Jackass Forever 2022

Jackass Forever poster

Synopsis

2002 hade "Jackass"-serien, med en grupp orädda idioter som gjorde stunts och spratt för att få varandra att skratta, premiär. 2010 blev "Jackass 3D" den tredje filmen i serien som blev nummer ett i biljettkassorna. Ett decennium senare... blev Johnny Knoxville sugen igen. Han ringde sina partners, Jeff Tremaine och Spike Jonze, och sa att det var dags att samla gänget igen.
Ditt betyg
3.0 av 25 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

19 februari 2022 | 10:00

Mer tortyrbus för de redan frälsta

Vissa vet precis vad de vill ha och finner en trygghet i att veta att det levereras. Är det grabbiga fniss till korkade stunttrick och kroppstortyr du vill ha - då är ”Jackass Forever” filmen för dig.
Det ”Jackass”-fan som kanske oroligt väntar sig något mer nedtonat, subtilt eller sansat från det galna gänget kan vara lugn. Det är som vanligt ingen handling eller specifikt tema det handlar om utan en rad sketch-liknande inslag av varierande längd där de medverkande ska utsättas för fysiskt och psykiskt plågsamma bus eller stunts.
 
Det är väl som det ska vara. Kanske är jag fel målgrupp - som svensk, vuxen eller bara en smaksak? Jag minns att jag uppskattade TV-programmet där galenskaperna underhöll i det mindre formatet. Men det är något med långfilmsformatet som blir lite tröttsamt.
 
I likhet med en skräckfilm kan det säkert roa de inbitna fansen. Men liksom samma genre blir det inte så mycket mer än slapp underhållning när det saknas något mer konkret mellan tortyrscenerna. Av samma anledning som flera av ”Saw”-filmerna kanske inte engagerar så mycket så kommer jag på mig själv att stundtals smygkolla på klockan.
 
Visst skrattar man ibland. Här finns flera inspirerade inslag. Som den Spike Jonze-regisserade inledningen, en kul parodi på ”Godzilla”-liknande katastroffilmer där de medverkande presenteras. Det dröjer dock inte länge förrän avföring, sperma och penisar inkluderas men det tillhör väl franchisen.
 
Eller som ett fånigt men skamlöst roligt bus där flera ur gruppen blir instängda i ett nedsläckt rum med vad de tror är en giftig orm. Det hjälper att samtliga medverkande själva har så skoj. De glädjeliga fnissen och garven är medryckande och de vänskapliga banden ger filmen en svag emotionell känsla.
 
Här är också filmens styrka - att dessa herrar hållit på med detta i 20 år och äldre, (bokstavligen) ärrade återförenas och minns tillbaka till gamla, goda tider. Det är få sådana ögonblick och man önskar att man tagit tillvara på detta istället för att bara tortera varandra tills de ligger på sjukhusbårar.
 
Annars är det samma gamla upplägg med obekvämt, möjligen omoraliskt mycket inkluderande av djur. För den redan frälsta är det ett måste - det är ”Jackass” som bör sig vara. Om något är säkert så är det att i jämförelse med andra ”uppföljare” så behöver du inte ha sett tidigare filmer - men det hjälper säkert...
| 19 februari 2022 10:00 |