Serie

Skribent

Andreas Samuelson

29 oktober 2023 | 15:00

Matthew Perry var tidigare nära att dö av sitt drogmissbruk

”Vänner”-stjärnan Matthew Perry har avlidit 54 år gammal. Men i sin självbiografi berättade han att han tidigare varit nära döden.
Vi har förlorat allas vår Chandler - Matthew Perry har tragiskt nog avlidit enbart 54 år gammal. Men trots sin uppenbara talang levde han ett hårt liv och kämpade länge med drogmissbruk. I sin självbiografi ”Friends, Lovers and the Big Terrible Thing” beskriver han hur han bland annat tog upp till 55 Vicodin-piller om dagen och gick på husvisningar för att stjäla piller hur medicinskåpen.
 
Han har också berättat i en intervju hur han spenderat cirka nio miljoner dollar på att bli nykter och att han varit nära döden. Han inledde till och med sin bok med meningen ”borde vara död”. 2018 fick han ett hål i tarmen vilket ledde till två veckors koma och ett uttalande av läkare att han hade två procents chans att överleva.
 
- Jag fick något som heter ECMO-maskin, som gör all andning för ditt hjärta och dina lungor. Och det var en riktig bön till gudarna. Ingen överlever det. Det var fem personer som fick ECMO-maskin samma natt, de andra fyra dog och jag överlevde. Så den stora frågan är varför? Varför jag? Det måste finnas en anledning, sade han i en intervju.
 
Han har också berättat hur rollen som Chandler Bing i ”Vänner” räddade hans liv när någon utförde hjärt- och lungräddning på honom i fem minuter, skriver Hollywood Reporter.
 
- Om det inte var för ”Vänner”, skulle han ha slutat efter tre minuter?
 
När han marknadsförde sin bok var han inriktad på att vara nykter efter 15 gånger på avvänjningsklinik och ville även hjälpa andra med missbruksproblem.
 
- Datumet du blev nykter ändras, men det är det enda. Du vet allt du visste innan, så länge du kunde kämpa dig tillbaka utan att dö så lär du dig mycket.
 
Vila i frid, Matthew Perry.
 
| 29 oktober 2023 15:00 |