Film

Skribent

Alexander Kardelo

19 januari 2014 | 20:01

Läsarna: "Känn ingen sorg" är årets bästa svenska film

"Den finaste av utmärkelser", säger regissörsduon Mårlind och Stein.

Dagen innan Guldbaggegalan avslöjar vi svenska folkets favoritfilm från 2013.

Rekordmånga röster har kommit in i vår årliga omröstning, MovieZine Awards, som startade på juldagen. Vi räknar för fullt och kommer under den närmaste veckan att presentera vinnarna i samtliga kategorier. Men redan nu kan vi berätta att biopublikens svenska favoritfilm heter "Känn ingen sorg".

Av 2555 röster i kategorin Bästa svenska film tillfaller nästan hälften (49 procent) det känslostarka och coola ungdomsdramat, som bygger på Håkan Hellströms texter och musik.

Regissörerna Måns Mårlind och Björn Stein tackar alla som röstat på dem:

"MovieZine får man inte på köpet när man köper DN eller loggar in på Aftonbladet. Man söker sig dit och man gör det av en enda anledning. Man älskar film.

Att få utmärkelsen Årets Svenska Film av dom som älskar mest i hela landet är naturligtvis den finaste av utmärkelser, och kanske det bästa med det här priset är att vi känner ett ansvar till att vår nästa film ska bli ännu bättre. Tack för ni inspirerar och sporrar oss!

Oanade mängder kramar,
Måns och Björn"

Tvåa med 17 procent av rösterna är biosuccén "Hundraåringen". Trea blev actionthrillern "Snabba Cash: Livet deluxe", följd av "Monica Z" på fjärde plats. Kritikernas stora favorit från 2013, "Återträffen", fick nöja sig med 135 röster eller 5 procent av rösterna.

Bland tidigare vinnare av Årets svenska film finns "Snabba Cash II" (2012), "Jägarna 2" (2011), "Snabba Cash" (2010) och "Män som hatar kvinnor" (2009).

Alla vinnare i MovieZine Awards offentliggörs på fredag.

| 19 januari 2014 20:01 |