Skribent

MovieZine.se

20 december 2013 | 09:01

Lucka 20 - Filmåret enligt Jonna Vanhatalo Birro

Varje dag fram till jul låter vi en filmskribent sammanfatta filmåret och blicka fram mot 2014.

I MovieZines julkalender får svenska filmskribenter lista sina fem favoritfilmer från 2013 och svara på några frågor om det filmår som gått och det som komma skall. Idag är det Jonna Vanhatalo Birro, som recenserar film här på MovieZine, som listar sina favoritfilmer från året.

Årets 5 bästa filmer:

1. "Gravity": Den häftigaste filmupplevelsen på väldigt länge! Tog flera timmar innan jag "landade" efteråt. Mycket enkel story men desto mäktigare inramning. Otroligt snygg rent visuellt med sjukt läckra effekter.

2. "Jakten": Fruktansvärt gripande om människors grymhet i en strävan att försöka göra rätt. Jobbig film som fick mig att känna massor. Inte bara bra saker visserligen, men ändå.

3. "Philomena": Härliga Judi Dench briljerar som den fantasiska Philomena i ett drama om sökande efter ett förlorat barn. Jag grät floder men lämnade biosalongen med den varmaste känslan i hjärtat.

4. "Stories We Tell": Årets dokumentärfilm! Verkligheten överträffar dikten. Sarah Polley gör film om sin mamma och samtidigt om sig själv, sin familj och berättande överhuvudtaget. Otroligt spännande och engagerande.

5. "Känn ingen sorg": Bästa svenska filmen i år förtjänar en plats på min minilista. Välspelat lyckopiller som också orsakade tårläckage.

Vad är det roligaste som hänt dig inom ditt yrke 2013?

– Utan tvekan att få åka till Venedig och närvara på filmfestivalen där! Fantastiskt roligt! Världens äldsta filmfestival i världens vackraste stad, kan inte gå fel. Utomhusbio under stjärnorna på Campo San Polo, bara en sån sak. Såg i övrigt väldigt bra filmer och fick mig en skymt av glamouren och ett antal extremt höga klackar på den klarrörda mattan.

Vilka skådespelare eller filmskapare vill du se mer av kommande året?

– Jonathan Glazers "Under the Skin" med Scarlett Johanson hänförde mig på ovan nämnda festival. Filmen var otroligt fängslande. Den mottogs med både stående ovationer liksom burop, vilket var en upplevelse i sig.
Personligen började jag genast se fram emot hans nästa film, men gissar att det kommer dröja till en bit efter kommande år, då hans senaste film innan denna var den något underskattade "Birth" från 2004. Men man kan ju alltid hoppas.

– Också Sarah Polley vill jag se mer av och får förhoppningsvis det också, åtminstone som regissör i thrillern "Alias Grace".

– En skådespelare som jag alltid vill se mer av är Julianne Moore.

Vilken film ser du mest fram emot nästa år?

– "Untitled Terrence Mallick Project" lovar väldigt gott. I alla fall på papper. Suveränaste ensemblen sedan... länge, med bland andra Ryan Gosling, Natalie Portman, Michael Fassbender och Cate Blanchett. Han har inte lyckats förföra mig hela vägen med sina verk tidigare, men jag lever på hoppet och väljer att tro att det nu kan vara dags!

Har du missat någon av de tidigare luckorna? Se dem här:

Lucka 1 – Roger Wilson

Lucka 2 – Mats Karlsson

Lucka 3 – Hans Wiklund

Lucka 4 – Rebecca Unnerud

Lucka 5 - Helena Lindblad

Lucka 6 - Patrik Jonsson

Lucka 7 - Gunnar Rehlin

Lucka 8 - Lotta Zachrisson

Lucka 9 - Jonas Holmberg

Lucka 10 - Jakob Åsell

Lucka 11 - Nina Asarnoj

Lucka 12 - Fredrik Adolvsson

Lucka 13 - Lisa Bergström

Lucka 14 - Victoria Machmudov

Lucka 15 - Hynek Pallas

Lucka 16 - Anna Thunman Sköld

Lucka 17 - Jacob Lundström

Lucka 18 - Andreas Samuelson

Lucka 19 - Wanda Bendjelloul

| 20 december 2013 09:01 |