Skribent

MovieZine.se

1 januari 2012 | 14:01

Lotta Zachrisson - skribent

Journalist, New York-bo och globetrotter. Mitt tidiga visuella intresse för foto och mitt ständiga behov av att alltid analysera och diskutera - ihop med diverse filmutbildningar - var det som ledde mig till att bli recensent.

Arbetat på MovieZine sedan: maj 2009

Vad jag gör när jag inte kollar på film: Upptäcker världens häftigaste stad, New York. Går ut och käkar, har vänner över på ett glas vin eller går på olika konstevenemang och -fester. När jag inte reser till andra platser och skriver resereportage förstås.

Favoritgenre: Dialogdrivna draman eller smarta thrillers.

Första favoritfilmen: När vi först fick VHS-spelare på 80-talet hade vi ett par filmer som sågs om och om igen. Robert Zemeckis "Romancing the Stone" (Den vilda jakten på stenen) var en av dem och den håller fortfarande. När jag började studera film var det Film Noir som gällde. Billy Wilders "Double Indemnity" (Kvinna utan samvete) blev då en favorit.

3 filmtips: "Det sjunde inseglet" - Visst är vi svenskar stolta över Bergman men många i den yngre generationen har fortfarande inte sett någon av hans filmer. Denna är ett måste, och lättare att ta till sig än de tyngre. "12 Angry Men" - Så enkel, så smart, så bra. En klassiker som håller. "Tetro" - Francis Ford Coppola-film som nästan helt obemärkt passerade för några år sedan som jag älskade. Visuellt hänförande. Definitivt art-house.

3 favoritregissörer: Ang Lee - Behärskar varenda genre han ger sig på och står för en av mina absoluta favoritfilmer "Crouching Tiger, Hidden Dragon". Coen-bröderna - Nästan allt de gör blir en fullträff. Martin Scorsese - Grym på 70-talet, lika grym nu.

3 favoritskådespelare: Helt omöjligt att begränsa till 3, och eftersom männen är så dominerande här slår jag ett slag för kvinnorna. Jessica Chastain - Har snabbt visat att hon väljer intressanta och utmanande roller, och även att hon gör dem ruggigt bra. Maryl Streep - Kanske givet val, men hon är bara helt enkelt fantastisk i allt hon gör. En klass för sig. Lauren Bacall - En legend. Underbart att se 75-åriga Nils Petter Sundgren rodna som en skolpojke när han intervjuade henne på Stockholm Film Festival. Vill gärna lägga till Cate Blanchett, Naomi Watts och Carey Mulligan också.

Favoritcitat: Poliskommissarie Gerry Boyle (Brendan Gleeson) till Don Cheadles FBI-agent i "The Guard":
'Now I know what you're thinking. You're thinking, these men are armed and dangerous, and you being an FBI agent you're more used to shooting at unarmed women and children...'

Favoritkaraktär: Svårt val mellan två Oscarsvinnande roller. Col Hans Landa från "Inglorious Basterds" och Joker i "The Dark Knight".

Favoritord: Har inget.

Twitter: Ingen Twitter.

| 1 januari 2012 14:01 |