WeCrashed 2022

Drama
USA
50 MIN
Engelska
WeCrashed poster

Synopsis

Miniserie inspirerad av verkliga händelser kring paret bakom företaget WeWork, som snabbt växte till ett globalt varumärke som värderades till 47 miljarder dollar. Bara ett år senare förlorade företaget 40 miljarder dollar i värde... men vad var det egentligen som hände?
Ditt betyg
4.0 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
This Is Where It Begins
2022-03-18
02
Masha Masha Masha
2022-03-18
03
Summer Camp
2022-03-18
04
4.4
2022-03-25
05
Hustle Harder
2022-04-01
06
Fortitude
2022-04-08
07
The Power of We
2022-04-15
08
The One With All the Money
2022-04-22

Recensent

Alexander Kardelo

16 mars 2022 | 09:45

Hur man bygger ett luftslott värt 47 miljarder dollar

Jared Leto är kul och sevärd som Adam Neumann, den mest karismatiske skitstöveln sen Jordan Belfort i ”The Wolf of Wall Street”. Tillsammans med Anne Hathaway ger han en snabbkurs på åtta avsnitt i hur man (inte) driver en framgångsrik startup. Historien om WeWork gör underhållande tv-såpa av en riktig Wall Street-cirkus, men kunde gott ha kapat ett par avsnitt.
Hur bygger man upp ett mångmiljardföretag på bara några år? Det krävs stora visioner, ett ännu större ego - och en lång rad av människor villiga att köpa din bullshit och svälja din kombucha. 
 
Historien om WeWork är framför allt historien om Adam Neumann. Invandraren från Israel som ville förändra New York, och sedan världen, med en ambitiös dröm. Drömmen om den moderna arbetsplatsen som en livsstil. Ett kontorshotell som genomsyrades av kreativitet och samhörighet. 
 
Att renovera kontorslokaler och skruva ihop skrivbord låter ju hopplöst osexigt. Men alla måste börja någonstans. Och i Neumanns fall dröjer det inte länge förrän den där första lokalen växer, och han har blivit en av Manhattans största entreprenörer. Med löften om pingisbord, gratis öltappar och en chans att bygga en bättre framtid förför han en hel drös av millennials till att jobba för honom för knapp lön - WeWork skulle vara en trendig arbetsplats som man vill instagramma om!
 
Kameleonten Jared Leto har än en gång försvunnit in i en rollfigur, och är en stor anledning till att kolla in ”WeCrashed”. Så snart du vant sig vid den märkliga dialekten är det en fascinerande karaktär som målas upp. Är Adam en karismatisk företagsledare eller en manipulativ fåntratt? Visionär eller sektledare? Är han Tindersvindlaren själv eller kanske nästa Jeff Bezos? Gränsen mellan galning och geni är ibland hårfin.
 
Den något karikatyrartade, barfota frälsaren har iallafall en övertalningsförmåga som man måste imponeras av. Man brukar säga att en skicklig säljare skulle kunna sälja is till en eskimå - Adam Neumann skulle bygga ett helt iglooimperium när han ändå var i farten.
 
Men redan i de första scenerna får vi se slutet på sagan - hur luftslottet oundvikligen rasar - och de följande åtta avsnitten blir för oss, med facit i hand, en fascinerande studie i hur ett hajpat företag sakta men säkert går mot sin undergång. Allt medan den arroganta VD:n blundar och bränner ännu mer stålar på storslagna konferensresor som liknar spritdränkta Spring Break-fester.
 
WeWork värderades till 47 miljarder dollar när det skulle börsnoteras 2019. Inom loppet av bara några veckor tvärsjönk värdet på bolaget. (Samma historia berättas i mer kompakt form i dokumentären ”Enhörningens uppgång och fall” på SVT Play - jag rekommenderar den också).
 
Miniserien ”WeCrashed”, baserad på en podcast med samma namn, utger sig dock för att vara i första hand en kärlekshistoria. Den mellan Adam och Rebekah, en flummig yogainstruktör och aspirerande skådespelerska, som först avskyr hans oförskämda framfusighet för att sedan falla för densamma. Medan Jared Leto har skoj med sin larger-than-life-persona gör Anne Hathaway den snäppet mer nyanserade och jordnära rollen. Hans hustru som försöker hålla jämna steg med Adam, ibland stöttande och ibland utstött, men som så småningom börjar förvandlas till en lika stor skitstövel som sin man.
 
Å, och Rebekah Neumann råkar vara kusin med Gwyneth Paltrow. Ifall man råkade missa denna udda och totalt onödiga detalj första gången, så upprepas Gwyneths namn för säkerhets skull tolv gånger per avsnitt.
 
Historien berättas i en ofta humoristisk ton. Lättsamt bockar man av alla nyckelhändelser från det okonventionella företagets resa i affärsmedias rampljus, med extra fokus på det udda och snudd på absurda. För udda och absurda berättelser finns det gott om från den jättelika lekplats som var WeWork under 2010-talet. Jag tänker att om Will Ferrell plötsligt stack in huvudet skulle han inte alls kännas malplacerad.
 
Känslan är dock att nyckelscener har återberättats av före detta (och förståeligt bittra eller sårade) kollegor. Paret Neumann framställs som ständigt krävande och excentriska, när de inte rentav är elaka mot sin närmaste personal. Inte ens i scenerna där Adam och Rebekah är ensamma får vi komma innanför den där imagen som de sätter upp för omvärlden, se dem sårbara eller - gud förbjude - mänskliga. De är faktiskt ruggigt osympatiska - i några avsnitt för mycket. 
 
Serien, underhållande som den ändå är, kan snabbt kännas något enformig om man inte är superintresserad av affärsbiten, turer med bankmän och styrelsemöten. En miniserie på 5-6 avsnitt hade räckt gott och väl för att skildra WeWork-cirkusen och dess nyckelspelare men behålla mitt intresse på topp hela vägen.
 
| 16 mars 2022 09:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera WeCrashed
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu