LISTA

Skribent

MovieZine

18 november 2023 | 18:00

26 tv-serier som Netflix har lagt ned under 2023

Inget mer "1899", "Young Wallander" eller "Shadow & Bone". Vi har samlat ihop vilka serier som (hittills) har skrotats av Netflix i år.
Vi lever i en farlig tid där tv-serier läggs ned till höger och vänster. Defintivt om de inte åker upp på topplistan på Netflix och håller sig där ett tag - om ens det räcker. I vissa fall är det kanske befogat att skrota några torftiga serier, men i andra fall inte.
 
Förra året lades över 20 tv-serier ned av Netflix, som "First Kill", "Fate: The Winx Saga" och "Pretty Smart".
 
Vi har samlat ihop vilka tv-serier Netflix har hunnit skrota i år. Vissa av dem får en sista och avslutande säsong - och vissa kommer vi aldrig att få se röken av igen. Förmodligen kommer listan att utökas lite till innan årets slut...
 

1. 1899

 
 
Det blev ramaskri när mysterie- och science fiction serien "1899" blev nedlagd. Den första säsongen fick sin premiär på Netflix i november 2022, och redan i januari meddelades det att den inte kommer att få någon fortsättning. Att första säsongen avslutades med en cliffhanger gjorde inte saken bättre för alla fans. 
 
"1899" är gjord av "Dark"-skaparna som vid beskedet uttryckte sin besvikelse på Instagram, då de hade planerat att göra tre säsonger. I serien får vi följa en grupp europeiska migranter som är på väg till ett nytt liv i New York, men resan dit förvandlas till en mardröm.
 

2. Bling Empire & Bling Empire: New York

 
 
I april meddelades det att realityn "Bling Empire" och dess spin-off "Bling Empire: New York" inte kommer att få några fler säsonger. Kanske är det inte någon större förlust för de flesta, men "Bling Empire" fick ändå hela tre säsonger, varav den senaste fick premiär i oktober förra året.
 
I "Bling Empire" får vi följa några Los Angelesbor som har asiatiska rötter och som lever ett liv i lyx och överflöd. Serien har beskrivts som verklighetens "Crazy Rich Asians". Dess spin-off hade premiär i januari 2023, men förnyas alltså inte med en andra säsong.
 

3. The Chair

 
 
Sandra Oh lyckades inte charma Netflix-tittarna tillräckligt. Komedidramat "The Chair" fick premiär i somras, men några månader senare meddelades det att den inte kommer att förnyas med en andra säsong. I serien fick vi följa professorn Ji-Yoon Kim som blir den första kvinnan att få ansvaret att leda engelska-avdelningen vid det fiktiva universitetet Pembroke.
 

4. Dead End: Paranormal Park

 
 
Hela två säsonger blev det för den animerade fantasy- och skräckkomedin "Dead End: Paranormal Park". I oktober fick den senaste säsongen premiär, men i januari tidigare år meddelades det att den inte kommer att få en fortsättning. 
 
Serien handlar om Barney och Norma som är nyanställda på den lokala nöjesparken Phoenix Park. Tillsammans med Barneys hund Pugsley och Courtney, som är en tusenårig demon, upptäcker de den paranormala världen. 
 

5. Hot Skull

 
 
Den turkiska sciene fiction-serien "Hot Skull" får bara en säsong. I december fick den premiär på Netflix och hamnade på topplistan i över 16 länder. Men det räckte tyvärr inte. Serien utspelar sig i en dystopisk värld där en epidemi sprider sig genom verbal kommunikation. En tyrannisk institution förföljer en lingvist som är immun mot sjukdomen. 
 

6. Inside Job

 
 
Den animerade science fiction-serien "Inside Job" fick sin premiär redan 2021. Första säsongen delades upp i två delar, där den andra delen fick sin premiär hösten 2022. Serien fick positiva reaktioner från kritiker som både gillade manuset, humorn och röstskådespeleriet. Men det räckte tydligen inte, då man i januari tidigare i år meddelade att serien inte kommer att få en andra säsong.
 
Serien utspelar sig i en värld där konspirationsteorier är verkliga. Vi får följa ett team som arbetar på den amerikanska organisationen Cognito, Inc som är en av sex organisationer som kontrollerar hela världen. 
 

7. Ridley Jones

 
 
Den animerade barnserien "Ridley Jones" fick ändå hela fem säsonger, varav den senaste fick premiär nu i mars. Enligt serieskaparen Chris Nee har Netflix valt att inte fortsätta serien på grund av att en karaktär i den senaste säsongen kom ut som icke-binär, vilket upprörde en hel del föräldrar. 
 
Serien handlar om Ridley Jones, en liten flicka som bor på ett magiskt museum. Hon och hennes vänner skyddar museets skatter och dess magiska hemligheter då allt blir levande på natten.
 

8. Sex/Life

 
 
Jag vet inte om det är särskilt många som är besvikna över denna nedläggning, men onekligen blev serien en snackis efter sin första säsong som hade premiär under 2021. Men det gick inte lika bra för den andra säsongen som släpptes i mars tidigare i år.
 
