Serie

Skribent

MovieZine.se

16 december 2013 | 09:01

Lucka 16 - TV-året enligt Anna Thunman Sköld

Varje dag fram till jul låter vi en filmskribent sammanfatta filmåret och blicka fram mot 2014.

I MovieZines julkalender får svenska filmskribenter lista sina fem favoriter från 2013 och svara på några frågor om det år som gått och det som komma skall. Idag är det MovieZines TV-skribent Anna Thunman Sköld som ser tillbaka på TV-året 2013 och listar sina TV-favoriter.

Årets 5 bästa TV-serier:

1. "The Americans" (FX): Chockerande välgjord spionthriller som utspelar sig på 1980-talet, när USA:s största hot var Sovjet och KGB var en maktfaktor. Keri Russell och Matthew Rhys spelar sovjetiska undercoverspioner som utåt lever som gift par med två barn i en förort till Washington. En andra säsong är beställd.

2. "Rectify" (Sundance Channel): Lågmält drama som handlar om hur en man, dömd som tonåring till döden för våldtäkt och mord på sin 16-åriga flickvän, släpps fri efter 19 år, tack vare nya dna-bevis. Han flyttar hem till sina föräldrar och försöker acklimatisera sig, samtidigt som staden delas i två läger, de som tror på hans oskuld - och de som fortfarande tror han gjort det. Mycket mörkt och mycket sevärt. En andra säsong är beställd.

3."Breaking Bad" (AMC): Genomgående har serien varit långt över medel varje säsong men det som höjer methkokardramat ytterligare ett snäpp är hur fantastiskt bra finalavsnittet var. Det finns liksom inget att tillägga. Om "The Sopranos" var det som fick folk att få upp ögonen för lysande, ogaggig och oförutsägbar TV, var "Breaking Bad" genombrottet.

4. "House of Cards" (Netflix): Kevin Spacey var dragarnamnet för den första egenproducerade dramaserien (en remake på en brittisk miniserie) för streamingtjänsten Netflix. Och bättre val för rollen som korrumperad politiker med fingertoppskänsla för hämndstrategier kunde inte gjorts. Kevin är kung. En andra säsong är beställd.

5. "Orange is the New Black" (Netflix): Serien baseras på amerikanskan Piper Kermans bok om sitt år i kvinnofängelse, i serien omdöpt till Piper Chapman. Det är inte "Oz" precis, med råa våldtäkter och påtvingade rumptatueringar, men det finns ett allvar även här, under den komiska och lättsamma ytan. Dessutom är det få serier med så många diversifierade kvinnoroller. Helt klart något att uppmärksamma och hylla. En andra säsong är beställd.

Vad är det roligaste som hänt dig inom ditt yrke 2013?

- Att jag fick jobbet som TV-skribent på MovieZine!

Vilka tv-skådespelare har stuckit ut under 2013?

- Jag ska nämna två förvandlingskonstnärer.

1. Matthew Rhys i "The Americans". I rollen som KGB-spion förkläder sig Rhys i ett antal olika personas och till skillnad från kollegan Keri Russell som bara ser utklädd ut i sina peruker och glasögon, förvandlas Rhys till den figur han ska föreställa. Skickligt!

2. Tatiana Maslany i "Orphan Black". Jag har fortfarande inte smält att hon inte ens blev nominerad till en Emmy för sina multipla roller i "Orphan Black". Jag vill inte säga mer på grund av spoilerrisken men varje roll som lades på henne under första säsongen gjorde hon med glans. Totalt trovärdig.

Vilken tv-serie ser du mest fram emot nästa år?

- Det vattnas i munnen när jag tänker på HBO:s mörka drama "True Detective" med Matthew McConaughey och Woody Harrelson. Sen, eftersom jag just läst trilogin, är jag vansinnigt nyfiken på Guillermo del Toros vampyrserie för FX.

Har du missat någon av de tidigare luckorna? Se dem här:

Lucka 1 – Roger Wilson

Lucka 2 – Mats Karlsson

Lucka 3 – Hans Wiklund

Lucka 4 – Rebecca Unnerud

Lucka 5 - Helena Lindblad

Lucka 6 - Patrik Jonsson

Lucka 7 - Gunnar Rehlin

Lucka 8 - Lotta Zachrisson

Lucka 9 - Jonas Holmberg

Lucka 10 - Jakob Åsell

Lucka 11 - Nina Asarnoj

Lucka 12 - Fredrik Adolvsson

Lucka 13 - Lisa Bergström

Lucka 14 - Victoria Machmudov

Lucka 15 - Hynek Pallas

| 16 december 2013 09:01 |