Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

8 mars 2022 | 08:00

Netflix mest sedda tv-serie just nu... sågas välförtjänt av kritikerna

"Bilder av henne" är den senaste Netflix-produktionen att segla upp i toppen som streamingtjänstens mest populära tv-serie. Men frågan är bara... varför?
Om du råkar vara en av Netflix mer än 200 miljoner prenumeranter, så är sannolikheten relativt hög att du har givit "Bilder av henne" (eller "Pieces of Her") en chans under helgen. Serien har nämligen redan hunnit segla upp i toppen bland streamingtjänstens mest streamade titlar, vilket givetvis gör att ännu fler nyfikna tittare ger den splitternya produktionen en chans. Vilket jag nu ska göra vad jag kan, för att förhindra.
 
Den nya miniserien är baserad på författaren Karin Slaughters populära bok (med samma namn som serien), som handlar om en ung kvinna (Bella Heathcote) som försöker komma underfund med sanningen om vem hennes mamma (Toni Collette) verkligen är... efter att en hemsk händelse i deras liv gör att mammans förflutna kommer ikapp familjen.
 
 
Problemet är bara att "Bilder av henne" är en otroligt lat och fördummande tv-produktion på nästan alla sätt och vis. Jag är givetvis glad för din skull, om du tillhör en av de säkerligen miljontals olika tittarna som faktiskt uppskattade serien... men för en gång skull så måste jag bara få ventilera mitt högst personliga hat mot just den här typen av tv-produktioner. Alla har däremot givetvis rätt till sin egen uppfattning - så om du tillhör seriens "fans", så rekommenderar jag dig att sluta läsa här och vara glad över att du känner att din tid har spenderats väl!
 
För att verkligen kunna förklara vad det är som är så störande (och rädda dig som fortfarande har serien osedd) så kommer jag däremot vara tvungen att spoila stora delar av handlingen... och slutet. Eller, allt. Men innan dess så tänkte jag bara dela med mig av några internationella tv-kritikers spoilerfria sågningar, så du kan avgöra om du verkligen vill läsa vidare och bli spoilad efteråt. Men oroa dig inte, det kommer en tydlig spoiler-rubrik innan jag avslöjar "mysteriet" i Netflix mest (just nu) populära miniserie.
 

Internationella tv-kritiker stämmer in i sågningskören:

 
Toni Collette får en hel del kärlek för sin insats, men är helt enkelt med alldeles för lite för att kunna rädda serien. 
 
Meghan O'Keefe, Decider:
- Om, du som jag, är ute efter något djupare, så kommer du att upptäcka att "Bilder av hennes" största mysterium är hur den här tonmässigt osammanhängande och strukturellt röriga tv-serien ens blev till.
 
Patrick Ryan, USA Today:
- Det senaste exemplet på en miniserie som tar alldeles för lång tid på sig.
 
Brian Tallerico, RogerEbert:
- Toni Collette missar aldrig, men hon lämnas strandad här av ett manus som inte går tillräckligt långt för att ens nå B-filmers spänning och är strukturerad på ett sätt som tömmer all känsla av realism.
 
Daniel D'Addario, Variety:
- Även om Collettes insats är en upplevelse, så verkar serien nästan gömma sin mest effektiva tillgång på skärmen, till förmån för tid spenderad i det förflutna. Och det förflutna fungerade troligtvis bättre på [bok]sidan än tv-skärmen.
 
Angie Han, Hollywood Reporter:
- Tillräckligt välpaketerad för att förhindra tittarna att stänga av Netflix autoplay-funktion, men för bred och osammanhängande för att kunna generera någon form av förståelse eller känslomässig anknytning, "Bilder av henne" har svårt att hitta ett mänskligt slående hjärta i mysteriets centrum.
 

Nu spoilar vi skiten... så du inte behöver falla för Netflix-grupptrycket!

 
Jessica Barden, Joe Dempsie och Nicholas Burton terroriserar den första tidslinjen.
 
Okej. Nu kör vi! Det första avsnittet börjar faktiskt vår resa på ett väldigt spännande sätt - och bjuder till och med på riktigt bra skådespelande. Mamman Laura och dottern Andy hamnar mitt i en svartsjuk expojkväns påtänkta "suicide-by-cop"-turné, där han passar på att mörda sin före detta flickvän och ett gäng andra som råkar befinna sig på samma restaurang som våra huvudpersoner.
 