Bara en månad senare meddelades det att serien inte kommer att få en fortsättning. Serieskaparen Stacy Rukeyser har sagt att den andra säsongen inte var tänkt att bli den sista, och att hon ändå hoppas att de får chansen att berätta fler historier om Billie som har lite av en medelålderskris.
 

9. Uncoupled

 
 
"Uncoupled" fick bara en säsong som hade premiär förra sommaren - men kanske är det ett stort misstag att lägga ned den av Netflix. Showtime har nämligen nu tagit sig an serien för att göra en andra säsong, och som kommer att börja filmas redan nu i maj.
 
Serien är en romantisk dramakomedi där vi får följa Michael (Neil Patrick Harris) som just har blivit dubbad av sin kille och är nu singel för första gången på 17 år. Nu ska han kasta sig ut på marknaden, utan att ha någon aning om hur man dejtar. Darren Star, som står bakom serier som "Emily in Paris" och "Sex and the City", har skapat den.
 

10. Big Mouth

 
 
Dags för Netflix längsta originalserie att ta slut. 2017 fick pubertetsserien "Big Mouth" premiär med sin första säsong och sedan dess har det rullat på som tåget. Men nyligen meddelades det att den kommer att få en åttonde säsong, men att det kommer att bli seriens sista. 
 
"Big Mouth" handlar om en grupp vänner som går igenom puberteten, och hur de försöker handskas med detta när deras liv och kroppar förändras och fylls med hormoner. Nick Kroll, John Mulaney och komikern Jessi Klein gör röster till flertalet karaktärer.
 

11. Human Resources

 
 
"Big Mouth" fick självfallet också en spin-off med namnet "Human Resources", som hade premiär med sin första säsong i mars 2022. Serien fick ett bra mottagande, och nyligen meddelade Netflix att den även kommer att få en andra säsong - med att det kommer att bli seriens sista.
 
"Human Resources" utspelar sig i monstrens värld från "Big Mouth", där vi får möta alltifrån kärlekskryp till hormonmonster som försöker hantera romantik, sitt arbete och sina mänskliga klienters behov. 
 

12. Freeridge

 
 
Det blev ingen vidare framgång för serien "Freeridge" som är en spin-off till Netflix "On My Block". Komedidramat hade premiär med sin första säsong i februari tidigare i år, men redan nu har man meddelat att den inte kommer att få någon fortsättning. I serien, som består av åtta avsnitt, får vi möta fyra unga vänner som försöker upphäva en förbannelse efter att ett underligt gammalt skrin verkar ha gett dem alla otur och orsakat stora problem.
 

13. Young Wallander

 
 
Det blir ingen mer "Young Wallander" för oss. Första säsongen hade premiär under 2020 med Adam Pålsson i huvudrollen, och som också fick en andra säsong som hade premiär i februari 2022. Men i mars i år meddelades det att polis-serien alltså inte kommer att få en tredje säsong. I serien får vi möta en nyexaminerad Wallander som får sitt allra första fall som polis.
 

14. Rebelde - vägen till toppen

 
 
Den spanskspråkiga mexikanska serien "Rebelde" har nu nått sitt slut. Under 2022 fick både första och andra säsongen premiär, men nyligen meddelades det att serien inte kommer att få någon tredje säsong.
 
"Rebelde" är en reboot på den mexikanska serien från 2004. Serien utspelar sig på skolan Elite Way School, 16 år efter händelserna från originalserien. De nya eleverna får möta en bekant fiende, ett hemligt sällskap som kallas för Logen, som hotar att krossa de nya elevernas musikdrömmar.
 

15. Smiley

 
 
Ännu en spanskspråkig serie på Netflix läggs ner. Den första, och nu enda säsongen, av den romantiska komedin "Smiley" hade premiär i december förra året. Serien baseras på Guillem Cluas teaterpjäs med samma namn och handlar om Alex som precis har blivit dumpad och som skickar iväg ett argt röstmeddelande till sitt ex. Men meddelandet hamnar i stället hos någon som heter Bruno. Misstaget gör att Alex och Bruno träffas, och vad som började som en dejt slutar i något betydligt mer betydelsefullt.
 
Serien blev väl mottagen, och nominerades bland annat till bästa spanskspråkiga manus vid 2023 års GLAAD Media Award och bästa tv-komedi vid 2023 års Queerties Awards. Men det verkade tyvärr inte räcka för Netflix.
 

16. Sweet Tooth

 
 
Den annorlunda postapokalyptiska-serien om en pojke som är hälften människa och hälften rådjur har lyckats imponera på tittarna. Men i samband med premiären av sin andra säsong så avslöjade Netflix att den tredje säsongen redan hade spelats in - och att man inte kommer ge "Sweet Tooth" några fler säsonger efter den. Lyckligtvis har vi i det här specifika fallet åtminstone fortfarande en säsong till att längta efter.
 

17. Man vs Bee

 
 
Rowan Atkinson är mest känd för rollen som Mr. Bean (och möjligtvis Johnny English), men när han skulle sitta husvakt så visade det sig att en humla blev för mycket att hantera. Atkinson bevisar att han fortfarande är bäst på slapstick-komedi, men det verkar som att både han själv och Netflix insåg att det räckte med en säsong av "Man vs Bee". 
 

