Film

Skribent

Andreas Samuelson

25 november 2023 | 08:00

Nu på SVT Play: Den bästa filmen från 2018 som du inte har sett

Den mest recenserade film med 100% på Rotten Tomatoes - ändå pratas det allt för lite om dramat ”Leave No Trace”. Se den i natt på SVT1 eller streama på Play.
Regissören och manusförfattaren Debra Granik introducerade världen för Jennifer Lawrence med Oscarsnominerade dramat ”Winter’s Bone” (2010). Filmen blev något av en snackis inom filmkretsar. Trots det fick Graniks nästa långfilm, dramat ”Leave No Trace” (2018) desto mindre uppmärksamhet.
 
Detta fastän filmen är den mest recenserade på Rotten Tomatoes med ärofyllda 100%, hamnade på ett tjugotal listor över årets bästa filmer och vann flera prestigefyllda priser. Och att det är en riktigt bra film.
 
Handlingen följer en krigsveteran (Ben Foster), som lider av posttraumatiskt stressyndrom, och hans tonårsdotter (Thomasin McKenzie) som bor i en urskog i Oregon. Men när myndigheterna blandar sig i deras enkla levnadssätt tar pappan snart med sin dotter på flykt ut i skogen.
 
Foster var vid det här laget en pålitlig aktör med titlar som ”X-Men: The Last Stand” (2006), ”3:10 to Yuma” (2007), ”Hell or High Water" (2016) och TV-serien ”Six Feet Under” i bagaget. Men unga McKenzie är minst lika imponerande och har därefter gått vidare med vuxenroller - bara 2021 sågs hon i både ”The Power of the Dog”, ”The Justice of Bunny King”, ”Old” och ”Last Night in Soho”.
 
Tillsammans har duon fin kemi och Grafik levererar en stark, engagerande historia. I sin recension från 2018 skrev Annika Andersson att ”Granik är mästarinna på att med små, små medel föra handlingen framåt i lugnt tempo, som aldrig låter oss släppa koncentrationen, utan ger oss möjlighet att bekanta oss med karaktärerna bit för bit.”
 
Här kan du se ”Leave No Trace”:
 
• I natt på SVT1 00.15
Streama på SVT Play
 
 
| 25 november 2023 08:00 |