Film

Skribent

Thomas Linnaeus

14 oktober 2022 | 21:01

Martin Scorsese rasar mot dagens filmindustri: "Det är riktigt förolämpande"

Under ett framträdande på filmfestivalen i New York berättade “Tjuren från Bronx”-regissören, Martin Scorsese, vad han tycker är fel med dagens filmskapande.
Mästerregissören bakom filmer såsom “Taxi Driver”, “Goodfellas” och “The Irishman”, Martin Scorsese är förbannad på den moderna filmindustrin. Indiewire rapporterar att regissören gick loss på branschen under hans framträdande på aktuella New York Film Festival.
 
-Sedan 80-talet har det varit fokus på siffror. Det är lite motbjudande. Kostnaden för en film är en sak. En film kostar en viss summa, och de räknar med att åtminstone få tillbaka summan, igen och igen.
 
Scorsese visade inget nåd mot matematiken, och han verkar även vara trött på att inte själva konstnärskapet är det huvudsakliga bakom filmskapande:
 
-Fokus ligger nu på siffror, kostnad, öppningshelgen, hur mycket filmen tjänade i USA, hur mycket den tjänade i England, hur mycket den tjänade i Asien, hur mycket den tjänade i hela världen, hur många tittare den fick.
 
Besattheten över en films kostnad och intäkter tycker inte Scorsese hör hemma hos någon som älskar film:
 
-Som filmskapare och som en person som inte kan föreställa mig ett liv utan film, tycker jag alltid att det är riktigt förolämpande. Jag har alltid vetat att sådana överväganden inte har någon plats på New York Film Festival, och här är nyckeln också med festivalen: det finns inga utmärkelser här. Du behöver inte tävla. Här måste du måste bara älska bio.
 
Vad tycker du om den här typen av diskussion när det kommer till filmer?
| 14 oktober 2022 21:01 |