Film

Skribent

Paul Dakwar

17 maj 2024 | 18:00

Spielberg bönföll Helen Hunt att vara med i denna virvelvind till filmrulle

"Twisters" har snart biopremiär, och vi tar en titt på den action-och-adrenalinfyllda föregångaren "Twister".
"Twister" är en adrenalinfylld och actionfylld äventyrsfilm från 1996 som fångade publikens uppmärksamhet med sina spektakulära tornadoscener och spännande berättelse. Jan de Bont stod för regin och filmen hade ingen mindre än Steven Spielberg som dess producent.
 
“Twister” handlar om stormjägarna Jo (Helen Hunt) och hennes exmake Bill (Bill Paxton, alltid kul när skådespelaren har samma namn som huvudkaraktären), som tvingas att jobba tillsammans när de måste studera tornados och utveckla en bättre varningssystem för att skydda människor från deras förödelse.
 
Passion, trauma, action och reparation är några av filmens genomgående teman. "Twister" är känd för sina banbrytande specialeffekter som fångar den skrämmande realismen i orkaner, och ger tittarna en nästan obehaglig känsla av närhet till faran.
 
F6d6ec7a4436db67170c57c29b90ae34 mv5bmji0nteynza0ml5bml5banbnxkftztcwmtyxndm1oq  . v1
 
Regissören Jan de Bont, som också gjort actionklassikern “Speed”, berättar att han inte blev kontaktad gällande kommande uppföljaren “Twisters”, med Glen Powell i huvudrollen. Men det verkar inte bekymra honom så mycket, då han menar att det med dagens specialeffekter är svårt att fånga samma upplevelse som föregångaren hade.
 
–  När saker föll från himlen var det riktiga saker som föll från en helikopter. Om du filmar en bil som flyr från en orkan i en hagelstorm, var det riktig is som kom emot oss. Det är en film som inte kan göras om, säger regissören till Inverse
 
"Twister" hade nog inte varit densamme utan dess två huvudskåpedespelare, speciellt inte utan 80- och 90-talets motsvarighet till Zendaya: Helen Hunt. Hon var till en början tveksam till att vara med i filmen, innan hon bönfölls av självaste Spielberg att vara med. 
 
– Det verkade som att orkanerna liksom var filmstjärnorna. Hur bra kunde då rollen vara, tänkte jag? Men så bjöd Steven Spielberg mig på en väldigt fin lunch och sa "Snälla var med (i filmen)", varpå jag sa "Okej!", säger Helen Hunt på The Kelly Clarkson Show.
 
“Twister” finns att hyra och köpa på Viaplay och SF Anytime
 
| 17 maj 2024 18:00 |