Leave No Trace 2018

Drama
USA
109 MIN
Engelska
Leave No Trace poster

Synopsis

En pappa och hans 13-åriga dotter lever ett paradisliknande liv i en stor park i Portland, Oregon när ett litet misstag förändrar deras liv för evigt.
Ditt betyg
3.2 av 44 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Leave No Trace
Biopremiär
26 oktober 2018
DVD-premiär
6 maj 2019
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Lucky Dogs
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Annika Andersson

24 januari 2018 | 15:00

Fantastiskt drama om att leva sitt liv utanför samhället

Debra Graniks efterlängtade uppföljare till ”Winter's Bone” gör oss inte besvikna! ”Leave No Trace” är ett lågmält drama om en far och en dotter som lever ”off the grid” men tvingas tillbaka in i samhället. Skådespelarprestationerna är fenomenala, och filmen blev en av mina Sundance-favoriter i år!
Äntligen! Debra Granik är tillbaka med sin efterlängtade uppföljare till ”Winter's Bone” - filmen som vann i Sundance år 2010, blev fyrfalt Oscarsnominerad, samt genombrottet för nykomlingen Jennifer Lawrence. Spänningen var hög inför premiärvisningen av ”Leave No Trace”, och vi blev inte besvikna!

Även denna berättelse är satt i en marginaliserad utanför-värld, och handlar om en far och dotter, som bor i en park Portland, Oregon. Will (Ben Foster) lär sin 13-åriga dotter Caroline (Thomasin McKenzie) allt han kan om överlevnad, inklusive att skickligt dölja alla spår av bosättning.

Men så en dag får en joggare syn på Caroline, och strax därpå kommer myndigheterna. Situationen måste utredas och nu ska de inlemmas tillbaka in i samhället! Det en sak jag undrar över, säger pappan till sin dotter, varför sa du inte någonting om joggaren? Detta blir första tecknet på att Caroline kanske inte trivs helt med deras tillvaro i skogen, något som hon mer och mer vågar artikulera, allteftersom hon träffar nya människor, äger leksaker och får sova gott i en riktig säng.

Granik är mästarinna på att med små, små medel föra handlingen framåt i lugnt tempo, som aldrig låter oss släppa koncentrationen, utan ger oss möjlighet att bekanta oss med karaktärerna bit för bit. Vi förstår att pappan inte klarar av att fungera ute i samhället tillsammans med andra människor, men kanske inte varför – tills Caroline hittar ett tidningsurklipp om en självmordsepidemi bland ex-soldater.

Filmen är visuellt vacker, och sekvenserna av de intensivt gröna böljande trädtopparna dröjer sig kvar i mitt minne. De är intressant hur de ackompanjerar handlingen, så att de i början är prunkande och inbjudande, medan de blir stelare, spretigare och ogästvänligare ju längre upp vi kommer från tillvaron i Portland-skogen, efter det att Caroline fått pröva på livet i ett riktigt hem.

”Leave No Trace” är en fantastiskt fin och skickligt berättad film. Skådespelarprestationerna är fenomenala, och de små protesterna som viskas fram av Carolines späda stämma är lika effektivt lågmälda som berättelsen i sin helhet. Men kan den mäta sig med ”Winter's Bone”? Nja, kanske når inte filmen absolut hela vägen fram för att kunna likställas med Graniks första långfilmssuccée, men filmen är fortfarande en sällsynt pärla inom undertydlig och intuitiv berättarkonst!
| 24 januari 2018 15:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
1
Blir samma betyg som till Winters Bone. Hopplöst seg och tråkig film om ingenting.
Läs mer
3
En krigsveteran lever med sin 13-åriga dotter ett "fritt" liv utanför samhällets gränser, men när ett misstag görs och dem blir upptäckta vänds deras liv upp och ner för alltid och kommer dem kunna anpassa sig till samhällets ramar och strukturer..... Annorlunda film, relativ lågmäld och tidvis väldigt seg, ändå har den ett fantastiskt slut och en fin eftertanke genom hela filmen. Ingen blockbuster och ingen thriller som jag först trodde, mer drama touch.. Kanske ingen direkt biofilm, funkar mer än väl hemma i soffan i pyjamas, så betyget blir en svag 3a.... Det höll inte hela vägen....Dock fantastisk rollpresentation av Thomasin McKenzie, nån att ha koll på i framtiden, mycket duktig tjej!!!! Ser fram emot kommande filmer med henne... Cast: Ben Foster, Jeff Kober, Dana Millican mfl... aaa
Läs mer