Skribent

Paul Dakwar

3 november 2023 | 14:15

Ny stiftelse för att hedra Matthew Perrys minne - ska hjälpa andra ut ur missbruket

Matthew Perry Foundation vill föra Perrys arv vidare genom att hjälpa andra som kämpar med missbruk.
Efter Matthew Perrys bortgång den 28 oktober har en stiftelse startats i hans namn för att hjälpa och stötta missbrukare. Stiftelsen heter Matthew Perry Foundation, och så här lyder deras uttalande:
 
"I andan av Matthew Perrys bestående engagemang i att hjälpa andra som kämpar med att vara sjuka i missbruk, ger vi oss ut på en färd för att hedra honom genom att etablera “Matthew Perry Foundation”. Med stöd av hans erfarenheter och det han sagt, drivs vi av hans passion för att skapa en skillnad i så många liv som möjligt”.
 
Perry har, likt Robert Downey Jr. i “Iron Man”, blivit synonym med sin mest kända rollprestation. Matthew Perry spelade Chandler Bing från “Friends” och likt Downey var Perrys trademark just komedi och sarkasm, som han även använde för att öppet dela med sig om sin kamp med drog- och alkoholmissbruk.
 
Han hade sedan drygt 20 år tillbaka varit engagerad i att hjälpa andra med missbruk. 2001 gjorde han om sin tidigare bostad i Malibu till en plats för nykterhet. Platsen kallades för “Perry House”, och verksamheten fortsatte fram till 2015.
 
I en intervju som Perry gjorde förra året i podden “Q with Tom Power” berättade han att han mest av allt ville bli ihågkommen som någon som hjälpt andra att ta sig ur missbruk.
 
– Det som jag värderar högst hos mig själv är, utan tvekan, att om någon kommer fram till mig och säger “Jag kan inte sluta dricka, kan du hjälpa mig?” så kan jag svara “ja” och sedan följa upp det, sa Perry i intervjun med Tom Power.
 
– När jag dör vill jag inte att “Vänner” ska vara det första som nämns. Jag vill att det föregående (att hjälpa andra att komma ur sitt missbruk) ska vara det första som nämns. Och jag kommer att leva resten av mitt liv för att bevisa det.
| 3 november 2023 14:15 |