Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

3 december 2017 | 13:15

Missa inte: De 10 mest efterlängtade tv-serierna med premiär i december

"The Crown", "Knightfall" och "Swedish Dicks", med Johan Glans och Peter Stormare, är bara några av månadens hetaste premiärer. Vilka längtar du efter mest?
Glad första advent allesammans! Nu börjar vi onekligen röra oss mot julen och några (välförtjänta) lediga dagar. Vad passar då bättre än att mysa ner sig framför lite härliga tv-serier - under uppesittar-kvällarna exempelvis? 
 
Inte nog med att det inom kort kommer dyka upp årslistor där årets bästa tv-serier och filmer kommer att summeras - det finns fortfarande några heta premiärer kvar i år! Här nedan har jag samlat de tio tv-serierna vars premiärer du inte får missa under december:
 

"Dark" - 1 december (Netflix)

 
 
Netflix första originalserie på tyska har på förhand beskrivits som en "Stranger Things"-aktig serie - men utan de komiska 80-talsinslagen.
 
MovieZine träffade seriens skapare redan i somras och fick en mer ordentlig beskrivning för den intresserade då. Om inte annat tycker jag att trailern gör serien rättvisa - verkar den intressant så ska du definitivt ge "Dark" en chans. 
 

"Knightfall" - 7 december (HBO Nordic)

 
 
I brist på "Game of Thrones" har många vänt sig mot "Knightfall" i hopp om att få kvoten av klingande svärd fylld.
 
I vår artikel inför premiären, där MovieZine fått ta del av säsongens tre första avsnitt framgår det huruvida det här är en lyckad satsning eller inte - och för vem den lär passa bäst.
 

"The Crown" - 8 december (Netflix)

 
 
Den första säsongen av "The Crown" tog världen med storm för ett år sedan, där både Emmy och Golden Globe-nomineringar välförtjänt följde. 
 
Under den andra säsongen av "The Crown" forstätter Drottningens historia att berättas. Årets säsong är dessutom sista chansen att få se Claire Foy i huvudrollen - eftersom Olivia Colman tar över när det är dags för Drottningen att porträtteras av en lite äldre skådespelerska i fortsättningen.
 

"Trollhunters" - 15 december (Netflix)

 
 
"Trollhunters", eller "Trolljakten" som den svenska versionen heter, är en kreation av ingen mindre än monstermästaren Guillermo Del Toro. En äventyrsserie som passar alla (möjligtvis lite för läskig för de allra yngsta). 
 
Hade det här varit en live-action-serie så hade den garanterat hyllats som vår tids "Buffy vampyrdödaren" - fast med troll, trollkarlar, utomjordingar och monster istället för vampyrer. 
 
Under den andra säsongen kommer även Mark Hamill ("Star Wars", "Batman: The Animated Series") att ansluta till den engelsktalande casten - missa med andra ord inte att ställa om till engelskt tal innan du börjar titta!
 

"Jean-Claude van Johnson" - 15 december (Amazon)

 
 
Jean-Claude Van Damm spelar Jean-Claude Van Johnson, som använder karaktären Jean-Claude Van Damm som täckmantel för att som CIA-agenten Jean-Claude Van Johnson rädda världen från verkliga hot.
 
Sen finns det en snubbe som varken är Jean-Claude Van Johnson eller Jean-Claude Van Damm, men ser precis ut som honom och spelas av Jean-Claude Van Damm. Okej, glasklart?
 
Jag har fått ta del av den första säsongen i förväg och det råder ingen tvekan om att det här är en serie som kommer att dela på publiken - vissa av er kommer fullkomligt att älska den här serien. Om du tycker att trailern ovanför verkar bra så ska du verkligen ge serien en chans!
 

"Wormwood" - 15 december (Netflix)

 
 
MovieZines Annika Andersson har skrivit en fantastisk fin recension över allt du kan tänkas vilja veta om "Wormwood" - här är ett litet urdrag:
 
"Dokumentären bjuder på visuell njutning av högsta rang, och en berättelse som leker kurragömma med lager under lager, tills man börjar undra vad den egentligen handlar om... Peter Saarsgaard lyser som forskaren Frank Olson i tillbakablickarna.
 
1953 dör en forskare genom ett fall genom fönstret från trettonde våningen på Hotel Pennsylvania i New York. Forskaren är bakteriologen Frank Olson (fint porträtterad av Peter Saarsgaard), anställd vid armén för att, enligt filmens teori, forska fram biologiska krigsvapen att använda i Korea-kriget..."
 

"Philip K. Dick's Electric Dreams" - 18 december (Viaplay)

 
 
Philip K. Dick's många böcker har legat till grund för några av våra bästa sci-fi-filmer genom åren, "Blade Runner" och "Minority Report" för att nämna mina personliga favoriter. 
 
Nu har det blivit dags för en antologiserie, med fristående sci-fi-avsnitt á la "Black Mirror" - baserade på Philip K. Dick's berättelser. Eftersom det rör sig om fristående avsnitt har seriens skapare dessutom lyckats locka till sig grymma skådespelare till avsnitten.
 

"Gunpowder" - 19 december (HBO Nordic)

 
 
Kit Harington och Liv Tyler dyker upp i miniserien om aktivisten Guy Fawkes och hans kompanjon Robert Catesbys försök att spränga det brittiska parlamentet, år 1605. 
 
Miniserien består av tre avsnitt, som alla släpps samtidigt för en ordentlig dos av Kit Harington - i väntan på besked om när hans "Game of Thrones" kommer tillbaka.
 

"Swedish Dicks" - 25 december (Viaplay)

 
 
Johan Glans och Peter Stormare är tillbaka med en andra säsong. Jag har fått se tre av avsnitten i förväg samt träffa och intervjua Glans, Stormare och Peter Settman (seriens showrunner) inför premiären - så håll utkik för detta när vi börjar närma oss premiärdagen!
 
Gällande vad jag tyckte om avsnitten finns det fortfarande ett embargo som hindrar mig från detta... men om du gillade första säsongen finns det åtminstone ingen anledning för oro.
 

"Black Mirror" - okänt datum (Netflix) 

 
 
I skrivande stund finns det ännu inget officiellt premiärdatum för "Black Mirror", mycket tyder däremot på att det blir en decemberpremiär!
 
Netflix har i trailers och i intervjuer och liknande sagt att seriens ska komma tillbaka under 2017... med tanke på att vi fortfarande väntar bör ju premiären därför ske någon under den här månaden.
 
Att Netflix dessutom redan låtit oss recensenter ta del av samtliga avsnitt av den fjärde säsongen, borde också det vara en indikation på att de nya avsnitten kommer att släppas inom kort.
 
Det var årets sista premiärer! Om du vill räkna ned till julafton har du såklart även årets julkalender, "Jakten på tidskristallen", till din hjälp - även fast den verkar rikta sig till en ovanligt ung publik i år.
 
Netflix som fick fem av listans tio platser har även serier som; "Easy", "Fuller House", "Travelers" och "Las Chicas del Cable" som dyker upp med nya avsnitt - för den som följer någon av de serierna.
 
Tack för i år - önskar er alla en god jul (till er som firar den) och gott nytt år! Nästa tv-premiärslista dyker upp efter nyårshelgen.
 
Vilka tv-serier har du sett fram emot mest i december? Kommentera gärna nedan!
| 3 december 2017 13:15 |