Andy är ju däremot inte en polis utan råkar bara jobba i deras växel, så när mördaren börjar hota henne så kliver Laura in och räddar dagen - vilket spelas in av ett vittne och snabbt blir ett viralt klipp på nätet. Mamma räddar dagen! Laura är däremot inte alls särskilt förtjust över uppståndelsen och ber irriterat sin dotter att inte prata med polisen... och resten är i princip exakt den historia du nu själv målar upp i ditt inre. Fast lite längre och lite mer omständligt. Med väldigt många urdumma beslut av i stort sett alla karaktärer vi får följa. 
 
 
Innan det första avsnittet är slut hinner någon bryta sig in hemma hos Laura, sätta en påse över huvudet och nästan ha ihjäl henne - i jakt på någon viss information eller åtminstone som någon slags hämnd. Hon verkar däremot ha varit mer eller mindre beredd på det här, eftersom hon tvingade sin dotter att flytta ut redan samma dag som hon hade skadats under räddningen av dottern. Något dottern extremt motvilligt går med på... men råkar somna för att plötsligt vakna upp exakt när mannen dyker upp för att tortera morsan. Okej, ibland behöver man ha lite tur i oturen... 
 
Dottern får nu ännu mer specifika uppgifter, helt utan förklaring, "åk och hämta den här bilen och sedan sticker du till ett motell och väntar på mig där, tills jag ringer dig och har fixat allt det här". Typ. Dotter gör som hon blir tillsagd, hittar en väska med ungefär en halv miljon dollar, massa falska id-kort med mammans bilder på och en pistol. Vem ääääär hon egentligen? Det kan man verkligen fråga sig. Dottern åker till ett motell och knallar därefter snabbt över till en bar, där hon ser sig själv på nyheterna - vilket är när hon ber en av bargästerna att lära henne skjuta med pistolen hon precis hittat.
 
 
Men vänta lite här nu va. Han verkar ju spana på tösen efteråt! Kommer han mörda henne, eller vad händer egentligen? Nej, han är bara en polis som inom kort kommer att bli störtförälskad i Andy och spendera resten av säsongen åt att göra "det rätta" fast att det troligtvis kommer att kosta honom jobbet på kuppen. Men vänta nu, varför hänger en polis efter Andy? Juste. Jag glömde ju att uttryckligen säga att morsan är i vittnesskydd (men det hade du ju redan listat ut?) under en ny identitet och hela Andys liv har varit en lögn... och hennes mamma har varit djupt deprimerad och skitsur i alla dessa år av sagda anledning.
 
Bland annat för att hon inte har fått spela piano, vilket Jane (ja, hon hette så innan allt gick åt helvete) brukade vara en av världens bästa på. Tills hon träffade Nick (Joe Dempsie) det vill säga. För när Jane var ung så var hon ett rikemansbarn av guds nåde, med en farsa (Terry O'Quinn) som hade den där typen av makt som gamlingen i "Succession" har. Ni vet, den där typen av affärsmän som väljer vem som får bli nästa president i USA och sånt där trevligt - men samtidigt är ett fullständigt as om han inte får exakt som han vill. Och han ville att hans dotter skulle spela piano för hans fina gäster... medan Nick ville bekämpa allt som hennes pappa stod för.
 
 
Så hon blev givetvis kär i Nick, bröt sina fingrar i en dörr och skyllde på hur klumpig hon var. Farsan förstod däremot att hon gillade Nick och FÖRBJÖD det. Så, Jane gick med i Nicks terrorgrupp och blev gravid med hans barn. Oj, sorry. Nu gick jag händelserna lite i förväg igen, men det hade ni väl redan räknat ut - att Andy är deras kärleksbarn. Och det är Nick som hon gömmer sig för, eftersom hans terrorgrupp råkade döda hennes pappa och en stackars kidnappad forskare... och Jane/Laura är den enda som vet sanningen!
 
Fan. Jag har ju helt glömt och nämna Jane/Lauras brorsor. Hennes ena bror Andrew värvades också av Nick och sägs ha haft ett kärleksförhållande tillsammans med honom också. Han blev lyckligtvis inte gravid, men dog tyvärr i samma veva som farsan och forskaren dog. Nej, eller inte riktigt. Han blev ju visserligen skjuten i magen. Ja, ni vet på det där stället där man blir skjuten så det inte syns och att man kan sitta tyst i en bil - väldigt länge - utan att någon märker det. Förrän det är alldeles för sent. Attans!
 
