Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

1 december 2018 | 18:00

Missa inte: 7 grymma tv-serier som avslutar tv-året under december

"The Little Drummer Girl" och "The Marvelous Mrs. Maisel" är två av decembers allra hetaste tv-premiärer. Vilka har du längtat efter mest?
Årets sista månad är äntligen här, vilket innebär att nedräkning till jul och nyårsfirande officiellt och helt utan skam (för oss som inofficellt haft koll på dagarna sedan länge) kan börja. Månadens mörka och kalla kvällar innebär också att vi nu även befinner oss i den perfekta tiden för tv-serietittande.
 
Lyckligtvis finns det en hel del en hel del spännande nya och återkommande tv-serier som kan hålla oss sällskap under månaden (efter att du har sett dagens avsnitt av julkalendern givetvis).
 

"The Marvelous Mrs. Maisel" - 5 december (Amazon Prime)

 
 
Den första säsongen av "The Marvelous Mrs. Maisel" prisades både på Golden Globe och Emmygalan som följde. Rachel Brosnahan spelar Midge (Mrs. Maisel) som efter att ha blivit lämnad av sin make, dränker sorgerna i botten av en flaska och plötsligt berusad stapplar upp på en scen - där hon bränner av en roast av hennes ex som får publiken att vika sig dubbel av skratt. En ny karrär, i 50-talets New York, fick under den kvällen sin början.
 
Amy Sherman-Palladino som skapade "Gilmore Girls" ligger även bakom "The Marvelous Mrs. Maisel", med ett imponerande starkt manus och en fantastisk prestation från Brosnahan blev den första säsongen en av förra årets bästa nya serier.
 

"Counterpart" - 10 december (Viaplay/Starz)

 
 
"Counterpart" levererade sin urstarka första säsong i början av 2018. Redan nu i december kommer vi att få ta oss an fortsättningen av den innovativa berättelsen kring J.K. Simmons dubbla roller. Om du mot förmodan har missat den första säsongen, som garanterat lär leta sig in på topplistorna över årets bästa serier, finns det fortfarande tid att plöja serien hos Viaplay. 
 

"The Little Drummer Girl" - 12 december (C More/AMC)

 
 
"The Little Drummer Girl" har redan tagit både Storbritannien och USA med storm och hyllats av både tv-kritiker och tittare som en av årets bästa tv-serier. Från producenterna bakom "The Night Manager" kommer nu nästa spionadaption baserad på en John le Carré-bok. Denna gången regisseras samtliga avsnitt av det visuella geniet Chan-wook Park, med skådespelare som Alexander Skarsgård, Michael Shannon och Florence Pugh framför kameran.
 

"Parfume" - 14 december (Netflix)

 
 
Vi är många som älskar filmen "Parfymen: Berättelsen om en mördare" från 2006, som berättar historien om Jean-Baptiste Grenouille och hans blodiga jakt efter den perfekta parfymen.
 
I december får vi se en ny tagning på samma historia (båda baseras på samma bok), men denna gången utspelar den sig i nutid - och i Tyskland, på tyska. För exakt ett år sedan släppte Netflix den första tyska originalserien "Dark", som sedan gick och blev en enorm succé världen över - nu återstår det att se om tyskarna lyckas ta världen med storm igen.
 

"Marvel's Runaways" - 21 december (HBO Nordic/Hulu)

 
 
Inför den första säsongen av Marvelserien "Runaways" var jag aningen skeptisk. Behöver vi verkligen en till superhjälteserie? Men det visade sig lyckligtvis att serien var superhjälteseriernas svar på "Riverdale". Visserligen en ungdomsserie i grunden, men "Runaways" är skapad med glimten i ögat på helt rätt sätt. Med en självklar kärlek till serietidningarna som ligger till grund för serien. 
 

"Dirigenten" - 24 december (C More)

 
 
Adam Pålsson spelar den svenske finansmannen Tom Blixen, som jobbar på en investmentbank i Moskva året 1999. En riskabel affär leder snabbt till en kallblodig kamp mellan ryska miljonärer och oligarker samt deras privata armér - med Tom och hans vän Fredrik (Christopher Wagelin) i mitten av allt.
 
Jag har fått ta del av seriens fyra första avsnitt och har nog aldrig slukat en svensk serie lika snabbt och girigt som när det kommer till "Dirigenten". Mikael Håfström ("Ondskan", "1408", "Bloodline") har skrivit och regisserat de fyra första avsnitten, serien är skapad av Piodor Gustafsson.
 

"Systrar 1968" - 25 december (SVT Play)

 
 
Året är som namnet på serien antyder, 1968, och vi får genom SVT:s juldrama åka tillbaka 50 år i tiden till en sommar i Ystad när några mer frisinnade och feministiskt lagda stockholmare kommer på besök. Inspirationen bakom serien är kvinnoorganisationen Grupp 8 och deras arbete, något som seriens skapare berättade om för MovieZine redan i somras.
 
I rollerna ser vi Mikaela Knapp, Maja Rung, Anna Åström, Hannes Fohlin, Livia Millhagen, Jens Hultén, Kim Sulocki och Camilla Larsson. För regin står Kristina Humle ("Äkta människor", "Innan vi dör").
 

"You" - 26 december (Netflix)

 
 
Greg Berlanti, skaparen bakom DC-serierna "The Flash", "Arrow", "Legends of Tomorrow", "Supergirl" och "Titans", har tillsammans med Sera Gamble (skaparen bakom "The Magicians") skapat den nya Netflix Original-serien "You".
 
Serien låter oss följa en Joe Goldberg (Penn Badgley), en smart kille med seriösa stalker tendenser, som jobbar på en bokaffär - i vilken han en dag träffar den perfekta kvinnan, Guinevere Beck (Elizabeth Lail). Med sina internetstalker-kunskaper gör han allt i sin makt för att få Guinevere att falla för honom.
 
Vilka tv-serier har du saknat mest bland novembers hetast premiärer? Kommentera gärna nedan!
| 1 december 2018 18:00 |