Film

Skribent

Andreas Samuelson

6 april 2024 | 15:00

När kommer skräckfilmen om Bamse? 5 svenska sagofigurer som kan bli seriemördare

Nalle Puh med vänner fortsätter att slakta i ”Blood and Honey 2” men nu är frågan när vi får svenska sagofigurer i skräckfilm?
Slasher-rullen ”Winnie-the-Pooh: Blood and Honey” förvandlade älskade sagofiguren Nalle Puh och hans vänner till blodtörstiga mördare. Filmen totalsågades men blev även en kommersiell framgång som lett till både uppföljare och andra skräckfilmer om sagofigurer.
 
Nu är frågan när vi får se våra svenska favoriter i samma kontext. Svensk skräckfilm har trots allt växt de senaste åren med titlar som ”Feed”, ”Canceled” och ”Karusell”. Det dröjer tyvärr till blågula sagor blir allmän egendom, vilket var anledningen till att A.A. Milnes karaktärer kunde användas. Men man kan fortfarande drömma (och kanske planera...).
 
 

1. Bamse blir superstark - och superond

 
Världens starkaste björn och Sveriges kanske populäraste serietidning är tack vare sina likheter med Nalle Puh en perfekt, blågul version av ”Blood and Honey”. Rune Andréassons löjligt snälla hjälte inte bara gillar utan är ju beroende av sin dunderhonung. Vad skulle hända om den inte bara gjorde honom superstark men även superond? Kanske får han hjälp av Skalman och Lille Skutt? Eller är det Bamses familj inklusive farmor som begår massmord i ”Motorsågsmassakern”-stil? Oändliga möjligheter för en Bamse som är allt annat än snäll.
 
 

2. Pelle Svanslös tar hämnd på mobbarna

 
Hur skulle man någonsin kunna göra något läskigt av Gösta Knutssons charmiga katt? Tja, har du någonsin mött en katt? Eller sett "Låt den rätta komma in” eller  taffliga Stephen King-rysaren ”Sömngångare”? Katter är perfekta skräckfilmsdjur och kan gott fungera som både hjältar och monster. Pelle kan ta en "Carrie"-liknande hämnd på mobbarna Måns, Bill och Bull. Eller kanske går de alla samman och attackerar sina mänskliga ägare.
 
 

3. Pettson & Findus - från mys till rys

 
Sven Nordqvists folkkära duo har dykt upp i både en julkalender, flera filmer och spel. Nu är det kanske dags för dem att ta en paus från mys och pröva lite rys. Ensamma gubbar som bor i gamla ruckel i skogen har alltid varit säkra upplägg för skräckfilmer och en livfull katt kan passa perfekt som hjälpreda i att avliva ovälkomna besökare. Eller kanske är Findus en spirituell sidekick i Pettsons jakt på hämnd i likhet med Bill Skarsgård-aktuella ”The Crow”. Rollsätt Stellan i rollen och cirkeln är sluten.
 
 

4. Pomperipossa är som gjord för skräck

 
En häxa som bor i ett hus av kött, förvandlar barn till gäss med syfte att äta dem och vars förtrollning endast kan brytas av att hon ger ifrån sig det mest fruktansvärda skriket i hela världen - hur är detta inte redan en skräckfilm? Häxor i skräckfilm är alltid ett effektivt tema, vare sig det är i ”Suspiria” eller ”The Witch”. Den här sagan är redan skrämmande som den är och namnet så ikoniskt att premissen praktiskt taget tigger om en långfilm i skräckgenren.
 
 

5. Ronja Rövardotter fast i en mardröm

 
Astrid Lindgrens populära hjältinna är mer aktuell än någonsin med sin egen Netflix-serie och vad passar bättre än att följa upp med en långfilm? Historien har redan stabila skräckmoment som enkelt kan utvecklas till bredare sidohistorier. De läbbiga vildvittrorna, de otäcka rumpnissarna och kusligt spöklika Skalle-Pär kan lätt vridas upp till mardrömsnivå. Men de hemska grådvärgarna som kommer fram i mörkret och dras till rädsla är perfekta antagonister att etablera som nya monster i genren.
 
Vilka svenska sagofigurer vill du se som skräckfilmer?
| 6 april 2024 15:00 |