Såhär ser man ut... när man har blivit skjuten i magen utan att någon annan vet om det - än.
 
Men Jane/Laura har en annan brorsa! Vilken tur va!? Han var för övrigt med och planerade attentatet som hade ihjäl farsan - yepp, alla ungarna var med på det. Men det var hemligt. För då kunde han ju ta över farsans megaföretag och nu är tanken att han ska bli vicepresident i USA. Pyttsan, farsan var ju givetvis smartare som var med och valde presidenter istället för att själv sätta sig mitt i strålkastarljuset. 
 
Eftersom det där strålkastarljuset nu är riktat mot brorsan och Laura/Jane precis dykt upp på radarn igen så visar det sig ju givetvis att även han är lite skakis kring vad hans försvunna syster ska börja säga precis i samma veva som han planerat att bli en av planetens "officiellt" mäktigaste män. Så, då är det ju lite oturligt att Andy (kommer ni ihåg henne, det är dottern från i början av berättelsen alltså!) lekt privatdetektiv tillsammans med polisen, som lärde henne och skjuta pistol och som vi ett tag trodde var en skurk, som skulle skydda henne och allt sånt där. Alltså, först blev hon ju sur på honon för att han också hade ljugit... men sedan blev hon nog också lite småkär i honom ändå - och då kändes det bättre. I alla fall. Hon har lekt privatdetektiv, snott en kvinnas passerkort och klätt ut sig till henne, hittat en som dömts för mord och säger sig vilja ha ihjäl hennes morsa... och sedan trillar hon rakt i knät på sin soon-to-be vicepresidentmorbror. 
 
 
Vilken lycka! Hon är ju skitrik! Hon får titta på några gamla videoband på pianisten Jane, som var helt fantastisk. Men plötsligt visar det sig att Jane och Nick hade råkat spela in förspelet till en sexakt hon lyckligtvis slipper bevittna, för precis då så återgår bandet till pianospelandet. Hon berättar det för sin polispojkvän över telefon och det spelas givetvis in av hennes morbrors säkerhetsteam... tyvärr har teamet dörren öppen till sitt kontor där alla skärmar med övervakningskameror syns och råkar spela just hennes telefonsamtal på högsta volym (okej, NU överdrev jag... men alldeles för högt) utan hörlurar på sig. Alltså, via högtalarna så alla kan höra. Och det gör Andy.
 
Så hon bestämmer sig för att gå precis dit hon sade att hon skulle gå i telefonsamtalet. Och nu jälvar. Polispojkvännen blir stucken av en spruta och dör nästan på fläcken, mitt under deras samtal. VEM kan det vara som ligger bakom det? Säkert Nick! Eller? Vi får nu en återförening mellan mor och dotter. För Laura/Jane ringde sin bror (inte han som dog alltså, även om det hade varit coolt) som sade "gissa vem som är här!?". Så hon kastade sig på ett plan och åkte dit. Och nu kan vi ju äntligen få se mor och dotter prata öppet med varandra! Nej. Laura/Jane ber sin dotter att lita på henne och sticker supermystiskt iväg för att göra något, utan att berätta varför.
 
Om du fått feeling och tänker se serien ändå. Så lämnar jag dig med detta mysterium... någon gång under säsongen så kommer han till höger - Andys styvfarsa och Lauras exmake - att gräva ned ett lik i skogen. Han är advokat. Och, vi pratar inte mer om det nu...
 
Andy listar ut att morsan tänker träffa Nick utan henne och hon har efter ett tag en aning om var det skulle kunna vara någonstans, så hon får skjuts av Charlie. Fan. Jag har ju inte nämnt honom förrän nu. Men aja, han har känt Andy i hela hennes liv men var egentligen morsans kontaktperson och den som placerade mor och dotter i den lilla ort hon växte upp i. På något sätt så kör Charlie till stället som Nick har gömt sig på i alla dessa år (alltså lika länge som vuxna Andy har existerat), för nu verkar alla kunna lista ut det... och han lyckas dessutom köra dit snabbare än Jane/Laura! 
 
