LISTA

Skribent

Användare borttagen

14 april 2019 | 12:00

7 bästa sci-fi-rullarna från 2010-talet - de här bör varje filmälskare ha sett

Det finns mycket som sci-fi-genren erbjuder, allt från adaptioner till originalidéer.
När det kommer till sci-fi, så kan man komma att tänka på en del saker i filmvärlden. Robotar, flygande fordon, artificiell intelligens, framtidsbyggnader och högteknologiska utrustningar. Sci-fi kan innebära påkostade blockbusters med spektakulära universum och hisnande effekter, men även indies med mindre produktionsbudget. De kan väcka provokativa tankar och frågor kring vår värld, eller underhålla oss och visa på spännande framtidsvisioner.
 
Nedan listar jag sju filmer inom sci-fi-genren från det senaste årtiondet, som alla filmpassionerade måste se till att kika på. Filmerna listas utan inbördes ordning. Alla titlar har sina egna världar och regler, och förtjänar att bli uppskattade precis som de är utan någon form av jämförelse.
 
Large 155fdf347b63fafefe9f181f9b1ee930 source code 1200 1200 675 675 crop 000000
 

"Source Code" (2011) 

 
Efter den fantastiska debutfilmen "Moon", fick den brittiska regissören Duncan Jones lite mer produktionsbudget att leka med och resultatet blev en grymt bra kombination av hjärna och hjärta. "Source Code" följer Jake Gyllenhaals karaktär Colter Stevens, en soldat som vaknar upp i någon annans kropp och upptäcker att han är en del av ett experiment från ett regeringsprogram. Målet är att hitta en bombare på ett pendeltåg, och han har endast åtta minuter på sig.
 
Något som borde uppmärksammas med "Source Code" är att det är en cerebral sci-fi-film, där man försöker klura ut vad som egentligen händer i handlingen. Det är alltså inte bara effekter här som gäller utan tittaren får möjligheten att vara inblandad i gissningsleken som framställs i rullen. Jake Gyllenhaal är fantastisk i huvudrollen, och det var enligt mig här man upptäckte nya sidor hos honom som skådespelare.
 
Large 673b1add0f67aa342645e546abd50af1 kqkcid44ngtixhhzmziax65abrx
 

"Dredd" (2012)

 
Trots att 2012 års hårda "Dredd" floppade finansiellt betyder det inte att det är en dålig film, för den är verkligen en fantastiskt bra adaption. Filmen utspelas i en mörk, våldsam och futuristisk stad där poliser agerar som domare, jury och bödlar. Här finner vi Judge Dredd, som tillsammans med en trainee tar sig an en liga som tar itu med en verklighetsförändrande drog vid namn SLO-MO. 
 
Något som är viktigt att ta upp är att bra sci-fi inte alltid måste vara smarta filmer som får igång hjärnan, utan det kan också vara en badass värld som presenteras med intressanta karaktärsgestaltningar och grymma actionsekvenser. Missförstå mig inte, "Dredd" är absolut ingen dum eller hjärndöd titel. Alex Garland (som också må ha regisserat filmen) lyckades skapa ett underhållande manus med coola dialoger och ett mörkt Mega-City One som känns oerhört realistisk. Karl Urban spelar en maffig Judge Dredd och filmmusiken kan man bara lyssna på i dagar. 
 
Large 60b9ac1cb7f8d38ec6b5f23116be2a3c looper 1200 1200 675 675 crop 000000
 

"Looper" (2012)

 
Innan regissören Rian Johnson gick in i "Star Wars"-världen låg han bakom denna vackra sci-fi projekt, som enligt mig var bland de bästa filmerna under 2012. Året är 2047 där en oigenkännlig Joseph Gordon-Levitt spelar yrkesmördaren Joe, vars måltavlor befinner sig i olika tidsepoker och deras handlingar hotar att både förändra nutiden samt framtiden. Men när han en dag inser att nästa uppdrag blir att mörda sitt framtida jag, spelad av Bruce Willis (innan hans direkt-till-dvd-karriär gick i full fart), börjar då saker och ting gå åt det andra hållet. 
 
