Film

Skribent

Andreas Samuelson

6 januari 2024 | 07:00

Kvällens TV-tips: Sämsta Bond-filmen - så dålig att den blir kul?

Pierce Brosnan hann med några sjyssta Bond-rullar under sin tid som 007. ”Die Another Day” var inte en av dem. Den kan faktiskt vara seriens sämsta.
Bland James Bonds 27 äventyr på film finns självklara höjdpunkter som ”Goldfinger”, ”Agent 007 med rätt att döda”, ”Casino Royale” och ”Skyfall”. Pierce Brosnan gjorde själv en stark debut med 1995 års "GoldenEye”.
 
Däremot finns inte oväntat några mindre imponerande installationer och där platsar den 20:e filmen ”Die Another Day” (2002), som blev Brosnans fjärde och sista filmen som den ikoniska agenten. Många anser till och med att det är den allra sämsta filmen i den långa franchisen och det är svårt att inte hålla med.
 
En svag historia om en nordkoreansk skurk, diamanter och Bonds försök att förhindra ett krig är tyvärr inte det största problemet. Här finns katastrofalt dåliga specialeffekter, inte minst i den ökända surfar-scenen. Halle Berry är en sådant cringe-uselt kärleksintresse att man vill ta tillbaka hennes Oscar som straff. Och någonstans dyker Madonna upp för att påminna oss varför hon aldrig vunnit en själv.
 
Den kanske mest skrattretande twisten - spoiler-varning - är att den nordkoreanska skurken (Will Yun Lee) visar sig via utstuderad högteknologi ha skaffat sig brittiska Toby Stephens anlete. En sidointrig mer platsande i valfri Austin Powers-film.
 
Men även en dålig Bond-rulle är en Bond-rulle med allt sitt underhållningsvärde. Kanske är den till och med så dålig att den blir bra? Alexander Kardelo var dessutom betydligt snällare i sin recension från 2012 när han skrev att filmen är ”kvick, fräck och kompromisslös. 40-åringen James Bond känns piggare än på länge.”
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Die Another Day”:
 
Ikväll på TV4 21.30
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster
| 6 januari 2024 07:00 |