Tyvärr var Nick redo och rammade deras bil, Charlie dog givetvis direkt och Andy överlevde som tur var... och fick dessutom lite minnesförlust kring olyckan - men minns i samma veva istället allt om sin uppväxt i huset hon nu befinner sig i. Där hon träffade sin pappa en gång i skogen. När mamma satt i fängelse, innan hon fick hamna i vittnesskydd. Men sen kommer Jane/Laura också dit - och nu läggs slutligen korten på bordet. Nästan. Åtta avsnitt och lika många timmar senare får vi (typ) svar på vad som hände och precis innan Nick kan dödas av Laura/Jane så säger Andy "nej!". Och innan mamma hinner fundera mer så är hela poliskåren där... fan också.
 
För det enda som ingen har berättat för oss ännu är ju att det var Jane/Laura som såg till att pappan dog i det där attentatet för alla dessa år sedan. Eftersom annars hade han ju tvingat henne att göra en abort med Andy. Och det är bara Nick som vet det. Därför hade det ju faktiskt varit bra om han dog, verkar årets bästa mamma tycka. Eller, ja... hennes brorsa får också reda på det nu på slutet, eftersom han avlyssnar Nick. Och precis innan allt verkligen tar slut, så får vi se hur Andy slutligen förstår vilken sorts person hennes mamma är och att det måste vara på det här sättet det ligger till. Vilken chock! Vilket slut! Ridå.
 
 
Ojdå. Den här texten blev helt galet mycket längre än vad jag hade planerat. Ni förstår... jag tittar på väldigt många tv-serier som tv-redaktör här på MovieZine. Man skulle kunna säga att jag älskar att titta på tv-serier. Och jag är som sagt superglad om du fann glädje under tiden du tittade på "Bilder av henne", för lyckligtvis är smaken väldigt olika från person till person.
 
Det kan däremot kännas extremt frustrerande när en tv-serie går och blir en av världens mest populära titlar bara för att den råkades släppas hos Netflix under en i övrigt väldigt tom vecka när det kommer till tv-premiärer. Troligtvis håller streamingjätten på sina finaste titlar tills i maj, så man kan maximera möjligheten till Emmynomineringarna (som ska röstas fram i början av juni)... och dumpar nu den typen av produktioner som har potential att locka den breda massan men inte mer än så. Vilket är helt okej. Det är så branschen ser ut, alla gillar ju olika.
 
Men måste man verkligen göra serier som är så otroligt lata i sitt berättande? Serier som egentligen kan falla sönder och samman vilken minut som helst... om vår huvudkaraktär bara tar sitt förnuft till fånga för en enda enstaka sekund. För det är nämligen så att det görs så extremt mycket bra tv-serier just nu. Vi lever i en helt fantastisk värld när det gäller just tv-serier! Apple TV+ har en hel drös grymma produktioner nu under våren, HBO har alltid något välgjort på gång och det samma gäller faktiskt för de flesta andra streamingtjänsterna just nu.
 
 
Men det är ingen som har tid att se Samuel L. Jackson göra sitt livs roll i miniserien "The Last Days of Ptolemy Grey" om man sitter fast i "Bilder av henne". Och därför glädjer det mig att jag åtminstone inte verkar vara helt ensam i min frustration kring "Bilder av henne"... och innan du kommer med den spydiga kommentaren att det inte var någon som tvingade mig att se serien. Så såg jag den faktiskt långt före premiären, eftersom tanken var att jag skulle recensera serien.
 
Men jag ville inte kapa en serie vid fotknölarna precis inför premiären på det sättet... eftersom det garanterat är många personer som har jobbat med den och gjort sitt bästa. Jag var kanske inte rätt målgrupp. Och ska man börja kapa den här serien, så behöver man avslöja en hel del av handlingen. Det är bättre att lägga min energi på att lyfta fram serier jag verkligen gillar och vill dela med mig av, istället för att sprida mitt hat mot en specifik titel.
 
Fast... när den specifika titeln däremot seglat upp som en av världens mest populära titlar - efter bara tre dagar - så känns det däremot inte lika elakt längre. Med det fullständiga sågandet. Jag sparkar uppåt så att säga. Med det sagt... så kan du gott undvika "Bilder av henne" om du fortfarande har serien osedd!
 
 

Läs också: 6 nya grymma tv-premiärer hos Apple TV+ under våren 2022

 
Vad tyckte du om "Bilder av henne"? Ja, antingen om du såg den själv eller läste min återberättade version av den... kommentera gärna nedan!
| 8 mars 2022 08:00 |