18. Lockwood & Co

 
 
Den brittiska serien "Lockwood & Co" kanske lättast kan beskrivas som en tonårsdrama-variant av "Ghostbusters". Serien fick mestadels goda omdömen från tv-kritikerna som gav den en chans i samband med premiären, men bara några månader senare meddelade Netflix att man hade bestämt sig för att inte ge serien en andra säsong. 
 

19. Sky High: The Series

 
 
Netflix gav långfilmen "Sky High" från 2020 en officiell uppföljare i ambitiöst tv-serieformat under början av 2023. Den spanska heist-serien lyckades däremot inte charma tillräckligt många tittare, antagligen hade man förhoppningar om att lyckas vaska fram nästa "Money Heist"-succé, så under sommaren bekräftade Netflix att det bara fick bli en säsong av "Sky High: The Series".
 

20. Welcome to Eden

 
 
Den spanska sci-fi-serien "Welcome to Eden" lurade iväg ett gäng ungdomar för en fest på en avlägsen ö, men väl på plats visade det sig att ingen tilläts lämna ön igen. Serien hann ge oss två säsonger och slutade dessutom med en riktigt retlig cliffhanger, så tyvärr kommer vi aldrig att få se hur seriens skapare hade tänkt knyta ihop alla trådarna i slutet.
 

21. Wellmania

 
 
När en framgångsrik matskribent får hälsoproblem måste hon tänka om kring sin vilda livsstil, som har gjort att hon strandats i Australien utan möjlighet att ta sig till sitt drömjobb i New York. Hon bestämmer sig därför att leva så sunt det bara går, om det så ska ta kål på henne. "Wellmania" lyckades däremot aldrig ta sig in på Netflix topp 10-lista efter premiären, vilket brukar göra det svårt att få grönt ljus för en andra säsong. Seriens skapare bekräftade därför, föga förvånande, att Netflix hade bestämt att lägga ned "Wellmania" efter bara en säsong.
 

22. Shadow and Bone

 
 
"Shadow & Bone" var baserad på Grisha-trilogin av Leigh Bardugo, en av Netflix mer påkostade fantasyserier på senare år. Tyvärr blir det däremot bara två säsonger av "Shadow & Bone". Den andra säsongen släpptes i våras och hann aldrig få en beställning på en tredje säsong innan Hollywoodstrejkerna drog igång.
 
Eftersom att de båda strejkerna drog ut en hel del på tiden så blev "Shadow & Bone" och att en ny säsong av serien hade tagit minst ett eller två år till att färdigställa - så blev det här en av de första serierna att officiellt läggas ned efter att strejkerna var över. Antagligen var Netflix rädda för att det skulle ha gått för lång tid mellan den andra och tredje säsongen för att tillräckligt många tittare skulle vilja ge den tredje säsongen en chans.
 

23. Agent Elvis

 
 
Med röstskådespelare som Matthew McConaughey, Johnny Knoxville, Niecy Nash, Katlin Olson och Don Cheadle, så var "Agent Elvis" en av streamingtjänstens mer ambitösa animerade tv-serier som släppts under 2023. Bara tanken på McConaughey som Elvis Presley, fast i form av en hemlig agent, var nog något Netflix hade hoppats skulle få många att ge serien en chans. Tyvärr lyckades serien inte ta sig in på en enda topp 10-lista bland alla länder Netflix finns tillgängliga i. Nedläggningen efter bara en säsong kommer därför knappast som någon större överraskning.
 

24. Captain Fall

 
 
I samma veva som Netflix skrotade "Agent Elvis" så bestämde man sig för att sänka "Captain Falls" skepp en gång för alla. "Captain Fall" lyckades åtminstone ta sig in på några topp 10-listor och hade dessutom redan inför den första säsongens premiär blivit bekräftat för en andra säsong.
 
Det var därför lite oväntat när man plötsligt ångrade sig och lade ned "Captain Falls" istället. Serien skapades av "Norseman"-skaparna och följde en ung och oerfaren kapten. som utan att veta om det hade ansvar för ett skepp vars besättning arbetade för en drogkartell. 
 

25. Farzar

 
 
Precis som i fallet med "Captain Falls" så hade den animerade sci-fi-komedin "Farzar" redan färdiga manus för en andra säsong. Manusförfattarna Waco O'Guin och Roger Black ligger även bakom "Paradise PD", som fick fyra säsonger hos Netflix, men den här gången tog förtroendet alltså slut efter bara en säsong. 
 

26. Glamorous

 
 
"Sex and the City"-stjärnan Kim Cattrall spelade en legendarisk makeup-mogul i den första säsongen av "Glamorous". Handlingen följde däremot framför allt en av hennes anställda, Marco Mejia (spelad av Miss Benny). Kritikerna sågade däremot serien och det tyvärr verkar inte tillräckligt många tittare ha givit serien en chans heller. Det blev därför bara en säsong av "Glamorous" hos Netflix. 
 
Kommer du att sakna någon av serierna som Netflix har lagt ned?
| 18 november 2023 18:00 |