LISTA

Skribent

Viktor Jerner

9 januari 2023 | 17:30

Vi listar de 10 bästa titelsekvenserna från 2022

Euforisk dans, avdammade klassiker och... snopp-Godzilla!?
I denna era av "content" i en aldrig tidigare skådad omfattning, utspritt över parodiskt många streamingtjänster (och några enstaka biografer som kippar efter andan), är det viktigare än någonsin att fånga sin film- eller seriepublik tidigt, innan de "zappar" vidare. Ett sätt att göra det på är att få till en riktigt vass titelsekvens, något som skaparna bakom de följande tio titlarna har gjort med stora skopor hjärta och finess. 
 
 

10. "Jackass Forever"

 
En monstruös kaiju-snopp(!) attackerar de nu slitna och åldrande Jackass-galningarna i en totalt överkryddad, hisnande ambitiös och chockerande påkostad actionsekvens. Pubertalt. Löjligt. Skämmigt. Pinsamt. Kreativt. Fantastiskt. 
 
 

9. "1899"

 
Fincher-influenserna är tydliga när förtexterna till "Dark"-skaparnas nya mysterium rullar framför ögonen. Låten (en cover av Jefferson Airplanes "White Rabbit") tröttnar man snabbt på, men porslinsfigurer som sprängs i slow motion, materia som förvrängs och hintar om det som komma skall ger en härligt ödesmättad vibe. 
 
 

8. "WeCrashed"

 
I introt till denna underskattade serie har man gått all in med en bokstavlig, visuell referens till uttrycket "enhörningsföretag" och succén är att faktum. Att se denna mytomspunna sagovarelse lugnt vandra omkring i polerade startup-miljöer är onekligen fängslande och hornet som kollapsar framför titelskylten i neon är grädden på moset. Jungles sköna "Busy Earnin" skojar man inte heller bort. 
 
 

7. "Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities"

 
Bara tanken på att bli insläppt i Guillermo del Toros mentala "cabinet of curiositites" är kittlande och denna titelsekvens levererar på det löftet i samma anda som seriens åtta kortfilmer. När man inte har möjlighet att ta en sväng till Bleak House så är detta åtminstone en aptitretare. 
 
 

6. "Top Gun: Maverick"

 
Varför ändra på ett vinnande koncept? Detta är den perfekta kombinationen av nostalgi (vi ser precis samma upplägg, stil och Kenny Loggins-banger som i originalets titelsekvens) och teknisk modernisering. Känslan av total eufori som började bubbla i biosalongen redan under denna scen höll ett fast grepp om mig hela vägen till eftertexterna. 
 
 

5. "After Yang"

 
Den första av flera ljuvliga danssekvenser på listan. Lika avskalat som briljant etablerar regissören och manusförfattaren Kogonada här sina karaktärer, de olika familjerna och den utsökta retro-futurismen i "After Yang". Hela filmen är fantastisk men han hade mig redan här! 
 
 

4. "Peacemaker"

 
Mer dans! Kombinationen av medvetet styltig och överspänd koreografi och Wig Wams "Do Ya Wanna Taste It" resulterar i ren och skär magi när varje avsnitt av "Peacemaker" (chockerande härlig!) kickar igång. Enskilda ögonblick som när Jennifer Holland stormar ut genom en sidodörr med århundradets bajsnödigaste moves, när Robert Patrick går loss eller när Eagly ängsligt byter position i slutet går rakt till hjärtat. James Gunn är ett humorgeni. 
 
 

3. "Severance"

 
Ben Stiller och teamet bakom "Severance" har i titelsekvensen till serien verkligen tagit vara på det djupa obehaget i alla de där samlingarna med bisarra 3D-simulationer som gick runt på sociala medier för något år sedan. Här görs det såklart i mer polerad och påkostad form men receptet är liknande, med figurer och miljöer som förvrängs och smälts samman på mardrömslikt vis. Snyggt, lagom skräckinjagande och oerhört passande för serien. 
 
 

2. "Irma Vep"

 
Vad behöver ens sägas? Bara titta på den! Färgerna! Animationsstilen! Musiken! Makalöst vackert! Olivier Assayas, skaparen bakom serien (och föregångaren, filmen från 1996), satsar helt på enkelhet och stilrenhet när han lika gärna kunde ha gått loss totalt med berättelsens meta-lager eller liknande. Helt rätt val. 
 
 

1. "Pachinko"

 
2022 års bästa serie har även 2022 års bästa titelsekvens. Mixen av grynigt arkivmaterial från Korea och Japan, familjefoton som ger en känsla av historia och den otroliga castens lekfulla dans är felfri. Att få se karaktärerna (som i serien är fast i en cykel av emotionell misär) släppa loss och vara lyckliga för en stund ger en euforisk boost som blir starkare (och mer vemodig) för varje avsnitt som går. Perfektion. 
 
Vilka titelsekvenser från 2022 fastnade du för? 
| 9 januari 2023 17:30 |