Film

Skribent

Alexander Dunerfors

6 mars 2018 | 13:00

Mikael Persbrandt är flitigast på bioduken

Färsk statistik visar att skådespelaren är den som medverkat i flest svenska biofilmer de senaste tjugo åren. Hela 33 stycken!
Vi hade våra aningar, men nu är det bekräftat. Mikael Persbrandt är den svenska skådespelare som biopubliken fått se allra mest av. Under åren 1997-2017 tar Persbrandt självsäkert förstaplatsen som svensk films största stjärna, enligt denna analys från Svenska Filminstitutet.
 
 
Sedan filmgenombrottet i ”9 millimeter” och ”Under ytan” år 1997 har han hunnit med hela 33 svenska filmer. Peaken kom under åren 2006-2007, då Persbrandt klämde in hela nio roller: bland annat i ”Tjocktjuven”, ”Solstorm” och Beck-filmerna ”Skarpt läge” och ”Den svaga länken”.
 
Men detta är långt ifrån alla filmer som Mikael Persbrandt varit med i. Här räknas till exempel inte internationella filmroller som danskproducerade ”Dag och natt”, ”Bang Bang Orangutang” och ”Hämnden”, eller Hobbit-filmerna och ”King Arthur”. Plussa på alla Beck-filmer som gått direkt till dvd, och han har medverkat i runt 70 långfilmer på 20 år. Imponerande!
 
 
Mikael Persbrandt är tillbaka på bioduken redan imorgon, då dramakomedin ”Tårtgeneralen” har premiär. Här spelar han den alkoholiserade entreprenören Hasse P, som vill sätta Köping på världskartan med världens längsta smörgåstårta. Filip Hammar och Fredrik Wikingsson står för manus och regi. Näst på tur står ett nytt drama av Anna Odell ("Återträffen").
| 6 mars 2018 13:00 |