Film

Skribent

Alexander Kardelo

14 maj 2022 | 12:00

Skådespelarens förvandling - gick ner 28 kilo för nya filmrollen

Ben Foster hyllas för den krävande rollen i förintelsedramat "The Survivor". Nu släpps den svenska trailern inför sommarens biopremiär.
Du har nog sett honom i filmer som "X-Men: The Last Stand", "3:10 to Yuma" eller "Lone Survivor". Nu är Ben Foster åter bioaktuell i sin kanske mest krävande - och hyllade - roll hittills. I sommar spelar han judiske Harry Haft i den verklighetsbaserade historien om en Förintelsen-överlevare som blev boxare. 
 
Filmen berättas i två parallella tidslinjer. En del av historien utspelar sig i koncentrationslägren där Harry tvingades att slåss för sin överlevnad. Det innebar bland annat att slå ihjäl andra medfångar på officerarnas order. I trailern ser vi en nazistisk vakt (spelad av Billy Magnussen) driva på slagsmål där förloraren blir skjuten. 
 
Den andra delen av Harrys berättelse tar plats efter kriget då han försöker skapa sig ett nytt liv i Amerika, tyngd av skuldkänslor och brutala minnen. 
 
Ben Foster som vi är mer vana att se honom. Här med Chris Pine på Oscarsfest.
 
Ben Foster är den senaste skådespelaren att gå igenom en extrem kroppslig förvandling för en filmroll. Vi såg Christian Bale bli riktigt mager för filmen "The Machinist", och Matthew McConaughey svälte sig för att spela aidssjuk man i "Dallas Buyers Club". 
 
Det gäller att gå all in om man ska imponera på kritiker och publiken. Att låta CGI-effekter omvandla hans kropp var inget alternativ för Ben Foster, som ville vara både autentisk och respektfull i sin gestaltning:
 
- Vi har alla sett bilderna på överlevarna i koncentrationslägren. Vi har sett dokumentärerna. Men för att verkligen utforska deras liv, för att spendera tid med dem kände jag att jag behövde tappa den här vikten. För vi hade tid till det. Och jag hade inte kunnat se mig själv i spegeln på morgonen om jag hade valt en digital genväg, säger Foster till The Wrap
 
- Jag ville se hur långt jag kunde gå och fortfarande vara kapabel till att slåss.
 
 
"Ben Foster går igenom mer än en otrolig förvandling här, och förändrar såväl kropp och själ utan att undvika eller överdramatisera de fulare sidorna av karaktärens liv", skriver Hollywood Reporter i sin recension. 
 
- Till slut hade jag tappat 28 kilo, berättar Foster för tidningen. Det tog mig fem månader. Och sen behövde vi pausa inspelningen i flera veckor så att jag fick lägga på mig vikt igen. Då var det pasta-dags och det kändes toppen. 
 
 
"The Survivor" får svensk biopremiär den 15 juli.
| 14 maj 2022 12:00 |