SÉRIE SERIES 2018

Skribent

Saga Olsson

28 juni 2018 | 18:00

SVT firar kvinnorörelsen med nya miniserien ”Systrar 1968”

"När jag pratar med en yngre generation så vet de så mycket om jämställdhet och genusperspektiv, men de vet inte bakgrunden", berättar manusförfattaren Martina Bigert för MovieZine.
Tv-seriefestivalen Série Series är i full gång i franska Fontainebleau. Idag har jag fått se tre kortare klipp av ”Systrar” och fått höra Martina Bigert (som skrivit manuset tillsammans med Maria Thulin) och producenten Emma Åkesdotter Ronge prata om serien, som de kallar för ett riktigt ”passionprojekt”.

Serien utspelar sig under en varm sommar, först i Stockholm och sedan vidare ner till Ystad, under 1968. Vi följer Karin, som är en ung och nyexaminerad journalist som gör allt hon kan för att få in foten på någon av de större dagstidningarna. Något som visar sig vara svårt.

”Vad fan har GAIS med saken att göra? Det kan ju inte vara därför du inte fick jobbet?”

”Jag vet inte, det känns helt kört.”

Vi befinner oss i ett kollektiv. Någon pillar på en skulptur, några jammar i rummet bredvid, barn springer omkring och vår huvudperson Karin ligger i en soffa och vill inte ha något mer än ett jobb.

”Hur många har du sökt då?”

”Jag har tappat räkningen.”

Till slut får hon napp i en sömning liten stad i södra Sverige. Och det är där hon tillsammans med sina vänner, väcker liv i staden och får folk att tänka annorlunda. Inspirationen bakom serien är kvinnoorganisationen Grupp 8 och deras arbete.

- Vi har så mycket att tacka dem för. Jag känner att när jag pratar med en yngre generation så vet de så mycket om jämställdhet och genusperspektiv, men de vet inte bakgrunden. Jag vill verkligen de den historiken till dem. Det är viktigt för mig! Jag vill också fira alla de kvinnor som varit före oss, de som idag är i 70-årsåldern, berättar Martina Bigert.
 
Fem statister som skönhetsmissar i ”Systrar”. Foto: Marcus Hadriz/SVT.
 
Att se på klippen är verkligen som att göra en tidsresa. Kläderna, interiören, musiken och bilarna gör alla att jag önskar att jag var ung sommaren 1968. Något jag också får känslan av medan jag tittar på klippen, är att även om vi visuellt förflyttas dit, så känns serien både relevant och inte minst aktuell. Man kan enkelt kan dra paralleller till hur vi har det i dagens samhälle, vare sig om det är saker vi har gemensamt eller saker som idag är annorlunda.

- Jag hade önskat att detta hade blivit gjort tidigare, för det är så viktigt. Men det är aldrig för sent. Nu är det 2018, så det passar ju bra i och med att det blir som ett 50-årsfirande, säger Martina Bigert.

I rollerna ser vi Mikaela Knapp, Maja Rung, Anna Åström, Hannes Fohlin, Maria Sundbom, Jens Hultén, Kim Sulocki och Camilla Larsson. För regin står Kristina Humle ("Äkta människor", "Innan vi dör").

Serien kommer att visas i tre avsnitt, men de är inte främmande inför tanken på att göra fler säsonger.

- Vi har pratat lite om åren 1973 och 1980. För kvinnorörelsen var väldigt intressant under de åren också, säger Martina Bigert.

Och de har helt rätt. Det finns en rik historik som vi inte fått utforska fullt ut på tv-skärmarna, något jag tror inte minst många kommer finna både intressant och lärorikt. Men det är också något som saknats och behövs. Emma säger att de ser fram emot att se döttrar dra med sig sina mammor till tv-soffan när ”Systrar” sänds på SVT under mellandagarna.

- Och förhoppningsvis familjens män också!, flikar Martina in.
 
"Systrar 1968" börjar sändas i SVT den 25 december.
| 28 juni 2018 18:00 |