Film

Skribent

MovieZine

17 april 2024 | 13:30

Miljonstöd till Bamse - och ny svensk skräckfilm

Barnfilmen "Bamse och havets hemlighet" och Mats Strandberg-adaptionen "Hemmet" får cash från Svenska Filminstitutet.
Bland de senaste projekt som beviljats stöd från Svenska Filminstitutet finns en dokumentär om Lisa Larson, en skräckfilm om demens, en komedi med Moa Lundqvist och ett nytt Bamse-äventyr. Läs om några av filmerna nedan.
 
Mattias J. Skoglund regisserar "Hemmet", en psykologisk skräckfilm där en kvinna beter sig mer än märkligt efter en stroke. Baserat på en bok av Mats Strandberg ("Konferensen"). Filmen spelas in på Gotland och ingår i Moving Sweden, ett samarbete mellan Filminstitutet och SVT. "Hemmet" har fått ett stödbelopp på 3 miljoner kronor.
 
Dokumentären "Lisa Larson - min världsberömda farmor" presenterar en av Sveriges mest folkkära keramiker, den nyligen bortgångna Lisa Larson. Regissören Emilia Ekman Larson undrar varför hennes farmors 30 år gamla bortkastade figurer ser så sorgbundna ut.
 
"Lapp versus same" är en norsk-svensk-finsk dokumentär av Ellen Astri Lundby. Sydsamer står mot nordsamer i domstol om rätten till mark, vatten och renskötsel.
 
"Större affärer", skriven och regisserad av komikern Moa Lundqvist, följer Sveriges näringsminister Gunilla. Regeringen har gjort den ”sämsta affären i landets historia” och Gunilla hävdar att hon ensam bär ansvaret. Alla vet att det inte kan stämma men det ingen förstår är varför hon ljuger.
 
Marknadsstöd på 8 miljoner kronor beviljas "Bamse och havets hemlighet" av Christian Ryltenius. Bamse, Lille Skutt och Skalman far ut på öppet vatten och långt ner på havets botten. Och kapten Buster är beredd att göra vad som helst för att få ha titeln Havets fasa. Rösterna görs av bland andra Rolf Lassgård och Johan Glans, samt några överraskningar som avslöjas senare…
 
Även "Kronprinsen – tyrannens återkomst" med regi/manus av Tord Danielsson beviljas marknadsstöd. Det är en äventyrsfilm för 7-12 åringar om den fattiga flickan Hilda och kronprinsen som är bästa vänner mot alla odds.
| 17 april 2024 13:30 |