Något som verkligen uppskattas med "Looper" är den etablerade världsuppbyggnaden som är både djup och bred, samt filmens vision av 2047 som var extremt plausibel. Under den andra halvan av filmen, med introduktionen av vissa andra karaktärer, så rörs det om rejält i handlingen. I slutändan representerar denna underbara sci-fi-rulle en tyst och tungsint reflektion om öde, undergång och uppoffring. 
 
Large c4684f25735b2803dd1d73885d630a63 snowpiercer 1
 

"Snowpiercer" (2014)

 
Baserad på den franska serieromanen "Le Transperceneige", så kan "Snowpiercer" ändå ses som en väldigt originell film inom sci-fi-genren. Det är ett dystopiskt drama kring klasskonflikt där den kvarlevande civilisationen lever på ett tåg.
 
Med en rollista bestående av Chris Evans och Tilda Swinton och en internationell ensemble, lyckas regissören Bong Joon-ho skapa en visuellt lockande handling som visar en mycket grotesk version av hur mänskligheten kan leva under en förstörd värld.
 
Large 645a73d5938c941efd0cd0ac8faf534c
 

 "Edge of Tomorrow" (2014)

 
Jag måste vara ärlig med att säga att jag inte är ett stort fan av Tom Cruise. Problemet är att jag endast ser honom som Tom Cruise i varje roll han spelar. Men det finns ett undantag, och herregud vilket bra undantag det är. Här spelar han en utomjordingstridande soldat som återupplevar samma dag om och om igen, vilket innebär att dagen startas om varje gång han dör. 
 
Trots en hemsk marknadsföring och en generisk titel som heter duga (Warner Bros skulle haft kvar sin originella titel "All You Need Is Kill"), var denna adaption en stor överraskning med skarp regi och en badass Emily Blunt i en av huvudrollerna. En uppföljare är redan planerad.
 
Large 211dc8fce650a05d600a8415a8a77e85 arrival
 

"Arrival" (2016)

 
Denis Villeneuve är bland de absolut bästa regissörerna i modern tid och när han säger att sci-fi är bland hans favoritgenrer, måste man som filmälskare bli extremt exalterad. Innan man såg vad han hade åstadkommit med i "Blade Runner 2049", hade han regisserat en annan sci-fi-film vid namn "Arrival". Det handlar om en språkforskare (spelad av fantastiska Amy Adams) som jobbar med militären för att försöka kommunicera med utomjordiska livsformer, efter att tolv mystiska rymdskepp dykt upp runt om i världen. 
 
Med denna rulle får man en annan typ av sci-fi-känsla där den emotionella biten är väldigt inspirerande. Världen känns mer smutsig och verklighetstrogen där både scenografin och kompositionen är vacker, isande samt minnesvärd. Att man dessutom får se talanger som Jeremy Renner och Forest Whitaker gör filmupplevelsen bara bättre. 
 
Large 0e6dff66bf0098a91793e2f662fdcfc8 upgradefeatured3
 

"Upgrade" (2018)

 
När man tänker på Jason Blums produktionsbolag Blumhouse, så kommer skräck och psykologisk thriller upp i konversationen. Men efter fjolårets "Upgrade", kan man säga lägga till sci-fi på deras resumé. Leigh Whannell står för regin, och filmen berättar om Grey blir förlamad vid ett våldsamt rånöverfall. Greys enda hopp för vedergällning är en inopererat datorchip. Detta chip, som har namnet STEM, uppgraderar hans kropp och ger honom även en mängd otroliga förmågor. 
 
Något man kan lära sig av Blumhouses "Upgrade" är att bra sci-fi inte behöver ha en hög produktionsbudget (kan ni tro att denna låg på 5 miljoner dollar?), utan allt handlar om vad filmskaparna har för vision med projektet. Leigh Whannell lyckas forma en mörk, dyster och tilltalande värld med "John Wick"-inspirerande actionsekvenser där man har lyxen att se allting som sker på skärmen. Logan Marshall-Green är väldigt övertygande i rollen som Grey och har man inte kollat på denna lilla juvel, så missas något riktigt coolt. 
 
Vilka andra science fiction-filmer skulle ni vilja tipsa om?
| 14 april 2019 12:00 |