Upgrade 2018

Action Sci-Fi Skräck Thriller
Australien
100 MIN
Engelska
Upgrade poster

Synopsis

I en nära framtid har teknologin tagit kontroll över allt levande. När Grey, en självutnämnd teknofob, blir förlamad vid ett brutalt rånöverfall, är hans enda hopp för hämnd att operera in ett datorchip, Stem, som uppgraderar hans kropp och ger honom ofattbara förmågor.
Ditt betyg
3.6 av 104 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

13 januari 2019 | 10:00

Galen science fiction-hämnd

Dyster science fiction om framtida teknologi som tar över är inget nytt, men Leigh Whannells tokiga hämndhistoria "Upgrade" erbjuder underhållning som vågar vara fånig och intellektuell på samma gång.
I en nära framtid har teknologin tagit över och alla har lagt sin tillit på såväl självtänkande datorer som bilar. Mekanikern Grey (Logan Marshall-Green) är dock skeptisk till utvecklingen och ser sig och hustrun hjälplösa när de en dag utsätts för en våldsam attack. Efteråt söks den numer förlamade och rullstolsburne Grey upp av en miljonär som via ett datachip ger honom chansen att hämnas…

När man tror att den sista droppen mjölkats ur genren av science fiction där HAL 9000-liknande teknologi härjar fritt så kommer Leigh Whannell (manusförfattaren bakom ”Saw”- och ”Insidious”-filmerna), av alla människor, och injicerar den med en rejäl dos av både adrenalin och LSD. ”Upgrade” använder sig av ingredienser från filmer som ”Matrix”, ”Death Wish” och ”Robocop” men vägrar samtidigt vara något annat än sitt eget galna jag.

Ofta kan gränserna mellan kommersiella blockbusters och smal indiefilm kännas som ljusår. Men på något sätt lyckas Whannell ge sin lågbudgetrulle ett visst skimmer av skrällig bioaction samtidigt som det finns ett skönt stråk av Grindhouse. Vad som kunnat bli ett saligt hopkok av slagsmål, skräck och neo-noir men man kommer undan med tokigheterna tack vare imponerande tempo och intensivt kameraarbete.

Icke att förglömma är Marshall-Green i huvudrollen, en mindre känd men desto mer sympatisk kopia av Tom Hardy. Det är en otacksam roll där såväl sorg, vrede och bitterhet ska matas in tillsammans med den där glimten i ögat som genren kräver. Marshall-Green gör det med en klackspark och får fint stöd av birollsinnehavarna Betty Gabriel (”Get Out”) och unga, lovande australiensaren Harrison Gilbertson.

Även om ”Upgrade” kan uppfattas som flamsig eller knasig i vissas ögon så har den stort underhållningsvärde för den som är på rätt humör. Det är sällan man får se en läckert neondränkt science fiction-thriller som inte tar sig på alltför stort allvar och vågar vara ifrågasättande intellektuell och våldsamt fånig på samma gång.
| 13 januari 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (6)
4
Alltid kul med bra sci-fi-filmer man aldrig har hört talas om, rekommenderar även Gattaca. Spännande film detta och slutet var verkligen apbra.
Läs mer
4
Oj, vilken positiv överraskning. Filmen känns verkligen som en B-rulle, och är det ju med sin råa stil, men det var verkligen full rulle. Gör inget alls att det märks att filmen har lägre budget. Det här var kul! 4/5
Läs mer
3
Gillar hämndrullar starkt och i kombination med sci-fi och high-tech blir det härligt underhållande. Synd bara att han inte hade några fler att ta kål på med ökad variation. Första offret blev största chocken :-D
Läs mer
Visa fler