...

American Hustle

Film: David O. Russells stjärnspäckade thrillerkomedi baserad på den verkliga 1970-talsskandalen där en FBI-agent tvingade två bedragare att hjälpa honom sätta dit korrumperade politiker. En lättsammare film från regissör och skådespelare som samtliga varit tungt Oscarsaktuella senaste åren.

Andra vinster: Golden Globe samt Critics Choice Award på Broadcast Film Critics Association Awards.

12 Years a Slave

Film: Ännu en verklighetsbaserad men ur historiskt perspektiv viktigt drama signerat brittiske konstnären och regissören Steve McQueen. Berättar den fruktansvärda historien om hur en fri svart man kidnappas och säljs som slav i 1850-talets Louisana, varpå han kämpar för att återvända till sin familj.

Andra vinster: Golden Globe, BAFTA, Broadcast Film Critics Association Award samt ett dussintal kritikerpriser.

Captain Phillips

Film: Paul Greengrass skildrade några somaliska piraters kapning av ett lastfartyg och när de tog kaptenen som gisslan med inte bara buller, bång och intensivt skakig handkamera utan även ett finkänsligt porträtt av Tom Hanks i huvudrollen.

Andra vinster: AFI Award.

Dallas Buyers Club

Film: Starkt, gripande drama om den verklige Texas-elektrikern Ron Woodroof (Matthew McConaughey) som smugglade bromsmediciner till HIV-patienter när han själv drabbades av AIDS i Dallas på 1980-talet. Karaktärsdriven film som etablerat McConaugheys talang en gång för alla.

Andra vinster: -

Gravity

Film: Häpnadsväckande rymdfärd där vi i ett hisnande 3D-äventyr följer en rymddebuterande medicintekniker (Sandra Bullock) som efter ett uppdrag som går snett tvingas kämpa för att överleva och ta sig tillbaka helskinnad till jorden. Otroliga effekter kombinerat med Bullocks närapå enmansshow.

Andra vinster: Fåtal kritikerpriser.

Her

Film: Spike Jonze återgår till sina skruvade glansdagar med Charlie Kaufman med denna udda framtidsvision där Joaquin Phoenix nyseparerade enstöring inleder en relation med sin kvinnliga dator som blir mer mänsklig för var dag som går.

Andra vinster: National Board of Review Award samt tre andra kritikerpriser.

Nebraska

Film: Svartvit roadmovie som gett den snart 80-årige Bruce Dern ett sentida genombrott som huvudrollsaktör. Han spelar den åldrande Woody som tar med sin son på en road trip mot en väntande lotterivinst i det här lågmälda dramat signerat Alexander Payne.

Andra vinster: Afi Award samt FIPRESCI Prize på Stockholms filmfestival.

Philomena

Film: Tragisk men vacker filmatisering av den bok journalisten Martin Sixsmith skrev när han hjälpte en äldre kvinna att finna sin sedan länge förlorade son, som togs ifrån henne när han var tre år gammal. Judi Dench spelar huvudrollen med Steve Coogan som även skrivit manus.

Andra vinster: Flera priser på Venedigs filmfestival.

The Wolf of Wall Street

Film: Martin Scorsese har gjort en underhållande, intensiv och tragikomisk skildring av den verklige börsmäklaren Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) som i 1980-talets New York gick ner sig i makt, pengar, kvinnor och droger.

Andra vinster: AFI Award.

De fem senaste årens Oscarsvinnare i kategorin Bästa film:

"Slumdog Millionaire", "The Hurt Locker", "The King's Speech", "The Artist" och "Argo".

Vilken film tar hem priset för Bästa film? Rösta nedan, och kommentera vem du hoppas på!

| 2 mars 2014 10:01 |