Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

10 december 2022 | 17:00

Här är alla tv-serier som Netflix har skrotat under 2022

Det är inte helt lätt att övertyga den ökända Netflix-algoritmen att ens tv-serie är värd en fortsättning. Över 20 serier fick läggas ned 2022.
Det finns visserligen några få veckor kvar på året, så det kanske kommer några fler dystra besked innan vi är framme vid slutet. Men oavsett vilket så råder det ingen tvekan om att det är mer riskfyllt än någonsin förr att ge helt nya Netflix-serier en chans, för om serien inte blir en supersuccé som toppar streamingtjänstens topplistor under flera veckor i följd - så är risken väldigt stor att det markerar slutet.
 
Här nedan har jag samlat de Netflix-serier, vars titlar vi fått bekräftat under 2022 att serien antingen skrotats helt och hållet eller (i bästa fall) att det kommer en sista säsong som ska knyta ihop de lösa trådarna innan vi är framme vid det absoluta slutet.
 
"Resident Evil" är en av många tv-serier som skrotats under året.
 
"Another Life"
Katee Sackhoffs ("Battlestar Galactica") nya rymdserie var en av årets första Netflix-serier att skrotas, efter endast två säsonger.
 
"Archive 81"
Det blev endast en säsong av skräckserien, som släpptes i januari 2022. 
 
"Bad Crimes"
Skrotad efter NOLL säsonger! Den animerade tv-serien från Greg Daniels ("The Office"-skaparen) och Mike Judge ("Hemma hos Hill") skrotades nämligen mitt under produktionen av sin första säsong.
 
"Cooking with Paris"
Inte ens Paris Hilton klarade sig förbi algoritmen. Hennes serie skrotades efter bara en säsong.
 
 
"Fate: The Winx Saga"
Det gamla Nickelodeon-barnprogrammet hann få två säsonger innan Netflix bestämde sig för att skrota serien.
 
"First Kill"
Det har blivit dags för en ung vampyr och en ung vampyrjägare att döda sin första vampyr/vampyrjägare. Istället faller de unga kvinnorna för varandra, men det dröjde inte länge innan Netflix bekräftade att serien lagts ned efter bara en säsong.
 
"Gentefied"
Lades ned efter två säsonger.
 
 
"Locke & Key"
Serien fick tre säsonger.
 
"Never Have I Ever" - får en sista säsong
Mindy Kalings komediserie får en fjärde och sista säsong att knyta ihop allt på, som släpps någon gång under 2023.
 
"On the Verge"
Nedlagd efter endast en säsong.
 
"Partner Track"
Det blev bara en säsong av advokatserien "Partner Track". 
 
"Pretty Smart"
Skrotad efter endast en säsong - och med en retlig cliffhanger i slutet dessutom.
 
 
"Q-Force"
Den animerade tv-serien har skrotats efter endast en säsong. Serien släpptes visserligen förra året, men det var först i år som det bekräftades att det inte kommer några fler säsonger.
 
"Raising Dion"
Netflix tyckte visst att två säsonger fick räcka för den unga superhjälten Dion. 
 
"Resident Evil"
Det verkar inte vara helt lätt att adaptera tv-spel till film och tv, men efter att ha lyckats med titlar som "Castlevania" och "Arcane" så hade nog alla lite väl höga förhoppningar om Netflix adaption av "Resident Evil". Det dröjde nämligen bara en dryg månad efter premiären innan serien skrotades efter en säsong.
 
"Space Force"
Det hjälpte inte att det gamla "The Office"-gänget samlades och fick en megabudget av Netflix för att skapa nästa arbetsplatskomedi. Steve Carell fick nämligen bara två säsonger hos streamingjätten innan serien skrotades.
 
 
"Stranger Things" - får en sista säsong
En populär titel som visserligen inte kan kallas "skrotad", men vi fick under året i alla fall bekräftat att den kommande femte säsongen av Netflix populära tv-serie kommer att bli seriens sista. Det verkar däremot vara seriens skapare själva som valt att låta den femte säsongen bli den sista... troligtvis är det här en av få titlar som Netflix faktiskt hade velat få fler säsonger av. 
 
"The Baby-Sitters Club"
Nedlagd efter 2 säsonger.
 
"The Imperfects"
Skrotad efter endast en säsong.
 
 
"The Midnight Club"
Mike Flanagans ("The Haunting of Hill House") fick bara en säsong av sin nya skräckserie, trots ett cliffhanger-slut och att manuset för säsong två redan på god väg att bli klart. Han har däremot varit snäll mot fansen och avslöjat allt som skulle ha hänt under säsong två och knutit ihop alla lösa trådar från den första säsong i ett långt blogginlägg... imponerande fanservice där faktiskt!
 
"The Midnight Gospel"
Den animerade tv-serien skrotades efter bara en säsong.
 
"The Umbrella Academy" - får en sista säsong
Ännu en serie som varit väldigt populär och kanske inte riktigt passar in som "skrotad", då seriens skapare verkar vara med på noterna här. Men Netflix har redan nu bekräftat att den kommande fjärde säsongen av "The Umbrella Academy" blir den udda superhjälteseriens sista.
 

Under året har vi även tagit farväl av:

 
 
Redan när året 2022 började så visste vi att vi skulle få ta farväl av några tv-serier, med planerade avslut. Men om du av någon anledning missat att årets säsonger av följande titlar var seriernas sista, så kommer vi alltså inte att få fler avsnitt av följande serier:
 
Nu är det här visserligen en AMC-serie, men det har hela tiden varit Netflix som suttit på de globala rättigheterna. Så jag antar att man bidragit med en slant för att kunna sätta "Netflix Original"-loggan på titeln utanför USA. Oavsett vilket, så levererade prequelserien till "Breaking Bad" en av årets bästa nya säsonger och definitivt ett värdigt avslut på berättelsen om Jimmy McGill/Saul Goodman.
 
Jane Fondas och Lily Tomlins "Grace and Frankie" blev med sina 94 avsnitt och sju säsonger den Netflix Original-serie som släppt flest avsnitt någonsin. Men nu är det alltså helt slut.
 
Jason Bateman, Laura Linney och Julia Garner har imponerat sedan första stund. Under 2022 fick vi både den första och andra delen av seriens fjärde och sista säsong.
 

Och här är serien som borde ha skrotats:

 
 
En av mina mest lästa artiklar i år har varit min sågning av tv-serien "Bilder av henne", en tv-serie som Netflix faktiskt varken lagt ned eller bekräftat att man kommer göra fler säsonger av. Den hänger liksom lite i limbo fortfarande. Men här vet ni i alla fall var jag står:
 

Drygt 2800 ord om varför jag tycker att "Bilder av henne" är en av årets sämsta tv-serier.

 
Vilket Netflix-serier hade du velat få fler säsonger av? Kommentera gärna nedan!
| 10 december 2022 17:00 |